“Ασφυξία” στα δικαστήρια Χανίων λόγω έλλειψης χώρων

0
147

Στα όρια τους έχουν φτάσει πλέον, δικαστικοί, δικηγόροι και εργαζόμενοι στα δικαστήρια των Χανίων.  Το πρόβλημα της έλλειψης επαρκών χώρων για να δουλέψουν, αλλά και οι ελάχιστες αίθουσες που υπάρχουν για τη διεξαγωγή των δικών, καθημερινά διογκώνεται.

img_7948
Το πρόβλημα το έχουν εντοπίσει εδώ και χρόνια τόσο ο σύλλογος των δικαστικών υπαλλήλων  όσο και ο δικηγορικός σύλλογος, που έχουν κατά καιρούς κάνει ενέργειες και έχουν υποβάλει προτάσεις, προκειμένου να δοθεί μία λύση, έτσι ώστε να αποσυμφορηθούν οι χώροι του Δικαστικού Μεγάρου Χανίων.

img_7954
Ωστόσο ο καιρός περνά χωρίς η πολιτεία και οι αρμόδιοι, στην συγκεκριμένη περίπτωση το Υπουργείο Δικαιοσύνης, να δίνουν έστω και μία προσωρινή λύση.Μία λύση που έχει προταθεί και η οποία θα μπορούσε να δώσει μία, προσωρινή πάντως, ανάσα είναι η αξιοποίηση μέρους του κτηρίου των πρώην Δικαστικών Φυλακών Χανίων.

Πιο συγκεκριμένα η πρόταση που έχει γίνει είναι να φυλαχθεί το αρχειακό υλικό στα λιγοστά γραφεία που υπήρχαν στον χώρο που στεγαζόταν η διοίκηση της παλιάς Δικαστικής Φυλακής.
Καθημερινά οι εργαζόμενοι στο Δικαστικό Μέγαρο Χανίων, βιώνουν ένα Γολγοθά, καθώς καλούνται να αναζητήσουν υποθέσεις και έγγραφα αρκετών ετών, σε ένα αρχείο πολύ μεγάλο σε όγκο, το οποίο βρίσκεται στοιβαγμένο σε μικρούς και απολύτως ακατάλληλους χώρους.

Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα ο όγκος του αρχειακού υλικού φτάνει έως το ταβάνι των δωματίων που φυλάσσεται.

Όπως είναι φυσικό αυτό έχει σαν συνέπεια το αρχειακό υλικό να μην είναι συγκεντρωμένο σε ένα μέρος, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να είναι αναγκασμένοι να μεταφέρουν τους φακέλους με καροτσάκι του σούπερ μάρκετ, ακόμη και με σακούλες απορριμμάτων, για να μπορέσουν να διεκπεραιώσουν την υπόθεση με την οποία ασχολούνται.

img_7950
Μεγάλο είναι επίσης το πρόβλημα με την έλλειψη επαρκών αιθουσών για τη διεξαγωγή των δικών, ένα πρόβλημα με το οποίο έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι οι δικαστές και οι εισαγγελείς.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να καθυστερεί η απονομή της δικαιοσύνης.
Είναι πολλές οι περιπτώσεις που οι δικαστές περιμένουν να αναβληθεί κάποια δίκη, προκειμένου να αδειάσει μία αίθουσα για να ξεκινήσουν και εκείνοι με τη σειρά τους την ακροαματική διαδικασία.

img_7956

Μία από τις προτάσεις που έχει κάνει ο σύλλογος εργαζομένων των δικαστηρίων Χανίων, ήταν η μεταφορά των δικαστηρίων, αλλά και όλων των υπόλοιπων υπηρεσιών που μισθώνουν κτίρια,  στους χώρους του πρώην Θεραπευτηρίου Ψυχικών Παθήσεων Χανίων.
Όπως επισημαίνει στο Kriti24.gr ο πρόεδρος του συλλόγου δικαστικών υπαλλήλων Ν.Χανίων  Μανώλης Σχοινάκης, η πρόταση αυτή εάν υλοποιηθεί θα μπορούσε να δώσει λύση τόσο για τους εργαζομένους στους χώρους του Δικαστικού Μεγάρου, όσο και για τους πολίτες, καθώς όλες οι υπηρεσίες θα βρίσκονται συγκεντρωμένες σε ένα μόνο μέρος.

Ακολουθήστε το Kriti24 και στο Google News για να βλέπετε όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το Kriti24 στο Facebook και στο Twitter