«Ανοιχτά Πανιά 2023»: Αηδόνι στη στράτα, Μια μουσική περιπατητική περφόρμανς στο χωριό Δρακώνα των Κεραμιών του Δήμου Χανίων

0
8

Δυναμικό ξεκίνημα για τον τρίτο χρόνο του Φεστιβάλ πρωτότυπης καλλιτεχνικής δημιουργίας και πρωτογενούς παραγωγής του Δήμου Χανίων «Ανοιχτά Πανιά» 2023, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού.
Αηδόνι στη στράτα
Γεωργία Καρύδη

Μουσική περιπατητική περφόρμανς
Στο χωριό Δρακώνα της Δ.Ε. Κεραμιών, Δήμου Χανίων
23 & 24 Σεπτεμβρίου 2023
Ελεύθερη είσοδος με κράτηση θέσης: Chania Culture

Ανοιχτά Πανιά 2023 – «Αηδόνι στη στράτα»

Περισσότερες πληροφορίες: www.anoixtapania.gr

Το έργο «Αηδόνι στη στράτα» ξεκίνησε από την προσωπική έρευνα της καλλιτέχνιδας Γεωργίας Καρύδη, βασισμένη στον τρόπο με τον οποίο μοιραζόμαστε κομμάτια της ζωής μας με το τραγούδι και τη φωνή.

Η καλλιτέχνις μέσα από την διαδικασία της έρευνάς της στα Χανιά, συνδέθηκε με μουσικούς αλλά και με λάτρεις της μουσικής. Ακολούθησε τα χνάρια των ριζίτικων της στράτας, άκουσε και τραγούδησε μαζί με τους ανθρώπους που γνώρισε, μελετώντας τοπικά μουσικά ιδιώματα και πραγματοποιώντας ένα διήμερο εργαστήριο πάνω στη φωνή στην τέχνη της περφόρμανς τον Ιούλιο. Με τους συμμετέχοντες δούλεψε πάνω στη μοναδική σύνδεση που μπορεί να επιτύχει η φωνή που λέει ένα αγαπημένο τραγούδι και στο πώς μια σειρά τραγουδιών μας ορίζει και μας συνοδεύει, ειδικά όταν τα τραγουδάμε χωρίς να σκιάζει τίποτε αυτό που πηγάζει από την καρδιά.

Στην περιπατητική περφόρμανς στην Δρακώνα Κεραμιών, η καλλιτέχνις θα παρουσιάσει ένα σπονδυλωτό έργο που από στίχο σε στίχο, τραγούδι σε τραγούδι οδηγεί τους συμμετέχοντες να ‘περπατήσουν’ τη δική της διαδρομή, όπως αποτυπώνεται στη μουσική και τη φωνή της. Θα ακουστούν θραύσματα στίχων, μελωδιών και ιστοριών, που οι άνθρωποι που γνώρισε κατά την επιτόπια έρευνά της στα Χανιά μοιράστηκαν μαζί της, συντεθειμένα σε ένα νέο ηχητικό ποίημα, δημιουργημένο για να ειπωθεί και να τραγουδιστεί περπατητά και να ακουστεί στην πλατεία της Δρακώνας όπου τοποθετούνται κάποιες από τις αφηγήσεις.

Το έργο έχει δημιουργηθεί ειδικά για τις δύο βραδιές 23 και 24 Σεπτεμβρίου και στην περφόρμανς συμμετέχουν κάποια άτομα από το εργαστήριο που πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο που με δικά τους μοιράσματα πλούτισαν την εμπειρία της επιτόπιας έρευνας της Καρύδη.

Στο κλείσιμο θα δημιουργηθεί από όλους, μαζί με τους θεατές, ένα επιτοίχιο ψηφιδωτό από κεραμικά θραύσματα, που θα παρουσιάζει ένα στίχο που αναδείχθηκε μέσα από την έρευνα και το έργο. Το γλυπτό θα παραμείνει ως ένα ορόσημο αυτού που απομένει από ένα εφήμερο έργο ζωντανής επιτέλεσης και ως φόρος τιμής στον παραδοσιακό πλούτο που ενέχει η αθέατη, ατραγούδιστη πολλές φορές καθημερινή ζωή της κοινότητας.

Συντελεστές:
Σύλληψη – καλλιτεχνική έρευνα – σχεδιασμός και υλοποίηση περφόρμανς και εικαστικής εγκατάστασης: Γεωργία Καρύδη

Σχετικοί σύνδεσμοι:
Περισσότερες πληροφορίες για το έργο «Αηδόνι στη στράτα»:
https://www.chania-culture.gr/anoixta-pania/aidoni-sti-strata/

Χρήσιμα:
Ημερομηνίες διεξαγωγής:
Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου
Ώρα έναρξης: 18:30 (Ώρα προσέλευσης: 18:00)
&
Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2023
Ώρα έναρξης: 18:30 (Ώρα προσέλευσης: 18:00)

Τοποθεσία διεξαγωγής:
Η περφόρμανς θα πραγματοποιηθεί στο χωριό Δρακώνα στη δημοτική ενότητα Κεραμιών (σημείο έναρξης: Κεντρική πλατεία του χωριού)

Ελεύθερη είσοδος με κράτηση θέσης:
https://www.chania-culture.gr/services/events/ekdiloseis/anoichta-pania-2023-aidoni-sti-strata/
Περισσότερες πληροφορίες για τα «Ανοιχτά Πανιά» του Δήμου Χανίων: www.anoixtapania.gr
Δείτε τα video από όλες τις δράσεις της διετίας στα «Ανοιχτά Πανιά» εδώ.
Facebook και Instagram: @anoixtapania
Website: www.anoixtapania.gr

Ακολουθήστε το Kriti24 και στο Google News για να βλέπετε όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το Kriti24 στο Facebook και στο Twitter