Αίρονται οι περιορισμοί Τραμπ στην έρευνα με ιστούς ανθρώπινων εμβρύων

0
13

Λίγους μήνες μετά την άφιξή του στον Λευκό Οίκο, ο Τζο Μπάιντεν σπεύδει να καταργήσει τους περιορισμούς που επέβαλε ο προκάτοχός του Ντόναλντ Τραμπ σε βιοϊατρικά πειράματα με εμβρυακούς ιστούς που προέρχονται από αμβλώσεις.

Τα αμερικανικά Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας ανακοίνωσαν ότι ξαναδίνουν στους ερευνητές τους τη δυνατότητα να διενεργούν τέτοιες μελέτες, και παράλληλα καταργούν την επιτροπή βιοηθικής που αξιολογούσε ανάλογες αιτήσεις χρηματοδότησης από ανεξάρτητους ερευνητές.

Στην επιτροπή, επισημαίνει ο δικτυακός τόπος του Science, κυριαρχούσαν επιστήμονες και ειδικοί της βιοηθικής που αντιτίθενται στις αμβλώσεις. Τον περασμένο Αύγουστο η επιτροπή ενέκρινε μόνο μία από τις 14 αιτήσεις χρηματοδότησης που είχαν ήδη χαρακτηριστεί υποσχόμενες.

Η λειτουργία της επιτροπής «ήταν σαν φάρσα» λέει ο Λόρενς Γκόλντσταϊν του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο, το μόνο μέλος της επιτροπής που τασσόταν ανοιχτά υπέρ της έρευνας σε ιστούς εμβρύων.

Οι έρευνες αυτού του είδους είναι απαραίτητες για την κατανόηση της ανθρώπινης αναπτυξιακής βιολογίας αλλά και για τη μελέτη ασθενειών, από τη νόσο του Αλτσχάιμερ μέχρι την Covid-19.

Τον Μάρτιο του 2020, ερευνητικά ινστιτούτα απηύθυναν έκκληση στον τότε πρόεδρο Τραμπ να άρει τους περιορισμούς για να μελετηθεί καλύτερα ο πανδημικός κοροναϊός. Μεταξύ άλλων ήθελαν να δημιουργήσουν «ανθρωποποιημένα» ποντίκια, με γονίδια του ανθρώπινου ανοσοποιητικού συστήματος, για τη δοκιμή υποψήφιων θεραπειών.

Οι έρευνες σε εμβρυακό ιστό «παραμένουν απαραίτητες […] για τη μελέτη του HIV, του Ζίκα, του κοροναϊού και άλλων ιών» ανακοίνωσε χαιρετίζοντας την απόφαση Μπάιντεν η Διεθνής Εταιρεία Έρευνας Βλαστικών Κυττάρων (ISSCR).

πηγή: in.gr