Αντιδράσεις για τη δημιουργία πυρηνελαιουργείου στη Μιαμού

0
91
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

Την αντίδραση των κατοίκων της περιοχής έχουν προκαλέσει οι εργασίες για την δημιουργία πυρηνελαιουργείου στην περιοχή μεταξύ Μιαμούς και Βασιλικής.

Οι κάτοικοι οι οποίοι αντιδρούν, σύμφωνα με το efsyn.gr έχουν συστήσει Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα και προσπαθούν να μπλοκάρουν τις κατασκευαστικές εργασίες, θεωρώντας αυθαίρετη τη διέλευση των οχημάτων μέσα από ιδιωτικές ιδιοκτησίες.

Η Επιτροπή Αγώνα, κινείται μέσω ασφαλιστικών μέτρων για να σταματήσει τις εργασίες κατασκευής του εργοστασίου, καθώς η μονάδα βρίσκεται σε περιοχή Natura ενώ όπως υποστηρίζουν, η λειτουργία τέτοιων εργοστασίων, θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα ρύπανσης του περιβάλλοντος, με επιπτώσεις στη δημόσια υγεία.

Ένα ακόμα επιχείρημα των κατοίκων είναι το γεγονός ότι σε απόσταση 3 χιλιομέτρων είναι η θάλασσα και υπάρχει ανησυχία καθώς οι ρυπογόνες ουσίες από την επεξεργασία ελαιοπυρήνα, θα μολύνουν τόσο τον υδροφόρο, όσο και τον αέριο ορίζοντα.

Μέλη της Επιτροπής Αγώνα άφησαν αιχμές κατά των υπηρεσιών του δήμου Γόρτυνας, θεωρώντας ότι οι υπηρεσίες του δήμου έσπευσαν να δώσουν άδειες, εγκρίσεις και την πρώτη συγκατάθεση για το πυρηνελαιουργείο.

Η πλευρά του επενδυτή

Από την πλευρά του ο επενδυτής του έργου Κώστας Κοκολάκης, καθησύχασε τους κατοίκους καθώς όπως υποστηρίζει, η προωθούμενη μονάδα έχει όλες τις απαιτούμενες άδειες και εγκρίσεις ενώ θα λειτουργεί με τον πλέον σύγχρονο τρόπο, δίχως καμία όχληση στο περιβάλλον ή στην τοπική κοινωνία.

Όπως επισήμανε από την πλευρά του ο επενδυτής: «Δε θέλουμε να ενοχλήσουμε κανέναν. Δε θα υπάρξει κανένα ζήτημα στην περιοχή. Το εργοστάσιο θα λειτουργεί με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας. Δε θα ρυπαίνει το περιβάλλον και δε θα ενοχλεί την τοπική κοινωνία. Το όλο συγκρότημα της μονάδας θα είναι απόλυτα σύγχρονο και τα πάντα θα λειτουργούν ηλεκτρονικά» ενώ όσον αφορά το περιβάλον ανέφερε: «Καμία περίπτωση να επηρεαστεί το περιβάλλον. Το πυρηνελαιουργείο επεξεργάζεται ένα υποπροϊόν της ελιάς. Όταν λειτουργεί σωστά μια μονάδα, δε ρυπαίνει και κανείς δεν έχει να φοβάται το παραμικρό».

Η θέση του δήμου Γόρτυνας

Από την πλευρά του δημάρχου Γόρτυνας Ν. Σχοιναράκη, τόνισε ότι είναι υπέρ των επενδύσεων, εφόσον είναι νόμιμες και προς όφελος των κατοίκων και του περιβάλλοντος:

Η δημοτική αρχή Γόρτυνας δεν είναι αντίθετη με καμία επένδυση.

Αρκεί να πληροί όλες τις προϋποθέσεις που θέτουν η ελληνική και η ευρωπαϊκή νομοθεσία. Αρκεί να μη δημιουργούνται περιβαλλοντικές επιπτώσεις και φυσικά να συναινεί η τοπική κοινωνία.