Άρης Παπαδογιάννης : Δ.Ε.ΔΙ.Σ.Α.: “Ένα διαμάντι στην υπηρεσία του περιβάλλοντος και των πολιτών”

0
98

Γράφει ο Άρης Παπαδογιάννης*

Στις 19 Ιανουαρίου 2019 λήγει ο χρόνος που έχει στη διάθεσή της η αυτοδιοίκηση, προκειμένου να αποφασίσει για τη συγκρότηση των νέων οργάνων, που αφορούν τη λειτουργία των Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (Φο.Δ.Σ.Α.) στην Κρήτη.
Σύμφωνα με το νέο νόμο, ο επιτρεπόμενος αριθμός των Φο.Δ.Σ.Α. για την Κρήτη, κυμαίνεται από έναν (1) έως τρεις (3).

Παρά το μεγάλο περιθώριο χρόνου που δόθηκε στους δημάρχους της Κρήτης και στην Περιφερειακή Ένωση Δήμων (Π.Ε.Δ.) Κρήτης, δεν μπόρεσαν να καταλήξουν σε μία τεκμηριωμένη λύση βασισμένη σε αντίστοιχες μελέτες.

Μάλιστα, παρά την απόφαση της Π.Ε.Δ.Κ. μετά από τρεις (3) διαδοχικές συνεδριάσεις, οι οποίες πρόκριναν την διατήρηση της Δ.Ε.ΔΙ.Σ.Α. ως αυτόνομου φορέα για τους δήμους των Χανίων, τον Φο.Δ.Σ.Α. της Βόρειας Πεδιάδας για τις εκεί περιοχές και του Ε.Σ.Δ.Α.Κ. για τους υπόλοιπους δήμους των νομών Ρεθύμνου, Ηρακλείου και Λασιθίου, η απόφαση αυτή μοιάζει χωρίς πρακτικό αντίκρισμα αφού αρκετά δημοτικά συμβούλια έχουν πάρει αντίθετες αποφάσεις.

Αυτό, όμως, που συνθέτει το τρίπτυχο των εξελίξεων είναι το έντονο παρασκήνιο, οι σύνθετες νομικές δικλείδες και η αντιπαράθεση με τοπικιστικά χαρακτηριστικά.
Βρισκόμαστε λοιπόν σήμερα στο σημείο μηδέν, όπου αυτό σημαίνει ότι η Δ.Ε.ΔΙ.Σ.Α. κινδυνεύει να χάσει την αυτονομία της.

Ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά, αφού αν οι δήμαρχοι της Κρήτης δεν καταλήξουν σε συμφωνία μέχρι τις 19 Ιανουαρίου 2019 -βάση του νόμου- η συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης θα αποφασίσει για το πόσοι και κυρίως ποιοι θα είναι τελικά οι Φο.Δ.Σ.Α. στην Κρήτη.

Αυτό ουσιαστικά σημαίνει μία βαριά ήττα για την αυτοδιοίκηση αφού η απόφαση και ο ορισμός θα γίνει από ένα μη αιρετό πρόσωπο.
Είναι γνωστό ότι η Δ.Ε.ΔΙ.Σ.Α. από την ίδρυσή της πρωτοπορεί, όσον αφορά τις υποδομές και τη λειτουργία της, έχει καταστήσει δε, το νομό Χανίων πρωτοπόρο στον τομέα της διάθεσης και αξιοποίησης των στερεών απορριμμάτων.

Είναι σήμερα –με βάση το νόμο- ο μόνος αναγνωρισμένος φορέας διαχείρισης στερεών αποβλήτων στο νησί και οφείλουμε να εξασφαλίσουμε την αυτονομία της.

Ο συνδυασμός μας, αλλά και εγώ προσωπικά, κατά τις συνεδριάσεις της περιφερειακής ένωσης Κρήτης, σαν εκλεγμένο μέλος του διοικητικού της συμβουλίου, αλλά και στο Δημοτικό συμβούλιο Χανίων, κρατήσαμε μία υπεύθυνη στάση μακριά από μικροπολιτικές τακτικές επιδιώκοντας την άμεση και οριστική λύση καθορισμού των φορέων διαχείρισης στο νησί μας, με παραμονή της Δ.Ε.ΔΙ.Σ.Α. ως ανεξάρτητου φορέα.

Και αυτό διότι η Δ.Ε.ΔΙ.Σ.Α. δεν μπορεί να συμβαδίσει με τους άλλους Φο.Δ.Σ.Α. που βρίσκονται πολύ πίσω και θα περάσουν χρόνια για να φτάσουν στο επίπεδο όπου βρίσκεται σήμερα η Δ.Ε.ΔΙ.Σ.Α..

Οφείλουμε με κάθε τρόπο να καταστήσουμε σαφές ότι σε καμία περίπτωση δεν θα επιτρέψουμε να τεθεί σε κίνδυνο μία δομή που πρωτοπορεί στη διαχείριση των απορριμμάτων, όχι μόνο στο νησί αλλά σε εθνικό επίπεδο και προσφέρει υπηρεσίες υψηλού επιπέδου στους πολίτες αλλά και στην προστασία του περιβάλλοντος στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων.

Απαιτείται, άμεσα, πολιτική λύση, με παρέμβαση όλου τον πολιτικού κόσμου, των εμπλεκόμενων φορέων και των τεσσάρων κυβερνητικών βουλευτών του νομού Χανίων, ώστε να δοθεί λύση στο αδιέξοδο που αφορά τη λειτουργία των Φο.Δ.Σ.Α, για να μη χαθεί η αυτονομία του φορέα που λέγεται Δ.Ε.ΔΙ.Σ.Α. και αποτελεί ένα διαμάντι στην υπηρεσία των Χανιωτών και του περιβάλλοντος.

* Άρης Παπαδογιάννης, Δημοτικός Σύμβουλος, Υποψήφιος Δήμαρχος Χανίων

Ακολουθήστε το Kriti24 και στο Google News για να βλέπετε όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το Kriti24 στο Facebook και στο Twitter