Απάντηση από τους «37» στην κριτική για την εκχώρηση του «Δασκαλόγιάννης»

0
274

«Το κείμενο- παρέμβαση για την παραχώρηση χρήσης του αεροδρομίου ΔΑΣΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ , που συντάξαμε 37 πολίτες των Χανίων, συγκέντρωσε πολλές επιθέσεις τόσο από κάποια τοπικά μέσα ενημέρωσης, όσο και από κάποιους μεμονωμένους πολίτες. Κανένα πρόβλημα, αφού η κριτική- καλόπιστη ή κακόπιστη- είναι δείγμα Δημοκρατίας.

Η κατηγορία όμως, ότι υποβαθμίζουμε τη συμβολή των τοπικών μέσων ενημέρωσης (και μάλιστα κάποιων ιστορικών εφημερίδων), τόσο στις τοπικές υποθέσεις όσο και σε γενικότερα ζητήματα και ακόμα ότι επιδιώκουμε την… φίμωση του τύπου, μας αδικεί και μας ενόχλησε ιδιαίτερα.

Ασφαλώς και στις Δημοκρατίες όλοι ελέγχονται και ελέγχουν.

Η ανακοίνωση μας εκφράζει την ανησυχία για τον τρόπο λειτουργίας της δημοκρατίας μας, όλη αυτή την περίοδο που η χώρα μας δοκιμάζεται από την βαθιά οικονομική και κοινωνική κρίση. Κρίση την οποία όλοι μας πρέπει να συμβάλουμε να ξεπεραστεί, όχι χωρίζοντας την κοινωνία σε πατριώτες και μη, αλλά συμβάλλοντας στη ενότητα – συνοχή της ακόμα και μέσα από τις διαφορετικές μας απόψεις, με επιχειρήματα και διάλογο.

Θα συμφωνήσουμε απόλυτα με την διαπίστωση κάποιων, ότι «το κλίμα διαμορφώθηκε εδώ και τρία χρόνια πριν, για ξεπούλημα και εμείς τους πιστέψαμε τότε». Κάποιοι θεωρούν προδοσία ότι οι κυβερνητικοί εταίροι και οι τοπικοί βουλευτές, έκαναν «γαργάρα» τις ιαχές για ξεπούλημα.

Κάποιοι άλλοι όμως (όπως εμείς) θεωρούμε πολιτικά ανήθικο ότι για να πάρουν την εξουσία, καλλιέργησαν και παρόξυναν αυτές ακριβώς τις στείρες αντιδράσεις- που τώρα βέβαια τις βρίσκουν μπροστά τους- ανακρούοντας πρύμνα σήμερα, χωρίς ποτέ να κάνουν μια κάποια αυτοκριτική.

Ο λαϊκισμός, το διάστημα που μεσολάβησε, γνώρισε την μία μετά την άλλη του πολιτική ήττα, όπως και στο θέμα των αποκρατικοποιήσεων και της παραχώρησης της λειτουργίας των 14 Περιφερειακών αεροδρομίων. Νομίζουμε ότι για όλους ο αναστοχασμός είναι κάτι το αυτονόητο.

Σ’ αυτή την κατεύθυνση κρίναμε ότι υπήρξε μονόπλευρη ενημέρωση, με προβολή μόνο των στοιχείων που έδιναν οι συνδικαλιστές της ΟΣΥΠΑ και ιδιαίτερα από το πρόεδρο της κ. Αλεβιζόπουλο που είχε κληθεί επανειλημμένα σε εκδηλώσεις της  «Πρωτοβουλίας Πολιτών» η οποία παρεμπιπτόντως υποστηρίχτηκε πολιτικά μόνο από Ευρωβουλευτές ενός συγκεκριμένου πολιτικού χώρου που είχε αποχωρήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ..

Την ίδια στιγμή τις ανακοινώσεις του ΤΑΪΠΕΔ που αφορούσαν τη σύμβαση, τα οικονομικά της στοιχεία και τα αεροναυτικά τέλη, σχεδόν κανένα από τα τοπικά μέσα δεν αναδημοσίευσε. Θα θέλαμε ενδεικτικά να αναφέρουμε το Δελτίο Τύπου 14/12/2015 του ΤΑΙΠΕΔ αναφορικά με τα αεροναυτικά τέλη τι ακριβώς αναφέρει σε σχέση με την φιλολογία περί αυξήσεων του κόστους ανά επιβάτη «Η Σύμβαση Παραχώρησης δεν προβλέπει ουσιαστικές αυξήσεις των αεροναυτικών τελών. Η συνολική μέγιστη χρέωση έχει οριοθετηθεί σε 13 ευρώ ανά αναχωρούντα επιβάτη…».

Τα ισχύοντα σήμερα στα Περιφερειακά Αεροδρόμια όπως αναφέρεται στο ίδιο δελτίο «…είναι 12,7 ευρώ ανά αναχωρούντα επιβάτη».

Χανιά 21 Απριλίου 2017

Οι 37 που υπογράψαμε το κείμενο- παρέμβαση»