Απάντηση Βάμβουκα στα σχόλια για το νεοκλασικό της οδού Στρ. Τζανακάκη

0
126

Απάντηση σε όσα ειπώθηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο της Τρίτης για το κτήριο της οδού Τζανακάκη που προορίζεται για νέα δημοτική βιβλιοθήκη, δίνει ο τ. δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας.

Σε επιστολή του προς τα “Χ.ν.”, ο κ. Βάμβουκας κάνει λόγο για «λάσπη που βρήκαν κάποιοι ευκαιρία να ρίξουν εν τη απουσία μου, σχετικά με την απόκτηση του νεοκλασικού κτηρίου της οδού Τζανακάκη για τη δημιουργία της νέας δημοτικής βιβλιοθήκης» και αναφέρει αναλυτικά τα εξής:

«Θα ήθελα να τους υπενθυμίσω ότι πρόκειται για μια επένδυση συνολικού ύψους 3,4 εκατομμυρίων ευρώ, εκ των οποίων ο Δήμος μετέχει με το ποσό μόλις των 410.000 ευρώ από δικούς του πόρους. Τα υπόλοιπα 3 εκατ. ευρώ προέρχονται κατά 500.000 ευρώ από το Πράσινο Ταμείο και κατά 2,5 εκατ. ευρώ από Ευρωπαϊκούς πόρους. Αναρωτιέμαι πόσο κακή μπορεί να είναι μια επένδυση όπου μετέχοντας με λιγότερο από το 12% του κόστους ο Δήμος μας αποκτά μια ολοκαίνουργια και σύγχρονη Βιβλιοθήκη σε ένα ακίνητο μεγάλης αξίας. Πρόκειται επομένως για μια ενέργεια που διασφαλίζει με τον καλύτερο και επωφελέστερο τρόπο το δημόσιο συμφέρον και το συμφέρον των δημοτών, αποδίδοντας στην πόλη μας μια σημαντική και αναγκαία υποδομή πολιτισμού και γνώσης.

Όσο για τα σχόλια περί ανακατασκευής και χρήσης μόνο του νεοκλασικού χωρίς την προσθήκη νέου κτηρίου θα επαναλάβω ότι: Επιλέξαμε να χρησιμοποιηθεί μόνο το νεοκλασικό κτήριο, αρχών του περασμένου αιώνα και να μην ακολουθήσει ο δήμος την εξάντληση του συντελεστή δόμησης ανεγείροντας ένα κτήριο που θα αλλοιώσει την αρχική του μορφή. Αυτό συνιστά σεβασμό στη διατήρηση της αρχιτεκτονικής φυσιογνωμίας ενός όμορφου νεοκλασικού κτηρίου, που δυστυχώς είναι ένα από τα λίγα που έχουν απομείνει στην πόλη μας.

Όσο για την λειτουργία της βιβλιοθήκης, προβλέπεται η έκθεση της βιβλιοθήκης του Ελευθερίου Βενιζέλου, η λειτουργία ηλεκτρονικής βιβλιοθήκης, χώρος εκδηλώσεων, αναγνωστήριο, χώρος βιβλιοστασίου με την αποθήκευση μέρους των εντύπων σε άλλο χώρο, ανάδειξη της εξωτερικής αυλής, πωλητήριο κλπ. Αυτοί που ρίχνουν την λάσπη, κινούνται οι ίδιοι στο θολό τοπίο της παραπληροφόρησης και της εξυπηρέτησης άλλων σκοπών, που δεν σχετίζονται με τις ανάγκες των δημοτών».

ΠΗΓΗ: haniotika-nea.gr