Απεργιακή συγκέντρωση για την Αργία της Κυριακής

0
44

Στα πλαίσια της σημερινής κλαδικής απεργίας στο εμπόριο, η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου πραγματοποίησε δυναμική απεργιακή συγκέντρωση στις 10:30 στα Δικαστήρια, με τη συμμετοχή αυτοαπασχολούμενων από την ΠΑΣΕΒΕ, συλλόγων γυναικών της ΟΓΕ και εργαζομένων από άλλους κλάδους που εξέφρασαν την αλληλεγγύης τους, στο δίκαιο αίτημα όλων των εμποροϋπαλλήλων για:

ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗΣ ΑΡΓΙΑΣ!

Στην κεντρική ομιλία, η πρόεδρος του σωματείου μας Χατζημηνά Ευη τόνισε:

‘’Λέμε όχι στο ωράριο των πολυεθνικών, των εμπορικών ομίλων και των πολυκαταστημάτων. Έχουμε ως κριτήριο τη δική μας ζωή, τις δικές μας αντοχές, τα δικά μας συμφέροντα. Η κυβέρνηση που αντί να κατοχυρώσει νομοθετικά την Κυριακάτικη Αργία, όπως μας έταζε την καταργεί, ανοίγοντας το δρόμο για δουλεία 7 ημέρες την εβδομάδα, υλοποιώντας τον διακαή πόθο δεκαετιών του μεγάλου εμπορικού κεφαλαίου. Επιλέχτηκε απ΄ τους μεγαλοεργοδότες, για να καθαρίσει τη λάντζα, των προηγούμενων κυβερνήσεων. Όχι μόνο κάνει τη βρώμικη δουλειά με επιτυχία, στον κλάδο του εμπορίου και γενικότερα, αλλά πάει κι ένα βήμα παραπέρα.’’

Τόνισε επίσης τα ιδιαίτερα ζητήματα των γυναικών, εργαζόμενων και αυτοαπασχολουμένων στον κλάδο και την επιδείνωση που θα επιφέρει στη ζωή τους η επέκταση του ωραρίου λειτουργίας και η περαιτέρω κατάργηση της Κυριακάτικης Αργίας:

‘’ Η σχεδιαζόμενη κατάργηση της Κυριακάτικης Αργίας( πλήρη ή μερική), θα επιδεινώσει ακόμα περισσότερο τη ζωή της εργαζόμενης και αυτοαπασχολούμενης γυναίκας. Θα είναι ακόμα πιο δύσκολο να ανταποκριθεί στους πολλαπλούς ρόλους, και τις υποχρεώσεις με τις οποίες επιβαρύνεται στη σημερινή εκμεταλλευτική κοινωνία. Η κατάργηση της Κυριακάτικης Αργίας, για τη γυναίκα θα είναι ένα ακόμα εμπόδιο στη μητρότητα, στον ελεύθερο χρόνο, την ψυχαγωγία, την ξεκούραση στην ολόπλευρη ανάπτυξη της προσωπικότητας της, την συμμετοχή στην κοινωνική δράση.’’

Σε άλλο σημείο στάθηκε ιδιαίτερα στο συντονισμό των σωματείων Ηρακλείου- Ρεθύμνου- Χανίων και με τους αυτοαπασχολούμενους του κλάδου:

‘’Τα σχέδια τους χάλασε η οργανωμένη απάντηση από το σωματείο μας και τους αυτοαπασχολούμενους που συσπειρώνονται στην ΠΑΣΕΒΕ, ο συντονισμός των κλαδικών σωματείων Ηρακλείου, Ρεθύμνου, Χανίων και η αποφασιστικότητα για να μην περάσει μια τέτοια απόφαση, που θα κάνει κόλαση τη ζωή εργαζομένων και αυτοαπασχολουμένων στον κλάδο του εμπορίου.

Με παραστάσεις διαμαρτυρίας σε συνεδριάσεις της ΟΕΣΚ και τις Περιφέρειας, με την αποφασιστικότητα στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, ανάγκασε μεγαλέμπορους και πολιτικό προσωπικό να αναδιπλωθούν.’’

Για την υπονομευτική- διαλυτική στάση του εργοδοτικού συνδικαλισμού τόνισε:

‘’ Κυβέρνηση και μεγαλοεργοδοσία έχουν σημαντικό στήριγμα τις ξεπουλημένες συνδικαλιστικές ηγεσίες σε ΓΣΕΕ- ΑΔΕΔΥ,ΟΙΥΕ και Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου. Η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, που στηρίζει και η πλειοψηφία του ΕΚΗ, υπέγραψε την ΕΓΣΣΕ με μισθούς πείνας 586€ και 511€ για τους εργαζόμενους κάτω των 25ετών . Η πλειοψηφία της ομοσπονδίας μας που στη ΓΣΕΕ απαξίωνε την απεργία, θεωρώντας τη ξεπερασμένη μορφή πάλης, προκήρυξε σε μια συνεδρίαση απεργία για όλες τις Κυριακές μέχρι τον Οκτώβρη, χωρίς καμία μέριμνα για την οργάνωση και την κινητοποίηση των εμποροϋπαλλήλων.

Ιδιαίτερα αναφέρθηκε στον γνωστό εργατοπατέρα, Καραγεωργόπουλο, πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων, του δευτεροβάθμιου συνδικαλιστικού οργάνου του κλάδου μας και υπεύθυνο δημοσίων σχέσεων της ΓΣΕΕ, ενώ παράλληλα είναι και ο ίδιος επιχειρηματίας, με πλούσια αντεργατική δράση. Αντίστοιχα αναφέρθηκε και στις ξεπουλημένες συνδικαλιστικές ηγεσίες- πλειοψηφίες του ΕΚΗ, καθώς τόνισε:

‘’ Άλλωστε ο πρόεδρος του ΕΚΗ, έχει αποδείξει ότι έχει μάθει πολύ καλά το μάθημα για τις νοθείες, ιδιαίτερα από τους τελευταίους, προκατόχους του. Η ‘’δράση’’ του στον κλάδο του εμπορίου, είναι για σεμινάριο σε εκκολαπτόμενους ξεπουλημένους συνδικαλιστές. Έστησε το διασπαστικό σωματείο στο εμπόριο, το σωματείο ‘’φάντασμα’’ όπως το χαρακτηρίζουν οι εργαζόμενοι, αφού δεν έχει καμιά παρουσία !!! Βγάζει ανακοινώσεις με σύνθημα ‘’Ποτέ δουλειά την Κυριακή’’, αλλά στις συναντήσεις με τους εκπροσώπους του κεφαλαίου και το πολιτικό προσωπικό τους, δεν μπορεί να κρύψει το ρόλο του και υπερασπίζεται τα συμφέροντά τους μέχρι κεραίας!

Έτσι έκαναν και την Πρωτομαγιά. Αφού πρώτα συμφώνησε σιωπηρά, στη διεύρυνση του ωραρίου μέχρι τις 11, με τον Κο Κουμαντάκη πρόεδρο της ΟΕΣΚ και τον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη Κο Κουκιαδάκη, πήγαν την Πρωτομαγιά και κατάθεσαν στεφάνια στους νεκρούς της εργατικής τάξης, χωρίς ίχνος ντροπής….

Τιμούν τους πεθαμένους για να θάψουν τους ζωντανούς!!! ‘’

Από νωρίς στην απεργιακή συγκέντρωση βρεθήκαν εργαζόμενοι του κλάδου , στέλνοντας ηχηρό μήνυμα σε μονοπωλιακούς ομίλους, κυβέρνηση και Περιφέρεια Κρήτης.Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε μαχητική πορεία σε κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Ακολουθήστε το Kriti24 και στο Google News για να βλέπετε όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το Kriti24 στο Facebook και στο Twitter