Ας μιλήσουμε λοιπόν ανοικτά για την κατάληψη και για την μετατροπή σε πολυτελή ξενώνα των κτηρίων

0
190

Να πούμε λοιπόν τα πράγματα με το όνομά τους και ελπίζουμε να μη χρειαστεί να επανέλθουμε στο μέλλον.

Θα διαπράξουν τεράστιο λάθος όσοι είναι αντίθετοι στην ενέργεια της Διοίκησης του Πολυτεχνείου Κρήτης να προχωρήσει στην μακροχρόνια μίσθωση των κτηρίων στο λόφο Καστέλι για να γίνουν πολυτελές ξενοδοχείο, εάν αρχίσουν να στηρίζουν δημόσια τους καταληψίες, υποστηρίζοντας ότι είναι προτιμότερη η συνέχιση της κατάληψης από την αξιοποίηση.

Η κατάληψη των κτηρίων είναι χωρίς αμφιβολία μία παράνομη πράξη και αποτελεί και τη βασική αιτία που το κτήριο της πρώην Μεραρχίας δεν αποκαταστάθηκε πριν από λίγα χρόνια, ενώ είχαν βρεθεί 4,5 εκατ. ευρώ, είχε γίνει η εργολαβία και είχε ανακηρυχθεί ο εργολάβος.

Είναι επίσης υπεύθυνη για την κατάσταση του κτηρίου, το οποίο χρήζει άμεσων εργασιών αποκατάστασης και συντήρησης. Όσο και αν η ίδια η ROSA NERA υποστηρίζει ότι έχει συντηρήσει και προστατεύσει το χώρο. 

Στη χώρα υπάρχουν νόμοι και αυτοί οι νόμοι επιβάλουν στα μέλη της συλλογικότητας να αποχωρήσουν από ένα χώρο που δεν τους ανήκει. 

Και δεν θα έχουν καμία δικαιολογία όσοι είναι αντίθετοι στην αξιοποίηση εάν αρχίσουν να στηρίζουν με δημόσιες δηλώσεις ή εκδηλώσεις την κατάληψη, ως αντίβαρο στην εκποίηση.  

Όπως δεν έχουν και καμία δικαιολογία όσοι, ως βασικό επιχείρημα για την εκποίηση, χρησιμοποιούν την συνεχιζόμενη κατάληψη των χώρων. 

Η αδυναμία των διοικήσεων του Πολυτεχνείου Κρήτης να καταφέρει όλα αυτά τα χρόνια να ανακτήσει με νόμιμα μέσα το χώρο που του ανήκει και του κράτους να επιβάλλει τη νομιμότητα, χρησιμοποιείται σήμερα ως βασικό επιχείρημα τους για την μακροχρόνια ενοικίαση του, έναντι του ποσού των 350 χιλιάδων ευρώ το χρόνο.

Υποστηρίζεται μάλιστα ότι αυτή είναι και η μόνη λύση για να σωθούν τα κτήρια. 

Στο εύλογο ερώτημα όμως ποιος είναι τελικά ο υπεύθυνος που χάθηκαν τα 4,5 εκατ για την αποκατάσταση του κτηρίου της πρώην Μεραρχίας και ποιος «πλήρωσε» για αυτό, απάντηση δεν έχει δοθεί και ούτε πρόκειται να δοθεί.

Καταληκτικά η νομιμότητα επιβάλει να λήξει άμεσα η κατάληψη  και ο χώρος να παραδοθεί στο φυσικό του ιδιοκτήτη.

Επιβάλει ακόμη την τελική απόφαση για τη μελλοντική χρήση του χώρου να τον έχει η Διοίκηση του Πολυτεχνείου Κρήτης.

Υπό τον έλεγχο του κράτους και των αρμοδίων υπηρεσιών του φυσικά, επειδή πρόκειται για ένα «υπό χαρακτηρισμό» μνημείο.

Η σημερινή Διοίκηση του Πολυτεχνείου Κρήτης, βρίσκεται στο τέλος της θητείας της.

Με την απόφασή της δεσμεύει για 25 χρόνια ένα σημαντικό πολιτιστικό χώρο της πόλης, στην πραγματικότητα όμως αλλάζει για πάντα τη χρήση του, καθιστώντας τον από μνημείο που είναι, πολυτελές ξενοδοχείο.

Αυτό είναι κάτι που στο μέλλον δεν μπορεί να αναστραφεί. 

Απ’ ότι φαίνεται είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στην υλοποίηση της απόφασης της.

Κανένας δεν μπορεί να τους εμποδίσει εάν εφαρμόζουν τα νόμιμα.

Κανένας δεν μπορεί όμως και να εμποδίσει αυτούς που διαφωνούν να εκφράσουν δημόσια και καθαρά τη διαφωνία τους. 

Αποτελεί δημοκρατικό και αναφαίρετο δικαίωμα τους.