Αν ήσουν παιδί μου….

0
239

Γράφει Ευτύχης Γ. Μαυρογένης*

Αγαπημένη των πολλών Έμμα. Ο βίαιος χωρισμός σου από τα γήινα, συγκλόνισαν συθέμελα, όλους τους υγιείς σκεπτόμενους αυτής της χώρας. Πολύ περισσότερο της ιδιαίτερης πατρίδας σου.

Δυο λόγια παρηγόριας στους χαροκαμένους γονείς σου, που θα τα έλεγα στο δικό μου παιδί, πάνω στην μαρμάρινη πλάκα που θα σε σκεπάσει.

Φεύγεις από ένα μάταιο κόσμο που έχει αναγάγει σε αξίωμα την προβολή, την φτηνή επίδειξη, την επιφάνεια, το λούστρο, την γυαλάδα των ωραίων λέξεων.

Μόνο που εμείς χρειαζόμαστε λόγια μαχαίρια να κόψουν τα περιττά και να μείνουν καθαρές κουβέντες, τροφή για στιβαρή σκέψη που να ορθοτομεί την πραγματική ζωή, χωρίς φτιασιδώματα και εικονικότητες.

Φεύγεις χωρίς να προλάβεις τις μικρές χαρές της ζωής, αυτές που δίνουν αληθινό νόημα σε κάθε ύπαρξη. Μια σταγόνα καθαρού νερού χρειαζόμαστε και όχι έναν ωκεανό λασπόνερων.

Σου στέρησε την χαρά να ονειρευτείς, να ακούσεις τον ήχο της βροχής σε μια λαμαρίνα, ένα ανθρωπόμορφο θρασύδειλο βλήμα που όπλισε το αυτοκίνητο του και σου έκοψε το νήμα. Κι έτρεξε να κρυφτεί. Σαν τον κλέφτη μιας ζωής.

Δεν πρόλαβες να κλάψεις για χαμένους έρωτες και ας ήσουν ολάκερη ένας έρωτας για τους δικούς σου. Τη χαρά της γνώσης που ήσουν ερωτευμένη μαζί της απώλεσες μα συνάμα και της δημιουργίας που ανυπόμονη σε περίμενε.

Δεν σε άφησε να σκεφτείς, να στοχαστείς, να ζήσεις, να πικραθείς, να απογοητευτείς. Να δεις, ότι το ισοζύγιο της ζωής είναι λίγο άδικο για όλους. Αλλά τώρα το ξέρεις, δεν σου δόθηκε η δυνατότητα να πεις ΟΧΙ για τους όλους. Για εμάς, να πεις: θα το παλέψω. Μόνο κενό, απώλεια, ανεπίστροφη κατάσταση. Η ζωή σαν ποτάμι τρέχει γύρω, φεύγει, χάνεται στους ωκεανούς της θλίψης και της αυτοακύρωσης.

Το ξέρεις. Τίποτα δεν θα είναι πια το ίδιο. Βήματα μετέωρα. Όπως μετέωρη θα είναι η ζωή των δικών σου πια χωρίς εσένα.

Στην εσχατιά της φυγής σου όμως έδωσες πνοή σε απελπισμένες ζωές. Και τώρα η καρδούλα σου συνεχίζει να χτυπάει σε ένα άλλο σώμα, λέγοντας συνεχώς: Υπάρχω και αυτή η ύπαρξη δικαιώνει την αξία της ζωής και την ίδια την ουσία της ΑΝΘΡΩΠΙΑΣ.

Υ.Γ . Συγνώμη αν δεν ανταποκρίθηκα στο ύψος των απαιτούμενων περιστάσεων. Μια άσκηση επί χάρτου εκ του ασφαλούς έκανα. Ζητώ την επιείκεια σας.

*Ευτύχης Γ. Μαυρογένης Δικηγόρος

Ακολουθήστε το Kriti24 και στο Google News για να βλέπετε όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το Kriti24 στο Facebook και στο Twitter