Τα αποτελέσματα της λειψυδρίας. Αποκαρδιωτικές εικόνες από τη Λίμνη της Αγιάς.

0
324

Μία ξηρή και άνυδρη χρονιά, η οποία έχει αφήσει το αποτύπωμα της στον υδροφόρο ορίζοντα των Χανίων.Το καλοκαίρι και μαζί με αυτό η ξηρασία συνεχίζονται και οι λίμνες των Χανίων, συνεχώς και αδειάζουν.Οι εικόνες που κατέγραψε ο φωτογραφικός φακός από τη Λίμνη της Αγιάς, είναι αποκαρδιωτικές.

ΛΙΜΝΗ ΑΓΙΑΣ 9

Φέτος στη Λίμνη της Αγιάς,  η πτώση της στάθμης του υδροφόρου ορίζοντα ξεπέρασε τα δύο μέτρα.

Το 2016 ήταν η τρίτη χειρότερη χρονιά των τελευταίων 57 ετών, μετά το 1986 και το 1990, σε ό,τι αφορά την έλλειψη βροχοπτώσεων σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας. Παρά τη φετινή ξηρασία πάντως το πρόβλημα δεν είναι ο περιορισμένος αριθμός των βροχοπτώσεων, αλλά η κακή διαχείριση και η αλόγιστη σπατάλη του υδάτινου δυναμικού.

ΛΙΜΝΗ ΑΓΙΑΣ 3

Σύμφωνα με το μετεωρολόγο Μανόλη Λέκκα, ήταν αρκετή μία μόνο χρονιά ανομβρίας, για να φανεί πόσο μεγάλες είναι οι ελλείψεις στην υποδομή, με αποτέλεσμα να αντισταθμίσει πέντε χρόνια με σημαντικές  βροχοπτώσεις.

Θέμα στο Νομό είναι και η προαιώνια κόντρα μεταξύ του ΟΑΔΥΚ και των ΤΟΕΒ  για το ποιος έχει την κεντρική ευθύνη για τη διαχείρηση του νερού, αλλά και η αλόγιστη σπατάλη που παρατηρείται, καθώς δυστυχώς οι περισσότεροι χρησιμοποιούν το νερό χωρίς να έχουν την ευαισθησία, να κάνουν οικονομία στις ποσότητες με λελογισμένη χρήση.

ΛΙΜΝΗ ΑΓΙΑΣ 7

Με συσκέψεις το κατακαλόκαιρο, με έκτακτα μέτρα και με  διακοπές στην υδροδότηση, οι τοπικοί φορείς προσπαθούν να δώσουν λύσεις, όταν όμως το πρόβλημα έχει πάρει ανεξέλεγκες διαστάσεις, αφού κανένας δεν θυμόταν τις συμβουλές που είχαν δοθεί από νωρίς την άνοιξη, για οικονομία στο νερό.

ΛΙΜΝΗ ΑΓΙΑΣ 8

Το πρόβλημα είναι ακόμη πιο σύνθετο, καθώς ο Νομός Χανίων αν και διαθέτει πλούσιο υδροφόρο ορίζοντα, εν τούτοις δε διαθέτει την υποδομή για να μπορέσει αφενός να συγκρατήσει τις ποσότητες του νερού, ώστε αυτές να μην  χάνονται στη θάλασσα, αφετέρου να διαχειριστεί σωστά τις ποσότητες που διαθέτει.

Ένα ακόμη βασικό θέμα είναι η υπεράντληση που παρατηρείται σε διάφορες περιοχές, με αποτέλεσμα αυτές άμεσα να κινδυνεύσουν με ξηρασία τα επόμενα χρόνια.

ΛΙΜΝΗ ΑΓΙΑΣ 5

Μετά την κατασκευή του φράγματος Βαλσαμιώτη, όλοι περιμένουν τα νέα μεγάλα έργα για την αξιοποίηση του υδάτικού δυναμικού, παρόλα αυτά τίποτα δε φαίνεται να γίνεται ή να προγραμματίζεται.

Όλοι μιλούν για αυτά  τα μεγάλα έργα, πολλοί όμως ειδικοί κάνουν λόγο και για την ανάγκη της κατασκευής μικρής και μεσαίας κλίμακας και κόστους έργων, που θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην καλύτερη αξιοποίηση και διαχείρηση των ποσοτήτων του νερού που διαθέτει ο Νομός.

ΛΙΜΝΗ ΑΓΙΑΣ 11

Καταληκτικά το συμπέρασμα είναι πως αν δε βρέξει σύντομα, τα πράγματα θα γίνουν ακόμη χειρότερα.Ας ελπίσουμε ότι το φθινόπωρο, που πλησιάζει θα φέρει μαζί του και τα ευεργετικά πρωτοβρόχια.