Αποκαλυπτικό-Fraport: Αυτή είναι η πολιτική μας στα περιφερειακά αεροδρόμια

0
903

Αυξήσεις σε τέλη και ενοίκια, έλλειψη ευελιξίας στην τιμολογιακή πολιτική προς τις αεροπορικές εταιρίες, καμία εύνοια στους low cost αερομεταφορείς.

Αυτή είναι η νέα πολιτική της Fraport στα περιφερειακά αεροδρόμια όπως την ανακοίνωσαν στελέχη της εταιρείας, σε συνάντηση που είχαν με τους εκπροσώπους τοπικών φορέων της Κέρκυρας, σε ενημερωτική συνάντηση που είχαν μαζί τους, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το corfupress.com.

Το πρώτο και σοβαρότερο ερώτημα βέβαια είναι εάν αυτή η στρατηγική της Fraport θα ισχύσει οριζόντια και στα 14 Περιφερειακά αεροδρόμια, δηλαδή και στο αεροδρόμιο “Δασκαλογιάννης”¨των Χανίων. Οι πρώτες ενδείξεις σε ότι αφορά τουλάχιστον την τιμολογιακή πολιτική, τόσο στα τέλη χρήσης του αεροδρομίου, όσο και στην ενοικίαση των χώρων του αεροσταθμού, αυτό δείχνει.

Το δεύτερο ερώτημα είναι εάν και πότε οι τοπικοί φορείς των Χανίων, σκοπεύουν να οργανώσουν και αυτοί μία ενημερωτική συνάντηση με τους εκπροσώπους της  Fraport. ώστε να ακούσουν από πρώτο χέρι, για το ποιες είναι οι προθέσεις της για το “Δασκαλογιάννης”, ειδικά πάνω σε κρίσιμα ερωτήματα που έχουν τεθεί, όπως είναι τα κίνητρα για την παραμονή των low cost αεροπορικών εταιρειών, αλλά και η ευελιξία στην τιμολογιακή της πολιτική, με κίνητρα ειδικά για τους χειμερινούς μήνες. 

Η συνάντηση αυτή αν και θα έπρεπε να έχει ήδη γίνει καλό είναι να οργανωθεί άμεσα και η πρωτοβουλία θα πρέπει να ανήκει από κοινού στους φορείς των Χανίων( Αντιπεριφέρεια, Δήμοι, ΕΒΕ, ΟΕΒΕΧ, Ξενοδόχοι κλπ).

Έτσι θα δοθούν από πρώτο χέρι απαντήσεις και θα σταματήσει και αυτή η παραφιλολογία, που έχει αναπτυχθεί ένθεν και ένθεν, σε σχέση με τις καλές ή κακές προθέσεις της Γερμανικής Εταιρείας. 

Η λογική δε θα μιλήσουμε μαζί τους, τη στιγμή που η ελληνική κυβέρνηση ήδη τους έχει παραδώσει τα “κλειδιά” των 14 περιφερειακών αεροδρομίων, από τώρα και στο εξής μόνο επιζήμια μπορεί να είναι.

Θα πρέπει άλλωστε να καταλάβουν από νωρίς τα στελέχη της γερμανικής Εταιρείας, ότι απέναντι τους θα έχουν μία ενωμένη τοπική κοινωνία, έτοιμη να προστατεύσει τα δικαιώματα και τα κεκτημένα της. 

Διαβάστε παρακάτω αναλυτικά το αποκαλυπτικό δημοσίευμα του corfupress.com.

Αποκαλυπτική η συζήτηση της διοίκησης της Fraport Hellas με τους κερκυραϊκούς φορείς: Αυξήσεις σε τέλη και ενοίκια, έλλειψη ευελιξίας στην τιμολογιακή πολιτική προς τις αεροπορικές εταιρίες, καμία εύνοια στους low cost αερομεταφορείς.Ναι, θα βελτιώσουμε την εικόνα και τη λειτουργία του αεροδρομίου Κέρκυρας, αλλά… θα σας κοστίσει κάτι τις παραπάνω! Αυτό ουσιαστικά είπαν στους εκπροσώπους κερκυραϊκών φορέων (ως επί το πλείστον τουριστικοί παράγοντες και παράγοντες του εμπορικού κόσμου) οι εκπρόσωποι της διοίκησης της Fraport που βρέθηκαν το απόγευμα της Τρίτης 2/5 στην Κέρκυρα για να παρουσιάσουν το σχέδιο τους για τον αερολιμένα Ι. Καποδίστριας.α σημαντικά σημεία

Και ο διευθύνων σύμβουλος της Fraport Greece, Alexander Zinnel, ξεκίνησε υπογραμμίζοντας ότι η εταιρία σεβόμενη την ιστορία δεν πρόκειται να αλλάξει το όνομα που δόθηκε προς τιμήν του πρώτου κυβερνήτη της Ελλάδας. Όμως, οι τιμές στις υπηρεσίες, θα αλλάξουν…

Καθιέρωση νέων τελών χρήσης, όπως χρέωση σοβαρών τελών για τη στάθμευση, όχι για λόγους οικονομίας αλλά… για να αποσυμφορηθεί η είσοδος των σταθμών επιβίβασης στους οποίους σήμερα παρατηρείται κυκλοφοριακή συμφόρηση!

Μεγάλη αύξηση ενοικίων των χώρων εντός του αεροδρομίου, όπως αυτή που ζητήθηκε από τους τουριστικούς πράκτορες για το περίπτερο που διαθέτουν: 1000% (ναι, χίλια τα εκατό, δεν είναι τυπογραφικό λάθος…)

Καμία ευελιξία χρεώσεων στις εταιρίες low cost διότι θα δυσαρεστηθεί η Aegean.

Παραπομπή στις ελληνικές καλένδες της πρότασης για ελκυστικές χρεώσεις στη χαμηλή περίοδο για τις αεροπορικές εταιρίες, ώστε να γίνει προσπάθεια επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου.

Δημιουργία 2.000 τετραγωνικών για καταστήματα και duty freeAlexander Zinnel: Τείνουμε το χέρι στην τοπική κοινωνία

O διευθύνων σύμβουλος της Fraport Greece, Alexander Zinnel, παραχώρησε συνέντευξη στα ΜΜΕ λίγο πριν την έναρξη της παρουσίασης:

«Είμαι πολύ χαρούμενος που βρίσκομαι εδώ σήμερα για να παρουσιάσω τα σχέδια ανάπτυξης του αεροδρομίου Ι. Καποδίστριας. Η Κέρκυρα είναι ένα μοναδικό νησί. Η ομορφιά της φύσης, η αρχιτεκτονική των κτιρίων, η πολιτιστική κληρονομιά και όλο το περιβάλλον, αποτελούν ένα μοναδικό μέρος και έναν προορισμό για επισκέπτες απ΄ όλο τον κόσμο. Τα αεροδρόμια αποτελούν υποδομή – κλειδί για την αεροπλοΐα και τις αερομεταφορές και είναι αποστολή μας να βελτιώσουμε την εμπειρία των επιβατών και να κάνουμε τα αεροδρόμια να αξίζουν σε σχέση με τον προορισμό.

Έχουμε τη μέθοδο και τα εργαλεία για να το πράξουμε αυτό και το έχουμε επιδείξει ανά τον κόσμο πολλές φορές. Ένα μάθημα το οποίο έχουμε πάρει είναι ότι δεν μπορούμε αυτό να το πετύχουμε μόνοι μας. Μπορούμε μόνο να το κάνουμε μαζί με την τοπική κοινότητα, τους παράγοντες και τους φορείς κάθε περιοχής. Για αυτό το λόγο είμαι εδώ σήμερα εγώ και η ομάδα μου, για να συνεργαστούμε με την οικονομική και πολιτική κοινότητα και να συζητήσουμε για το πως θα αναπτύξουμε με τον καλύτερο τρόπο το αεροδρόμιο, να τείνουμε το χέρι μας στην τοπική κοινωνία για να χτίσουμε το καλύτερο μέλλον για την Κέρκυρα.»

Υπάρχουν πολλές ανησυχίες για ενδεχόμενη αύξηση των τελών του αεροδρομίου. Όχι μόνο όσον αφορά τις αεροπορικές εταιρίες και της αερομεταφορές προϊόντων, αλλά ακόμα και τελών που αφορούν την επίγεια εξυπηρέτηση. Ήδη υπήρξε αύξηση τελών όσον αφορά τις εσωτερικές αερογραμμές. Ποια είναι η θέση της εταιρίας σας για το ζήτημα αυτό;

«Όπως πιθανώς γνωρίζετε, δεν έχουμε αυξήσει κανένα από τα τέλη, για την ακρίβεια έχουμε διατηρήσει τα ίδια τέλη χρέωσης ανά επιβάτη όπως πριν. Προτού αναλάβουμε τα περιφερειακά αεροδρόμια, το «σπατόσημο» ήταν 12 ευρώ και παραμένει το ίδιο και σήμερα».

Σκοπεύετε να αυξήσετε ή να καθιερώσετε άλλα τέλη που μπορούν για παράδειγμα να αφορούν την εξυπηρέτηση εδάφους ή το πάρκινγκ;

«Η εξυπηρέτηση εδάφους δεν γίνεται από την εταιρία μας, ωστόσο όσον αφορά το πάρκινγκ σκοπεύουμε να εγκαθιδρύσουμε τέλη παρκαρίσματος σε ορισμένα από τα μεγάλα αεροδρόμια. Ο λόγος είναι στην πραγματικότητα για να ρυθμίσουμε την κυκλοφορία των αυτοκινήτων μπροστά από τα τέρμιναλ. Έχουμε δει πολλά παρκαρισμένα αυτοκίνητα και ανεξέλεγκτη κυκλοφορία μπροστά από τα τέρμιναλ, για αυτό το λόγο σκοπεύουμε να παρουσιάσουμε τέλη πάρκινγκ σε μερικά, όχι σε όλα τα αεροδρόμια».

Σημείωση

Ας σημειωθεί ότι το περίφημο «σπατόσημο» ή, καλύτερα, το «Τέλος Εκσυγχρονισμού και Ανάπτυξης Αερολιμένων» (ΤΕΑΑ) είχε επιβληθεί αρχικά μόνο για τις αναχωρήσεις από το αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος, στη συνέχεια εδώ και μερικά χρόνια επεκτάθηκε και στα περιφερειακά αεροδρόμια με πολλές όμως εξαιρέσεις: ΤΕΑΑ δεν πλήρωναν παιδιά από 5 ετών και κάτω, ενώ δεν υπήρχε επιβολή του στις πτήσεις των λεγόμενων «άγονων γραμμών» (π.χ. Κέρκυρα – Θεσσαλονίκη και Κέρκυρα – Ιόνια Νησιά). Με τα νέα μέτρα, το ΤΕΑΑ των 12 ευρώ εφαρμόζεται και στις άγονες γραμμές αλλά πληρώνεται και για εισιτήρια παιδιών από 2 ετών και πάνω.

Διαμαρτυρία -με περιορισμένη ωστόσο συμμετοχή- πραγματοποίησαν έξω από το Επιμελητήριο στελέχη της ΛΑΕ για την εκποίηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων. «Η ιδιωτικοποίηση αυτή συνιστά πράξη παραχώρησης εθνικής κυριαρχίας και απροκάλυπτης εξαπάτησης του Ελληνικού Δημοσίου με ποινικές προεκτάσεις οι οποίες στο μέλλον θα διερευνηθούν αναγκαστικά. Συνιστά πράξη εξαπάτησης του ελληνικού λαού, προς όφελος της αποικιοκρατικών ορέξεων των κερδοσκοπικών μηχανισμών της Ε.Ε. και της εγχώριας πολιτικής και εργολαβικής διαπλοκής. Είναι η πρώτη κυβέρνηση μετά την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΕ που ξέθαψε βασιλικό διάταγμα για να διευρύνει τα προνόμια της εταιρείας», σημειώνουν, ενώ ανακοινώσεις αντίδρασης εξέδωσαν η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και ο σύλλογος «Ερημίτης Πλους».

Να σημειωθεί ότι στην παρουσίαση δεν παρέστη κανένας αιρετός από την περιφερειακή και τη δημοτική πλειοψηφία.