Αιχμές ΣΥΡΙΖΑ στη ΝΔ για την πολιτιστική κληρονομιά

0
19

Με ανακοίνωση του το γραφείο του ΣΥΡΙΖΑ στα Χανιά, ασκεί κριτική στην ΝΔ που στη νομοθετική ρύθμιση για την προστασία των μνημείων που χρονολογούνται πριν το 1453, ψήφισε στη Βουλή «παρών».

Αναλυτικά η ανακοίνωση: «Η κυβέρνηση προχώρησε την προηγούμενη εβδομάδα σε μία εμβληματική νομοθετική ρύθμιση, με την οποία η προστασία που προβλέπει ο αρχαιολογικός νόμος για τα προγενέστερα του 1453 μνημεία, επεκτείνεται και στα μνημεία που χρονολογούνται μετά το 1453, στους αρχαιολογικούς χώρους, τα μουσεία και γενικά τα ακίνητα που εξυπηρετούν το σκοπό της προστασίας και ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Ειδικότερα, στις 13/05/2019 ψηφίστηκε στη Βουλή η νομοθετική ρύθμιση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για τη θεσμική θωράκιση της κυριότητας και της διαχείρισης των ακινήτων της πολιτιστικής κληρονομιάς που χρονολογούνται και μετά το 1453.

Σε αυτή τη ψηφοφορία το κόμμα της Ν.Δ. ψήφισε «παρών»!

Φαίνεται πως πολιτιστική κληρονομιά για τη ΝΔ σημαίνει, καταρχάς, μια ανησυχία υποκριτική και σε υψηλούς τόνους, που, στη συνέχεια, μεταμορφώνεται σε πολιτική εκμετάλλευση, σε επιθέσεις και κενή ρητορική προκειμένου να καλύψει την υπογραφή που έχουν βάλει οι Υπουργοί της το 2013-2014 σε μεταβιβάσεις στο ΤΑΙΠΕΔ ακινήτων πολιτιστικής κληρονομιάς.

Η πραγματικότητα, όμως, είναι άλλη:

α) Η παρούσα κυβέρνηση είχε, εξαρχής, διαβεβαιώσει ότι ουδέποτε μεταβιβάστηκε στην ΕΤΑΔ ούτε ένα ακίνητο πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς η εξαίρεσή τους είναι ρητή και ισχυρή στο Νόμο και την Υπουργική Απόφαση.
β) Μέσα από μια ανοιχτή διαδικασία ελέγχου όλοι οι Κωδικοί Αριθμοί Εθνικού Κτηματολογίου (ΚΑΕΚ) που εμπίπτουν στην αρχική εξαίρεση (2330 ΚΑΕΚ) ταυτοποιήθηκαν και δημοσιοποιήθηκαν ένας προς έναν.
γ) Η κυβέρνηση, τέλος, έφερε στην Βουλή προς ψήφιση νομοθετική ρύθμιση που εξασφαλίζει στο εξής την κυριότητα και τη διαχείριση των μνημείων που χρονολογούνται και μετά το 1453.

Από το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Χανίων»