Αιγαίο: Αέρας υπεροχής από Mirage 2000-9 και Rafale – Οι επαφές με τα ΗΑΕ και ο «Παράγοντας Μακρόν»

0
200

Η πρόσφατη συμφωνία των Εμιρατιανών με τους Γάλλους της Dassault για αγορά από την UAE AirForce 80 υπερσύγχρονων Rafale τελευταίας γενιάς ανοίγει το δρόμο για την πώληση των «Δελταπτέρυγων» αφού τα Rafale αναμένεται να αντικαταστήσουν τα Mirage 2000-9 με τα οποία επιχειρεί μεταξύ άλλων η πολεμική αεροπορία των ΗΑΕ. Όταν ανακοινώθηκε το μεγάλο deal των Αράβων για την απόκτηση των Rafale στην Πολεμική μας Αεροπορία σήμανε «συναγερμός».

Πέρα από το γεγονός ότι τα Mirage 2000-9 των ΗΑΕ αποτελούν την πιο σύγχρονη έκδοση που επιχειρεί παγκοσμίως μια ενδεχόμενη απόκτησή τους από την Ελλάδα ανεβάζει κατακόρυφα την οροφή στον αριθμό των διαθέσιμων αεροσκαφών που θα διαθέτει τα επόμενα χρόνια η HAF. Έτσι ώστε πέρα από την ποιοτική υπεροχή να διαθέτει αριθμητική ισορροπία έναντι της ΤuAF και να μπορεί να καλύψει τις μεγάλες ανάγκες σε αναχαιτίσεις, εκπαιδευτικές δραστηριότητες αλλά και συμμαχικές υποχρεώσεις χωρίς να «φθείρει» τόσο τα Rafale όσο και τα Viper. 

Οι πρώτες επαφές έχουν ήδη γίνει με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα τόσο σε στρατιωτικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο αφού οι δύο χώρες διαθέτουν τα τελευταία χρόνια άριστες σχέσεις. Με τους Εμιρατιανούς να εμφανίζονται κάτι παραπάνω από θετικοί στο ενδεχόμενο πώλησης στην Ελλάδα των Mirage 2000-9 από το 2026 όταν δηλαδή θα αρχίσουν σταδιακά να παραλαμβάνουν τα πρώτα από τα 80 καινούργια Rafale. Στο «παιχνίδι» απόκτησης των Eμιρατιανών Mirage έχουν μπει δυνατά σύμφωνα με πληροφορίες τόσο η Αίγυπτος όσο και το Μαρόκο. Άλλωστε είναι απαραίτητο το Παρίσι να δώσει το «πράσινο φως» ώστε τα ΗΑΕ να προχωρήσουν σε πώληση των Mirage 2000-9 σε οποιαδήποτε χώρα του κόσμου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Newpost, το ζήτημα απόκτησης των Εμιρατιανών Mirage από την Ελλάδα έθεσε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν στη συνάντηση που είχαν ενόψει της άτυπης Συνόδου Κορυφής τω 27 στο Παρίσι. Με τον Έλληνα πρωθυπουργό να επιθυμεί να «κλειδώσει» το «ναι» των Γάλλων ώστε να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις με τους Εμιρατιανούς. Άλλωστε έπειτα από τη συμφωνία για την απόκτηση των φρεγατών Belharra και των μαχητικών Rafale και με ανοιχτό το ζήτημα αγοράς των κορβετών Gowind η Ελλάδα έχει αναπτύξει μια πανίσχυρη σχέση με τη Γαλλία.

Η πολεμική αεροπορία των ΗΑΕ διαθέτει 49 Mirage 2000-9 της έκδοσης EAD/ RAD και επιπλέον 15 εκπαιδευτικά αεροσκάφη της έκδοσης DAD. Τα 30 από αυτά αποκτήθηκαν το 1998 ενώ τότε είχαν αναβαθμιστεί σε διαμόρφωση 2000-9 ακόμη 33 Mirage 2000 τα οποία είχαν αγοραστεί το 1986. Με τη συμφωνία να φτάνει συνολικά τα 5,8 δις δολάρια. Το 2017 ελήφθη απόφαση για αναβάθμιση με τοποθέτηση του ισχυρού ραντάρ RDY-3 και πιστοποίηση του ατρακτιδίου στοχοποίησης Sniper της Lockheed Martin. Tα Μirage 2000-9 μπορούν να μεταφέρουν τα Στρατηγικά βλήματα Scalp τα οποία διαθέτει και η HAF, βόμβες καθοδήγησης λέιζερ.

Στις αποστολές air to air μάχης χρησιμοποιούν τους πυραύλους Mica IR/EM και διαθέτουν σύστημα αυτοπροστασίας. Κατά συνέπεια θα αποτελούν για την Πολεμική μας Αεροπορία μια εξαιρετική προσθήκη με αξιοζήλευτες επιδόσεις απέναντι στα τουρκικά F-16. Οι Γάλλοι ήδη έχουν ανακοινώσει ότι θα υποστηρίζουν τα Mirage έως το 2036 έτσι για τουλάχιστον 10 χρόνια θα μπορούν να προσφέρουν επιχειρησιακά. Ενδιαφέρον πάντως υπάρχει ήδη από την ΗΑF και για τα 75 μαχητικά F-16 block 60 των ΗΑΕ σε περίπτωση που οι Άραβες αποφασίσουν να τα πουλήσουν.

Πηγή: newpost.gr

Ακολουθήστε το Kriti24 και στο Google News για να βλέπετε όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το Kriti24 στο Facebook και στο Twitter