Αυλαία για το ΡεΘεμνιώτικο Καρναβάλι!

0
104

«Συγκάτοικοι στο όνειρο»! Αυτό είναι το θέμα, το σύνθημα, η ουσία του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού 2017! Η πιο δυνατή καρναβαλική παρέα της χώρας, μια τεράστια, χωρίς σύνορα αγκαλιά, που μέσα της κλείνει συμμετέχοντες και επισκέπτες από όλο τον κόσμο, καλεί και φέτος όλους να ζήσουν κάτω από την ίδια στέγη, το όνειρο!

Η επίσημη έναρξη του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού θα κηρυχθεί σήμερα Σάββατο 4 Φεβρουαρίου, σε μια φαντασμαγορική τελετή! Στις 18:00 το απόγευμα, από τη Μεγάλη Πόρτα, θα ξεκινήσει η Καρναβαλική βόλτα στους δρόμους της Παλιάς Πόλης, συντροφιά με τον Βασιλιά Καρνάβαλο. Η πομπή θα καταλήξει στην πλατεία Αγνώστου Στρατιώτη. Εκεί πάνω στη σκηνή θα γίνει η καθιερωμένη «Προσφώνηση και Αντιφώνηση» του Βασιλιά Καρνάβαλου. Στις 19:30 θα πραγματοποιηθεί η κήρυξη της έναρξης του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού 2017 από τον Δήμαρχο Ρεθύμνης Γιώργη Μαρινάκη, ενώ θα ακολουθήσει η παρουσίαση της θεματικής και της αφίσας του 2017. Μια αφίσα που το δημιουργικό της υπογράφει ο Στέλιος Καλογεράκης και δημιουργήθηκε από μικρούς και μεγάλους, μέλη ομάδων. Αμέσως μετά θα γίνει η παρουσίαση των φετινών στολών των πληρωμάτων που θα λάβουν μέρος στο Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι 2017.

Ένα φανταστικό non-stop party με την μπάντα των SBARAQUACK θα μας απογειώσει το κέφι, με Funk, Disco, Rock’ n roll και Balkan ρυθμούς!

Τρίτη 14 Φλεβάρη 2017

Παλιές ελληνικές καντάδες μιας άλλης εποχής: Στις 19:00 το απόγευμα, η Δημοτική Χορωδία Ρεθύμνου, το Τμήμα Ευρωπαϊκής Χορωδίας του Μουσικού Σχολείου και Μουσικοί της πόλης μας, μαζί με τις Καρναβαλικές Ομάδες αναβιώνουν το έθιμο της Καντάδας στους δρόμους της Παλιάς Πόλης. Έναρξη από πλατεία Αγνώστου Στρατιώτη και κατάληξη στο Πηγάδι (Μεγάλη Πόρτα).

Εθελοντική Αιμοδοσία θα πραγματοποιηθεί από τις Καρναβαλικές Ομάδες, στο Γενικό Νοσοκομείο Ρεθύμνης (08:00-13:00 & 16:00 – 19:00)

Τετάρτη 15 Φλεβάρη 2017

17:00 Παιδικό πάρτυ Περιηγητών στην αίθουσα Περιηγητικής Λέσχης

Διοργάνωση: Περιηγητές club

18:30-20.30 Αποκριάτικο πρόγραμμα από το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης (Κ.Ε.ΔΗ.Ρ.) – Εικαστικά Εργαστήρια για ενήλικες και παιδιά, με θέμα: Ήρωες των Αποκριών! Εσύ ποιος ήρωας θέλεις να είσαι?” στο χώρο του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης (Μεσολογγίου 32, Παλιά Πόλη). Οργάνωση–επιμέλεια Σοφία Τρούλη, Μουσειοπαιδαγωγός. Απαραίτητη η τηλεφωνική κράτηση. Είσοδος ελεύθερη

Τσικνοπέμπτη

Πέμπτη 16 Φλεβάρη 2017

Πολλές από τις ομάδες του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού στήνουν τα δικά τους street party σε διάφορα σημεία της πόλης, διασκεδάζουν, χορεύουν και τραγουδούν και βέβαια τσικνίζουν, καλώντας φίλους και περαστικούς σε μια υπέροχη γιορτή!

Παρασκευή 17 Φλεβάρη 2017

Χορός των Ομάδων του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού 2017!

Κανείς δεν πρέπει να χάσει το φετινό χορό – πάρτι των Ομάδων. Θα πραγματοποιηθεί στο κέντρο «Πέλαγος» και το θέμα του είναι: «Το σπίτι του τρόμου»! Χορός, φαγητό, ποτό, διασκέδαση και παρουσίαση θεατρικών – σατιρικών σκετς από τις Ομάδες Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού.

Στις 12.00 τα μεσάνυχτα, η σάλα μεταμορφώνεται ξεκινά ένα μοναδικό πάρτι με θέμα «Sexy Terror», ο sexy τρόμος με καρναβαλική διάθεση..!

Διοργάνωση: Ομάδες Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού.

Σάββατο 18 Φλεβάρη 2017

12:30-14:30 Αποκριάτικο πρόγραμμα από το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης (Κ.Ε.ΔΗ.Ρ.) – Εικαστικά Εργαστήρια για παιδιά με θέμα: “Μάσκες με την τεχνική της γυψόγαζας” στο χώρο των Εικαστικών Εργαστηρίων (Χειμάρας 8). Οργάνωση – επιμέλεια: Κατερίνα Γιαβρίδη, Ζωγράφος και Σοφία Τρούλη, Μουσειοπαιδαγωγός. Απαραίτητη η τηλεφωνική κράτηση. Είσοδος ελεύθερη

Κυριακή 19 έως Πέμπτη 23 Φλεβάρη 2017

1ο Φεστιβάλ Πόλης στην Πλατεία Μικρασιατών

Μια μεγάλη καινοτομία ξεκινά από φέτος! Το Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι και η Ομάδα Εκδηλώσεων του, διοργανώνει το «Φεστιβάλ Πόλης» στο χώρο της Πλατείας Μικρασιατών, από την Κυριακή 19 έως την Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου, από τις 19:00 έως τις 22:00. Μια μεγάλη σκηνή, πλήρως εξοπλισμένη τεχνικά και ηχητικά θα φιλοξενεί κάθε βράδυ μουσικά σύνολα και καλλιτεχνικές ομάδες νέων και όχι μόνο! Στόχος του Φεστιβάλ είναι, μέσω της μουσικής καλλιτεχνικής έκφρασης, να έρθουν κοντά στο Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι ακόμη και όσοι δεν είχαν μέχρι σήμερα επαφή. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλες οι ερασιτεχνικές μπάντες που δρουν στην Κρήτη! Επιπλέον στον ίδιο χώρο καθημερινά από τις 17:00-19:00 θα πραγματοποιούνται εργαστήρια με κατασκευές και μεταμφιέσεις για παιδιά και όχι μόνο.

Πέμπτη 23 Φλεβάρη 2017

Ποδηλατοβόλτα στην πόλη για μικρούς και μεγάλους

Στις 19:00 από την Πλατεία Αγνώστου Στρατιώτη θα ξεκινήσει η μεγαλύτερη καρναβαλική ποδηλατοβόλτα της χώρας, που τα τελευταία χρόνια αποτελεί θεσμό για την πόλη. Οι φίλοι του ποδηλάτου μασκαρεμένοι οι ίδιοι και τα ποδήλατά τους κάνουν την πιο τρελή, χρωματιστή και διασκεδαστική ποδηλατοβόλτα της χρονιάς γεμίζοντας τους δρόμους της Παλιάς Πόλης με κέφι και φαντασία, ποδήλατα και μασκαράδες. Τη δράση στηρίζουν ο Ποδηλατικός Σύλλογος Ρεθύμνου και ο Ορειβατικός Σύλλογος Ρεθύμνου. Η ποδηλατοβόλτα θα καταλήξει στην Πλατεία Μικρασιατών.

Παρασκευή 24 Φλεβάρη 2017

Κρητικές παραδοσιακές Καντάδες.

Στις 19:00 του απόγευμα, η Κρητική παραδοσιακή καντάδα ξεκινά από την πλατεία Αγνώστου Στρατιώτη. Τα παιδιά του Μουσικού Σχολείου Ρεθύμνου, οι μουσικοί της πόλης μας και οι Ομάδες του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού αναβιώνουν το έθιμο της Κρητικής καντάδας. Δεκάδες λύρες, λαούτα, μαντολίνα και κρητικές μαντινάδες θα στολίσουν με τους σκοπούς τους τους δρόμους της πόλης!

Η μεγάλη παρέα της Καντάδας θα τερματίσει στις 20.30 στην πλατεία Μικρασιατών όπου θα ακολουθήσει Κρητικό γλέντι από μουσικούς της πόλης μας.

Σάββατο 25 Φλεβάρη 2017

Παιδική παρέλαση 17.00

Τα παιδιά λάτρεψαν τη δική τους αποκλειστική παρέλαση! Στις 17:00 το απόγευμα χιλιάδες παιδιά θα ξεκινήσουν από τον κόμβο Θεοτοκοπούλου και θα τερματίσουν στον αύλειο χώρο του 3ου Γυμνασίου με ένα μεγάλο παιδικό πάρτι!

Πάρτι στην Περιηγητική Λέσχη (οδός Αγ. Φραγκίσκου) με το τέλος της παρέλασης – διοργάνωση ΠΕΡΙΗΓΗΤΕΣ CLUB

Νυχτερινή Παρέλαση

Τα βραζιλιάνικα κρουστά Batala Creta θα δώσουν το σύνθημα και στις 21:00 θα ξεκινήσει η νυκτερινή παρέλαση από τον κόμβο Θεοτοκοπούλου! Οι ομάδες του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού, φορώντας τις στολές από παλαιότερες διοργανώσεις αλλά και επισκέπτες της πόλης συμμετέχουν στην μεγάλη αυτή νυχτερινή, γιορτινή παρέλαση! Μετά το τέλος της στις 22:30 στην πλατεία Μικρασιατών ακολουθεί συναυλία με τον Νικηφόρο!

Κυριακή 26 Φλεβάρη 2017

Μεγάλη Παρέλαση πληρωμάτων και αρμάτων

Η μεγάλη μέρα έφτασε και όλοι είναι πανέτοιμοι για την Μεγάλη Παρέλαση Πληρωμάτων και Αρμάτων που θα ξεκινήσει στις 14:00 το μεσημέρι με εκκίνηση από τον Κόμβο Θεοτοκοπούλου.

Παρουσιάστρια του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού 2017 είναι η Ράνια Κωστάκη, με συνοδεία της τον δημοσιογράφο Παντελή Σπυριδάκη.

Η Ράνια Κωστάκη αγαπά ιδιαίτερα το Ρέθυμνο και δέχτηκε με χαρά να παρουσιάσει το Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι αφιλοκερδώς. Με περισσότερα από 20 χρόνια εμπειρίας στο χώρο του ραδιοφώνου και της μουσικής βιομηχανίας, έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα ονόματα της ελληνικής δισκογραφίας, αλλά και με διεθνείς παραγωγές. Αυτή την περίοδο την βρίσκουμε στον Όμιλο ΑΝΤ1 και στον «Ρυθμό 949» στη θέση της Music Manager, ενώ οι ακροατές της την απολαμβάνουν κάθε Τετάρτη 9 – 12 το βράδυ στη συχνότητα του «Ρυθμού», στην εκπομπή της «Νύχτα ΡαδιοΦόνου».

Ο Ρεθεμνιώτης δημοσιογράφος Παντελής Σπυριδάκης με αξιοσημείωτη παρουσία στα τηλεοπτικά δρώμενα της Κρήτης και με εκπομπές σημεία – αναφοράς για τα δεδομένα του νησιού, συνεχίζει τη δημιουργική του πορεία στον χώρο των Μέσων Ενημέρωσης, με έμφαση, τούτη τη φορά, στον Τύπο και το ραδιόφωνο.

Οι Καρναβαλικές ομάδες είναι 36 και τα άρματα 30, ενώ αναμένεται να παρελάσουν πάνω από 20.000 άτομα.

Συνοδεύονται όπως πάντα από το Βασιλιά Καρνάβαλο και τη συνοδεία του.

Στο τέλος της διαδρομής τα πληρώματα καταλήγουν στην πλατεία Ηρ. Πολυτεχνείου (Σοχώρα), όπου από τις 15:00 το μεσημέρι ξεκινά το Dj party ενώ στις 18:30 στην παραλιακή λεωφόρο Ελ. Βενιζέλου θα πραγματοποιηθεί η Τελετή Λήξης του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού 2017, με την καύση του Βασιλιά Καρνάβαλου πάνω στην παραλία συνοδευόμενη από ένα φαντασμαγορικό show με πυροτεχνήματα. Θα ακολουθήσει συναυλία με τη ΜΑΛΟΥ!

Την ίδια ώρα στη LOGGIA (Παλιό Μουσείο)θα ξεκινήσει street party από την Ομάδα των Άλλανταλλων

Καθαρά Δευτέρα 27 Φλεβάρη 2017

ΔΗΜΟΣ ΡΕΘΥΜΝΗΣ

ΠΕΡΙΒΟΛΙΑ

12:30 Παραδοσιακά Κούλουμα με φασολάδα στο χώρο του πάρκινγκ SEASIDE Περιβολίων (Γοργοποτάμου & Καλογεράκη). Διοργάνωση: Δήμος Ρεθύμνης – Κ.Ε.ΔΗ.Ρ. & Πολιτιστικός Σύλλογος Περιβολίων – Μυσσιρίων «Εμμανουήλ Παχλάς».

ΓΕΡΑΝΙ

10:00 Η μάχη χαρταετών. 12:30 Η παρέλαση της Καμήλας. Κούλουμα με πέταγμα χαρταετού, καρναβαλικά δρώμενα και σαρακοστιανά εδέσματα. Διοργάνωση: Πολιτιστικός Σύλλογος Γερανίου «το Καμάρι».

ΑΡΜΕΝΟΙ

12:00 Αναβίωση εθίμου μουτζουρώματος με παραδοσιακά κούλουμα.

ΕΛΕΥΘΕΡΝΑ

11:30 Αναβίωση του παραδοσιακού εθίμου Μπεγιράκι και μουτζουρώματα από τους νέους του χωριού. Κέρασμα από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ελεύθερνας.

ΡΟΥΣΣΟΣΠΙΤΙ

Παραδοσιακά κούλουμα και πέταγμα χαρταετού από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ρουσσοσπιτίου και την καρναβαλική ομάδα ΆΡΚΑΛΟΙ.

ΣΩΜΑΤΑΣ

11:30 O Πολιτιστικός Σύλλογος Σωματά προσφέρει παραδοσιακή φασολάδα.

ΦΩΤΕΙΝΟΥ

11:00 Παραδοσιακά κούλουμα, φασολάδα και πέταγμα χαρταετού.

Διοργάνωση: Πολιτιστικός Σύλλογος Φωτεινού.

ΔΗΜΟΣ ΜΥΛΟΠΟΤΑΜΟΥ

ΜΕΛΙΔΟΝΙ 12:00 Αυγομάζωμα και 14:00 Κλέψιμο της Νύφης και Καντής

ΔΗΜΟΣ ΑΜΑΡΙΟΥ

12:30 ΜΕΡΩΝΑΣ Παραδοσιακά δρώμενα, παιχνίδια, μουσική, με την συμμετοχή όλων. «Ντύσου στολίσου νυφικά και βάστα το βουργιάλι, να δεις λεράδες και θεριά και μουζουδιάς το χάλι».

Κυνήγι Θησαυρού 2017 – 10 – 12 Φεβρουαρίου

Το 28ο Κυνήγι Θησαυρού θα πραγματοποιηθεί στις 11 και 12 Φεβρουαρίου, από την διοργανώτρια ομάδα «Ανιχνευτές» και ο τίτλος του είναι: «Αν(τ)άξιος»

The Largest Treasure Hunt – Το μεγαλύτερο κυνήγι θησαυρού στον κόσμο!

Αυτός είναι ο τίτλος που θα συνοδεύει την προσπάθειά των Ρεθυμνιωτών, ώστε να αποκτήσει η πόλη και ο θεσμός του Κυνηγιού, μια θέση στο Guinness World Records. Έχοντας περάσει 28 χρόνια γεμάτα παιχνίδι, φαντασία, γνώση και ιστορία, η διοργανώτρια ομάδα του Κυνηγιού «Ανιχνευτές», θέλησε να επιχειρήσει να σπάσει το παγκόσμιο ρεκόρ στη διοργάνωση Κυνηγιών Θησαυρού, το οποίο σήμερα κατέχει ένα πανεπιστήμιο της Αγγλίας. Οι κριτές του Guinness θα βρεθούν στο Ρέθυμνο το Σάββατο 11 Φεβρουαρίου, όπου και θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση για την καταμέτρηση των Κυνηγών σε μια προσπάθεια να καταρριφθεί το παγκόσμιο ρεκόρ. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 15:00 το απόγευμα στο 1ο Ενιαίο Λύκειο Ρεθύμνης και καλούνται όλοι όσοι παίζουν, αγαπούν και υποστηρίζουν το Ρεθεμνιώτικο Κυνήγι Θησαυρού να παρευρεθούν.

4 & 5 Φλεβάρη 2017

20ο Παιδικό Κυνήγι Θησαυρού 2017 «Ταξίδι σε άγνωστο πλανήτη»

Η Ομάδα των «Ανιχντευτών» επιχειρεί φέτος μια σημαντική αλλαγή στην διοργάνωση του επετειακού Παιδικού Κυνηγιού, που φέτος συμπληρώνει 20 χρόνια διοργάνωσης στο Ρέθυμνο. Για πρώτη φορά που μαθητές της Ε’ και της ΣΤ’ Δημοτικού των σχολείων του Δήμου Ρεθύμνης θα «κυνηγήσουν» το θησαυρό στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Κρήτης που βρίσκεται στην περιοχή του Γάλλου λίγο έξω από την πόλη. Στόχος των διοργανωτών είναι να γνωρίσουν τα παιδιά το κορυφαίο Πανεπιστήμιο Κρήτης, που έχει την τιμή να φιλοξενεί το Ρέθυμνο, αλλά και να διασκεδάσουν και να ψυχαγωγηθούν μέσα από ένα αυθεντικό κυνήγι θησαυρού!

Είχε προηγηθεί η διοργάνωση και έναρξη του κυνηγιού με το εφηβικό κυνήγι Την 22η Ιανουαρίου στην παλιά πόλη.

Τουριστικά Πακέτα

Οι Ξενοδόχοι του Ρεθύμνου, δημιούργησαν ιδιαίτερα οικονομικά εκδρομικά πακέτα για όλους εκείνους που θέλουν να ταξιδέψουν στο Ρέθυμνο για να παρακολουθήσουν από κοντά τη μεγάλη γιορτή του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού. Πληροφορίες: http://rethymnocarnival.gr/

Επιπλέον με την στήριξη του FED HATTA, το Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι θα προωθηθεί ανάμεσα στους τουριστικούς πράκτορες όλης της χώρας.

Ρεθεμνιώτικο το «Πράσινο» Καρναβάλι

Η προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί γνώμονα για την κάθε ενέργεια που γίνεται κατά τη διάρκεια όλων των εκδηλώσεων του Καρναβαλιού, με τις ομάδες να κατασκευάζουν τα άρματα και τις στολές σχεδόν αποκλειστικά από ανακυκλώσιμα υλικά, ενώ μετά το τέλος του Καρναβαλιού, όσα υλικά δεν θα χρησιμοποιηθούν στο μέλλον, ανακυκλώνονται.

Ποιος μπορεί να συμμετέχει

Στο Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι μπορούν να λάβουν μέρος όσοι το επιθυμούν. Στο σύνολο τους οι ομάδες δέχονται με χαρά νέα μέλη. Όλοι μπορούν έγκαιρα να προμηθευτούν τις στολές τους.

Το Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι 2017, πραγματοποιείται με την Αιγίδα του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης, του ΕΟΤ, της Περιφέρειας Κρήτης και του Εμπορικού Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ρεθύμνης.

Μεγάλος χορηγός του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού είναι η AMSTEL και στηρίζεται σε μεγάλο μέρος της Ρεθεμνιώτικης επιχειρηματικής κοινωνίας με το πρόγραμμα «ΕΛΑ ΚΑΙ ΕΣΥ».

Η Οργανωτική Επιτροπή του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού 2017: Στέλιος Σαμψών, Πέπη Μπιρλιράκη, Μάνος Παλαφούτης, Διαμάντα Δελήμπαση, Θανάσης Σταυρουλάκης και Γιώργος Χάσικος.

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ :

ΔΗΜΟΣ ΡΕΘΥΜΝΗΣ – Κ.Ε.ΔΗ.Ρ. (Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Ρεθύμνης)

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε την επίσημη ιστοσελίδα του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού www.rethymnocarnival.gr και το Facebook pagehttps://www.facebook.com/carnivalofcrete

#rethcarnival