Από τις 18 Μαΐου επιτρέπονται τα ταξίδια στην Κρήτη!

0
723

Η γενική εικόνα από χτες που άνοιξαν οι επιχείρησεις, είναι ότι τηρήθηκαν τα μέτρα προφύλαξης, αυτό όμως θα φανεί την ερχόμενη εβδομάδα σημείωσε ο κ. Χαρδαλιάς

Από την ερχόμενη Δευτέρα επιτρέπονται οι μετακινήσεις από νομό σε νομό αλλά και στη νήσο Κρήτη είπε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας. 

Σύμφωνα με τον ίδιο υπό μελέτη βρίσκεται αυτή τη στιγμή το ενδεχόμενο να ξεκινήσουν οι μετακινήσεις και προς όλα τα νησιά από τις 25 Μαϊου και μετά.

Από την Κυριακή συμπλήρωσε ο κ. Χαρδαλιάς, επιτρέπονται λειτουργίες στις εκκλησίες, γάμοι και βαπτίσεις με την παρουσία πιστών, αλλά με τα απαραίτητα μέτρα προστασίας δηλαδή, αποστάσεις, μάσκα, γάντια και αντισηπτικά. 

Σύμφωνα με άτυπη ενημέρωση του υπουργείου Παιδείας, στην ΚΥΑ θα αναφέρεται ότι ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός ατόμων θα καθορίζεται από την αναλογία ένα άτομο ανά 10 τ.μ. Έτσι, για παράδειγμα, σε έναν χώρο λατρείας επιφανείας 300 τ.μ. ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός ατόμων θα είναι 30. Οι παρευρισκόμενοι θα πρέπει να διατηρούν απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ τους. Για τους χώρους λατρείας που είναι άνω των 500 τ.μ., ο αντίστοιχος μέγιστος αριθμός είναι 50.

Τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας που θα πρέπει να τηρούνται θα αφορούν μεταξύ άλλων τη σύσταση για τη χρήση μάσκας, την υποχρεωτική χρήση αντισηπτικού για την υγιεινή των χεριών και συχνό καθαρισμό επιφανειών, και θα αναφέρονται αναλυτικά στην ΚΥΑ.

Επιπλέον, όπως ανέφερε το υπουργείο στην ίδια ενημέρωση, στην ΚΥΑ θα ενσωματωθούν συστάσεις και μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας που ανταποκρίνονται σε ειδικότερες ανάγκες και χαρακτηριστικά επιμέρους θρησκευτικών κοινοτήτων, όπως για παράδειγμα ο τρόπος εισόδου σε χώρους λατρείας που δεν επιτρέπεται η είσοδος με υποδήματα.

Αποσαφηνίζεται, επίσης, ότι σε περίπτωση τέλεσης λειτουργιών ή θρησκευτικών τελετών σε υπαίθριους χώρους, ισχύουν οι γενικοί κανόνες περί δημοσίων υπαίθριων συναθροίσεων.

Υπενθύμισε το τι πρέπει να κάνουμε στις παραλίες ο κ. Χαρδαλιάς, δηλαδή να κρατούμε τις απαραίτητες αποστάσεις μεταξύ των ατόμων σε κάθε παρέα.