Ανέβηκαν οι τόνοι στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων

0
200

Με διαφοροποίηση Δημοτικών Συμβούλων και από την πλευρά της πλειοψηφίας, συνεχίστηκε το απόγευμα η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων.

Συγκεκριμένα αντιδράσεις από τις περισσότερες πλευρές αλλά και από δημοτικούς συμβούλους της πλειοψηφίας, προκάλεσε η εισήγηση του αντιδημάρχου κ. Αλεξανδράκη για τροποποίηση της υπ’ αριθμ. 65/2016  απόφασης της οικονομικής επιτροπής και κατ’ επέκταση της υπ’ αριθμ. 79/2016 απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου περί κανονισμού λειτουργίας και διαχείρισης της δομής «Κοινωνικό Παντοπωλείο» του Δήμου Χανίων.

Αντιδράσεις όμως και από την πλευρά της μειοψηφίας, προκάλεσε η πρόταση για αποδοχή των όρων για τη λήψη τοκοχρεωλυτικού δανείου αναχρηματοδότησης ήδη συναφθέντων δανείων Δήμου Χανίων με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Πρόκειται στην ουσία για την αναχρηματοδότηση δανείων που είχαν συνάψει οι πρώην Καποδιστριακοί περιαστικοί Δήμοι, τα οποία τώρα καλείται να αποπληρώσει ο Καλλικρατικός Δήμος Χανίων.

Το σύνολο των υπολοίπων των δανείων είναι 4.208.703 ευρώ.

Από αυτά το δάνειο του Δήμου Χανίων  που έληγε το 2020 είχε υπόλοιπο 554.000, του Δήμου Σούδας το πρώτο που έληγε το 2024 είχε υπόλοιπο 462.000 ευρώ και το δεύτερο που έληγε το 2022 είχε υπόλοιπο 872.000 ευρώ.

Το δάνειο της  Νέας Κυδωνίας που έληγε το 2016-17  είχε ένα μικρό υπόλοιπο ακόμη 20.000 ευρώ ενώ του Δήμου  Ελ. Βενιζέλου που έληγε το 2023  είχε υπόλοιπο 2 εκατ. ευρώ.

Τέλος του δήμου Θερίσου έληγε το 2023 και  είχε υπόλοιπο 261.000 ευρώ.

Ο Δήμαρχος Χανίων διευκρίνισε ότι η συζήτηση δεν γίνεται για την λήψη του δανείου, αλλά για την αποδοχή των όρων του δανείου, καθώς η απόφαση για η λήψη του δανείου έχει ήδη ληφθεί.

Ένταση επικράτησε όμως και κατά τη συζήτηση του θέματος για αναμόρφωση του προϋπολογισμού – τροποποίηση τεχνικού προγράμματος και του ετήσιου προγράμματος δράσης έτους 2016 του Δήμου Χανίων.

Ειδικά αντιδράσεις προκάλεσε η γνωστοποίηση από την πλευρά της δημοτικής αρχής, ότι στην αναμόρφωση του προϋπολογισμού θα εγγραφούν 10.000 ευρώ τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για την ανάθεση σε ιδιώτη του χριστουγεννιάτικου στολισμού της πόλης, καθώς όπως ανέφερε ο αντιδήμαρχος κ. Μ. Βλαχάκης, το τμήμα ηλεκτροφωτισμού του Δήμου, δήλωσε αδυναμία να αναλάβει το έργο.

Το σώμα κατά τη συνεδρίαση του αποφάσισε την αύξηση του ωραρίου εργασίας των μουσικών του Δήμου, ενώ έκανε δεκτό το άιτημα των, συνεπών στις πληρωμές τους, καταστηματαρχών της Δημοτικής Αγοράς για μείωση των  μισθωμάτων των καταστημάτων τους κατά 15%-20%.

Σε ότι αφορά τους καταστυηματάρχες που δεν έχουν πληρώσει τα μισθώματα τους, θα κινηθούν οι νομικές διαιδκασίες για την είσπραξη τους.

Ο Δήμαρχος Χανίων κ. Τάσος Βάμβουκας ενημέρωσε το σώμα ότι  ολοκληρώθηκε η μελέτη για την αποκατάσταση της δημοτικής αγοράς. Ο προυπολογισμός του έργου είναι 14 εκ. ευρώ και το κτήριο θα χρειαστεί να παραμείνει κλειστό για 18 μήνες μέχρι να ολοκληρωθούν οι εργασίες.

 

Ακολουθήστε το Kriti24 και στο Google News για να βλέπετε όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το Kriti24 στο Facebook και στο Twitter