Αυγενάκης : Για το πρόγραμμα της δημιουργικής επανάχρησης της δημοτικής ακίνητης περιουσίας;»

0
89

Στις καθυστερήσεις και το χρονοδιάγραμμα έναρξης του προγράμματος για τη δημιουργική επανάχρηση της δημοτικής ακίνητης περιουσίας αναφέρεται ο Γραμματέας ΠΕ ΝΔ-Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης, με κοινοβουλευτική του παρέμβαση προς τους Υπουργούς Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Δ. Παπαδημητρίου και Εσωτερικών κ. Π. Σκουρλέτη και Αν. Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Α. Χαρίτση.

Στην Ερώτηση επισημαίνεται ότι: «Η ανάπτυξη αποτελεί σημαντική προϋπόθεση για την έξοδο από την πολύπλευρη κρίση και την επιστροφή στην κανονικότητα και την ευημερία. Η πολυπόθητη ανάπτυξη, παρά τις βαρύγδουπες δηλώσεις των κυβερνητικών στελεχών και τις υποσχέσεις του Πρωθυπουργού ότι το 2017 θα είναι έτος ανάπτυξης, εξακολουθεί να αποτελεί το μεγάλο ζητούμενο της ελληνικής οικονομίας. Το μόνο βέβαιο είναι ότι η ανάπτυξη δεν έρχεται με μεγάλα λόγια και με ψεύτικες υποσχέσεις. Για να έχουμε ανάπτυξη απαιτείται ένα μίγμα πολιτικής που να περιλαμβάνει την τόνωση της επιχειρηματικότητας, τη μείωση των φόρων, την προσέλκυση επενδύσεων, την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων κάθε περιοχής και την υλοποίηση προγραμμάτων ενίσχυσης της ανάπτυξης.

Ο αρμόδιος αν. Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Α. Χαρίτσης έχει ανακοινώσει από την άνοιξη (14 Μαΐου) του 2017 σειρά δράσεων για τη στήριξη της ανάπτυξης και, ειδικότερα, αναπτυξιακά “αντίμετρα”, συνολικού ύψους 900 εκ. ευρώ μέχρι και το 2021. Στο πλαίσιο αυτό, είχε αναφερθεί, σε συνδυασμό με την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας μέσω του ΕΣΠΑ 2014-2020, και στο πρόγραμμα της δημιουργικής επανάχρησης της δημοτικής ακίνητης περιουσίας. Μάλιστα, το εν λόγω πρόγραμμα θα μπορούσε να συνδυαστεί και με το πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης των κτιρίων, παράλληλα με το πρόγραμμα “Εξοικονομώ κατ’ οίκον”, το οποίο θα χρηματοδοτήσει την ενεργειακή αναβάθμιση σε δημόσια και δημοτικά κτίρια.

Ωστόσο, παρά την πάροδο μεγάλου χρονικού διαστήματος και παρά το γεγονός ότι το “στοίχημα” της ανάπτυξης για το 2017 έχει πλέον χαθεί, τα δύο πολύ-αναμενόμενα προγράμματα εξακολουθούν να αποτελούν κενό γράμμα.

Ειδικότερα, όσον αφορά το πρόγραμμα της δημιουργικής επανάχρησης της δημοτικής ακίνητης περιουσίας, οι ΟΤΑ αναμένουν με μεγάλο ενδιαφέρον την έναρξή του, αφού αποτελεί μια σημαντική ευκαιρία αξιοποίησης της δημοτικής περιουσίας, καθώς και συντήρησης, ανακατασκευής, αναστήλωσης, αποκατάστασης και επανάχρησης δημοτικών κτιρίων και διάθεσής τους προς όφελος των δημοτών.

Οι καθυστερήσεις στην έναρξη του εν λόγω προγράμματος επιφέρει σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις, τόσο στην αξιοποίηση της δημοτικής ακίνητης περιουσίας, όσο και στον αναπτυξιακό σχεδιασμό των δήμων, ενώ παράλληλα χάνεται πολύτιμος χρόνος για την ένταξη δράσεων συντήρησης και αποκατάστασης των δημοτικών κτιρίων στο ΕΣΠΑ».

Με την κοινοβουλευτική παρέμβαση, τίθενται τα ακόλουθα ερωτήματα:
« 1. Πότε θα ξεκινήσει το πρόγραμμα της δημιουργικής επανάχρησης της δημοτικής ακίνητης περιουσίας; Ποιος ο προϋπολογισμός του εν λόγω προγράμματος;
2. Ποιος ο στρατηγικός σχεδιασμός για την στήριξη των ΟΤΑ ώστε να αναπτύξουν δράσεις για την καλύτερη αξιοποίηση της δημοτικής ακίνητης περιουσίας;».

Ακολουθήστε το Kriti24 και στο Google News για να βλέπετε όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το Kriti24 στο Facebook και στο Twitter