Αντιδράσεις από την ΕΛΜΕ Λασιθίου για τις ηλεκτρονικές εγγραφές στα ΕΠΑΛ

0
154

Την αντίθεση της εκφράζει προς το υπουργείο Παιδείας η ΕΛΜΕ Λασιθίου σχετικά με την ηλεκτρονική εγγραφή μαθητών και μαθητριών στα ΕΠΑΛ.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Με έκπληξη διαβάσαμε ότι για το σχολικό έτος 2017-2018 η δήλωση προτίμησης για εγγραφή στα ΕΠΑ.Λ. θα πραγματοποιηθεί ηλεκτρονικά από τις 19-6-2017 έως τις 23-6-2017 και η εγγραφή των μαθητών θα ολοκληρωθεί έως τις 30 Ιουνίου 2017.
Πρόκειται λοιπόν να εφαρμοστεί για πρώτη φορά μια διαδικασία εγγραφής στα ΕΠΑ.Λ. παρόμοια με αυτή που ακολουθείται σε δομές κατάρτισης (ΙΕΚ – ΟΑΕΔ).

Ζητάμε να αποσύρετε άμεσα τις εγκυκλίους:
α) 89047/ΓΔ4/26-5-2017
β) Φ1α/91085/Δ4/31-5-2017

οι οποίες καταπατούν την αρχή ισότητας που ισχύει στη Δημόσια Διοίκηση, καθώς μεταβάλλουν τη περίοδο και τον τρόπο εγγραφής μαθητών μόνο για τα ΕΠΑ.Λ.

Με τις παραπάνω εγκυκλίους αποδυναμώνεται το μαθητικό δυναμικό των ΕΠΑ.Λ. και σε συνδυασμό με την ισχύουσα νομοθεσία για τον ελάχιστο αριθμό μαθητών που απαιτούνται για τη δημιουργία τομέων και ειδικοτήτων, είναι σίγουρο ότι δεν θα λειτουργήσουν δεκάδες τμήματα, με ότι αυτό συνεπάγεται για μαθητές και εκπαιδευτικούς.

• Οι επανεξεταστέοι μαθητές των γυμνασίων δεν θα μπορέσουν εφόσον επιθυμούν να εγγραφούν στα ΕΠΑ.Λ αφού τα αποτελέσματα φοίτησης θα ανακοινωθούν στις 28-6-2017.
• Οι απόφοιτοι ΓΕΛ και ΕΠΑ.Λ σχ. Έτους 2016-17 οι οποίοι δεν θα πετύχουν σε σχολές Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης δεν θα έχουν τη δυνατότητα να εγγραφούν για απόκτηση πτυχίου σε ειδικότητες πρώτης επιλογής τους, αφού αρκετοί τομείς θα έχουν κλείσει λόγω έλλειψης του αναγκαίου αριθμού μαθητών.
• Αποκλείονται από το δικαίωμα να συνεχίσουν τις σπουδές τους στα Εσπερινά ΕΠΑ.Λ. οι απόφοιτοι των Σ.Δ.Ε. μιας και θα λάβουν πτυχίο φέτος στις 31 Ιουλίου 2017.

Το Υπουργείο Παιδείας χρησιμοποιεί δύο μέτρα και δύο σταθμά ανάμεσα σε “ισότιμες” δομές σχολείων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Με τον βιαστικό αυτό τρόπο της υποχρεωτικής ηλεκτρονικής εγγραφής (χρησιμοποιώντας κωδικούς TAXISNET) σε πολύ κλειστά χρονικά περιθώρια, αποτρέπει τους γονείς να εγγράψουν τα παιδιά τους στα ΕΠΑ.Λ. και τα οδηγεί στην γενική εκπαίδευση.

Απαιτούμε από το Υπουργείο Παιδείας να αποσύρει τις αιφνιδιαστικές εγκυκλίους και να κάνει πράξη τα λόγια για την αναβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης.
Να σεβαστεί τούς μαθητές, τους γονείς και τους καθηγητές, που στελεχώνουν και θα στελεχώσουν τα ΕΠΑ.Λ. της χώρας.
Να μην κλείσει κανένας τομέας και καμία ειδικότητα στα ΕΠΑ.Λ. που αποτελούν βασικό μοχλό για την παραγωγική ανασυγκρότηση της Χώρας.
Να αποσύρει την εγκύκλιο για χαρακτηρισμό φοίτησης στα ΕΠΑ.Λ στο τέλος του Α΄ τετραμήνου, προκειμένου να κοπούν τμήματα και θέσεις εργασίας.
Να δώσει το δικαίωμα στους μαθητές παλαιών τύπων ΕΠΑ.Λ με ανεπαρκή φοίτηση στη Γ΄ τάξη ημερησίων και Δ΄ Εσπερινών ΕΠΑ.Λ να αποκτήσουν απολυτήριο και πτυχίο.
Η έγκριση λειτουργίας τμημάτων στα ΕΠΑ.Λ να γίνεται με απόφαση του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης, ύστερα από πλήρως αιτιολογημένη εισήγηση του διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Ακολουθήστε το Kriti24 και στο Google News για να βλέπετε όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το Kriti24 στο Facebook και στο Twitter