Ακρίβεια και καλάθι του νοικοκυριού: Αντιπαράθεση Γεωργιάδη- Σταθάκη στη Ναυτεμπορική TV

0
52

Στην εκπομπή της Ναυτεμπορική TV «Εκλογές 2023» και τον Φίλιππο Φιλιππακόπουλο βρέθηκαν καλεσμένοι ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης και ο Γιώργος Σταθάκης, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και πρ. υπουργός

Στο «τραπέζι» της συζήτησης τέθηκαν εμφατικά ζητήματα οικονομίας με αφορμή την αναταραχή στο τραπεζικό σύστημα τις τελευταίες μέρες. Σχολιάζοντας ταυτόχρονα και τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, Κ. Μητσοτάκη, κατά την είσοδό του στην Σύνοδο Κορυφής, ο υπουργός Ανάπτυξης σημείωσε πως δεν ανησυχεί καθόλου για την Τράπεζα της Ελλάδος και πως «δεν κινδυνεύουμε να μπούμε σε έναν κύκλο κόκκινων δανείων». Από την μεριά του ο Γ. Σταθάκης συμφώνησε ότι «δεν συντρέχει λόγος να καλλιεργείται ανησυχία στην Ελλάδα».

Ειδική αναφορά έγινε στην ακρίβεια, ένα ζήτημα που ταλανίζει τα νοικοκυριά. Οι δύο καλεσμένοι διαφώνησαν ιδιαίτερα στο εν λόγω ζήτημα, καθώς ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επέμεινε ότι η κυβέρνηση απέτυχε στον τομέα της διαχείρισης της ακρίβειας, καθώς όπως σημείωσε φάνηκε η «αδυναμία παρέμβασης στις δύο αγορές που τροφοδοτούσαν την ακρίβεια, στην ενέργεια και στην αγορά τροφίμων». Μάλιστα, έκανε λόγο και για καθυστέρηση της κυβέρνησης να παρέμβει σε αυτούς τους τομείς, υπογραμμίζοντας ότι περιορίστηκε σε παρεμβάσεις που είχαν μονοδιάστατο χαρακτήρα.

Ωστόσο, ο υπουργός Ανάπτυξης διαφώνησε έντονα με τα επιχειρήματα της Αντιπολίτευσης ξεκαθαρίζοντας ότι η κυβερνητική πολιτική δεν απέτυχε. Όπως επεσήμανε, η κυβέρνηση ακολουθεί στοχευμένη πολιτική για την ακρίβεια, όπως είναι το «καλάθι του νοικοκυριού», το market pass κλπ. Χαρακτηριστικά δήλωσε πως η πολιτική της ΝΔ «οδήγησε να πάμε στις 4 χαμηλότερες χώρες στον πληθωρισμό».

Εμβαθύνοντας στο ζήτημα της ακρίβειας, ο Α. Γεωργιάδης σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει πάει καλύτερα σε σχέση με άλλους, ενώ θετική έκρινε και την συμβολή του «καλαθιού του νοικοκυριού» αναφέροντας πως 6 στους 10 προτιμούν τα προϊόντα από το καλάθι. Από την πλευρά του ο κ. Σταθάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση για την αύξηση των τιμών στην ενέργεια επισημαίνοντας ότι αυτές «αυξήθηκαν περισσότερο από άλλες χώρες». Παράλληλα, τόνισε ότι «η πολιτική της ΝΔ άφηνε την κερδοσκοπία να επωφελείται από αυτή την διαδικασία αυξάνοντας δυσανάλογα την κερδοφορία των επιχειρήσεων. Μιλάμε για δυσανάλογο βάρος που καλούνται να το πληρώσουν αυτοί που έχουν ανάγκη». Ενώ συμπλήρωσε ότι «η ΝΔ παρέλαβε μια οικονομία χωρίς ελλείμματα και παραδίδει μια οικονομία με έλλειμμα 20 δισ. στο εξωτερικό ισοζύγιο». Από την μεριά του ο κ. Γεωργιάδης, αναφέρθηκε σε δημοσίευμα του Bloomberg, που όπως επεσήμανε «η Ελλάδα είναι ο καλύτερος επενδυτικός προορισμός αυτή την τριετία».

Ακολουθήστε το Kriti24 και στο Google News για να βλέπετε όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το Kriti24 στο Facebook και στο Twitter