Αλ. Τσίπρας: Να αναγνωρίσει η Ε.Ε. τις μεγάλες διαφορές στις αγορές εργασίας

0
47

Να αναγνωρίσει «ότι υπάρχουν μεγάλες διαφορές στις αγορές εργασίας των κρατών – μελών της και ότι η κοινωνική και η εργατική νομοθεσία θα πρέπει να παρέχουν την απαραίτητη προστασία σε όλους», κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την παρέμβασή του στη Διάσκεψη Κορυφής για τα Κοινωνικά Θέματα, τη Δίκαιη Απασχόληση και την Ανάπτυξη.

Ο Πρωθυπουργός σημείωσε πως όσοι απασχολούνταν με ελαστικές μορφές εργασίας και είναι πλέον άνεργοι δεν έχουν ουσιαστικά δικαιώματα, ότι οι γυναίκες και οι νέοι είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι και αυτού του είδους η ανεργία υπονομεύει το σύστημα στο σύνολό του. Τόνισε, δε, ότι «ως προς την ανεργία, θα πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι».

Επεσήμανε ότι «η στρατηγική μας, με το Σύμφωνο Σταθερότητας, ήταν να ακολουθήσουμε τα κριτήρια σύγκλισης που εφαρμόζονταν για όλους με τον ίδιο τρόπο. Τα ίδια κριτήρια για το χρέος, το έλλειμμα και ούτω καθεξής».

Παρόλα αυτά, κατά το παρελθόν, όπως τόνισε, «δεν υπήρχαν αντίστοιχα κριτήρια που να αφορούν στα κοινωνικά ζητήματα, ειδικότερα στο ζήτημα της ανεργίας».

Πιο συγκεκριμένα, είπε ότι κατά την περίοδο της κρίσης, τα ποσοστά της ανεργίας ήταν ιδιαίτερα υψηλά, ενώ πριν την κρίση είχαμε χαμηλότερη ανεργία ακόμη κι από τη Γερμανία, φαινόμενο που παρατηρήθηκε και σε άλλα κράτη του Ευρωπαϊκού Νότου.

«Η ανεργία έχει μειωθεί, αλλά ακόμη είναι υψηλή η ανεργία των νέων, καθώς και ο αριθμός των μακροχρόνια ανέργων και είναι ιδιαίτερα δύσκολο να επανεντάξουμε αυτούς τους ανθρώπους στην αγορά εργασίας», συνέχισε και επέμεινε ότι πρέπει να υπάρχει υψηλότερη χρηματοδότηση για προγράμματα εκπαίδευσης και κατάρτισης.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Ακολουθήστε το Kriti24 και στο Google News για να βλέπετε όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το Kriti24 στο Facebook και στο Twitter