Αγωνία φορέων και κατοίκων του δήμου Αγίου Βασιλείου για τις καταστροφικές πυρκαγιές

0
112

ΚΟΙΝΗ ΔΗΛΩΣΗ ΦΟΡΕΩΝ ΤΩΝ ΜΕΛΑΜΠΩΝ, ΑΓΙΑΣ ΓΑΛΗΝΗΣ, ΣΑΧΤΟΥΡΙΩΝ, ΚΡΥΑΣ ΒΡΥΣΗΣ ΚΑΙ ΟΡΝΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΓΙΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΠΥΡΚΑΓΙΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ

Η τελευταία καταστροφική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην περιοχή μας την 30η Ιουλίου 2016, κατέκαψε πάνω από 13 χιλιάδες στρέμματα αγροτικής και κτηνοτροφικής γης, προκάλεσε σοβαρές ζημιές στο ζωικό και φυτικό κεφάλαιο, κατέστρεψε ολοσχερώς κατοικίες, ενώ προκάλεσε ζημιές σε τουριστικές και άλλες επιχειρήσεις. Τέτοια καταστροφικά γεγονότα δεν είναι πρωτόγνωρα αλλά επαναλαμβάνονται στην περιοχή μας με μεγάλη συχνότητα τις τελευταίες δεκαετίες.

Χωρίς να θέλουμε σε καμία περίπτωση να υποβαθμίσουμε τις έως τώρα προσπάθειες της πολιτείας για την πρόληψη, την αντιμετώπιση και την απόδοση ευθυνών στην πρόκληση των πυρκαγιών, ερχόμαστε σήμερα να αναδείξουμε αυτή την τελευταία πυρκαγιά σαν μια ακόμα οδυνηρή επιβεβαίωση της θλιβερής διάκρισης που συνεχίζει να κατέχει η περιοχή μας (Ορνέ, Κρύα Βρύση, Σαχτούρια, Μέλαμπες και Αγία Γαλήνη), την οποία και εκπροσωπούμε.

-ΔΕΥΤΕΡΟΙ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΑ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΟΤΗΤΑ ΠΥΡΚΑΓΙΩΝ-

-Η θλιβερή αυτή διαπίστωση τεκμηριώνεται από τα εξής:

Α.-Από την μελέτη του κου Ανδριανού Γκουρμπάτση Αντιστράτηγου-Υπαρχηγού Πυροσβεστικού Σώματος «Χάρτης των πυρόπληκτων περιοχών της Ελλάδας (1984 – 2014)» και στην οποία αναφέρει: «1ος στην κατάταξη είναι ο Νομός Μαγνησίας, 2ος είναι ο Νομός Ρεθύμνου, 3ος είναι ο Νομός Κέρκυρας….». «Το 1985, το 2000, το 2003, το 2010 και το 2011 οι πυρκαγιές στον νομό Ρεθύμνου εκδηλώθηκαν στον Δήμο Αγίου Βασιλείου, νότια της Κρύας Βρύσης, και πιο συγκεκριμένα περίπου στο κέντρο της ευρύτερης περιοχής που περικλείεται μεταξύ Κρύας Βρύσης, Ορνές, Μελάμπων, Σακτουρίων και Κάτω Σακτουρίων, σε υψόμετρο 500-600 μέτρων. Οι αποτεφρωμένες εκτάσεις ανήλθαν συνολικά σε 59.748 στρέμματα αγροτοδάσους.»

Οι παραπάνω πυρκαγιές που αναφέρονται στην μελέτη είναι μόνο όσες καταγράφηκαν και εντοπίσθηκαν δορυφορικά.

Β.-Από τα επίσημα στοιχεία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ρεθύμνης τα οποία ζήτησε και πήρε πρόσφατα ο Δήμος Αγίου Βασιλείου και δείχνουν ότι από το έτος 2000 έως σήμερα έχουμε 68 εκδηλώσεις πυρκαγιών και μόνο στην περιοχή των παραπάνω χωριών, οι οποίες κατέκαψαν συνολικά 33.186 στρέμματα.

Σημειωτέον δε ότι το σύνολο της έκτασης και των πέντε (5) χωριών της περιοχής μας δεν ξεπερνά τα 17.042 στρέμματα!

-ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ – ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΠΥΡΚΑΓΙΩΝ

Οι παραπάνω επαναλαμβανόμενες πυρκαγιές έχουν προκαλέσει τα εξής:

1.-Τον μηδενισμό του αγροτικού εισοδήματος από παραγωγή ελαιολάδου σε μια από τις πιο παραγωγικές περιοχές μέχρι προ δεκαετιών στην Κρήτη.
2.-Τη δεινή θέση στην οποία περιήλθε η κτηνοτροφία της περιοχής λόγω αδυναμίας διατήρησης ικανού αριθμού αιγοπροβάτων εξαιτίας και της έλλειψης βοσκήσιμων χορτολιβαδικών εκτάσεων τους καλοκαιρινούς μήνες.
3.-Την εξάλειψη της μελισσοκομίας αλλά και των άλλων αγροτικών και κτηνοτροφικών δραστηριοτήτων.
4.-Την ανυπολόγιστη ζημιά στον τουριστικό κλάδο για λόγους που όλοι μας ζήσαμε όσο η πυρκαγιά βρισκόταν σε εξέλιξη και που δεν είναι καθόλου χρήσιμο να δημοσιοποιούμε.
5.-Την ύπαρξη σοβαρών αρνητικών επιπτώσεων στις υποδομές αλλά και στο φυσικό περιβάλλον με ότι αυτό σημαίνει για όλους τους τομείς ανάπτυξης.

-ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΓΙΑ ΣΤΗΡΙΞΗ ΚΑΙ ΕΞΑΛΕΙΨΗ ΤΟΥ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟΥ-

Εκφράζοντας λοιπόν τα συναισθήματα απογοήτευσης, αγανάκτησης και απελπισίας των κατοίκων, εμείς οι εκπρόσωποι των θεσμικών, παραγωγικών και πολιτιστικών φορέων της περιοχής ζητάμε την εντατικοποίηση κάθε προσπάθειας καθώς και την λήψη κάθε μέτρου από πλευράς των αρμόδιων υπηρεσιών που θα στοχεύει στην πρόληψη, καταστολή, και απόδοση ευθυνών στην πρόκληση των πυρκαγιών ταυτόχρονα όμως και την λήψη δέσμης μέτρων που θα αποβλέπει στην οικονομική ανάκαμψη.

Συγκεκριμένα προτείνουμε:

ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΝΩΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ:

Α.-Την κατάρτιση ειδικού πλαισίου στρατηγικού σχεδιασμού το οποίο:
α.-Θα αποτρέπει την ερημοποίηση της ευρύτερης περιοχής.
β.-Θα τονώνει την τοπική οικονομία, θα βελτιώνει την ελκυστικότητα της περιοχής, θα ενισχύει τις υπάρχουσες επιχειρηματικές δραστηριότητες ενώ θα αναδεικνύει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα και θα ενθαρρύνει για νέες επενδύσεις,
Β.-Την άμεση ένταξη των προβλεπόμενων έργων και δράσεων σε ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά προγράμματα

-ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟ ΤΟΥ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟΥ-

Στον τομέα της πρόληψης και της καταστολής των πυρκαγιών συνολικά εκτός της εντατικοποίησης των υπαρχόντων μέτρων έχουμε να προτείνουμε τα εξής:

1.-Κατάρτιση ειδικού σχεδίου επιτήρησης και αντιμετώπισης των πυρκαγιών αποκλειστικά για την περιοχή βασισμένο στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, ώστε άμεσα και συντονισμένα να γίνεται εφαρμόσιμο από τις δυνάμεις πυρόσβεσης (Πυροσβεστική Υπηρεσία-Ελληνική Αστυνομία-Ομάδες Πυρασφάλειας Δήμου Αγίου Βασιλείου-Εθελοντές κ.ά.).

2.-Το σχέδιο αυτό θα λαμβάνει υπόψη:

Α.-την επίδραση των ανέμων στην πορεία της φωτιάς, δεδομένου ότι τις περισσότερες φορές η πορεία αυτή είναι προβλέψιμη και αντιληπτή.
Β.-Τον προσδιορισμό των κρίσιμων γεωγραφικών σημείων για την καταπολέμηση της πυρκαγιάς καθώς και την κατάλληλη προετοιμασία τους από πλευράς δεξαμενών, ευχερούς πρόσβασης πυροσβεστικών οχημάτων και επάρκειας νερού.
3.-Χρήση νέων τεχνολογιών για παρατήρηση της περιοχής – αξιοποίηση της έγκρισης από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα 4425/18-10-2010 προς τον τέως Δήμο Λάμπης.
4.-Τμηματική υπογειοποίηση του δικτύου της ΔΕΗ-τακτική συντήρηση των εναέριων δικτύων καθώς και έλεγχος τους ως προς την καταλληλότητα των υλικών και την συμβατότητα τους με τις κλιματικές συνθήκες και ισχυρούς ανέμους της περιοχής.
5.-Πραγματοποίηση δοκιμαστικών γεωτρήσεων και κατασκευή δικτύων άρδευσης-ύδρευσης περιμετρικά της περιοχής μας και στην οποία εντοπίζεται το πρόβλημα.
6.-Ενίσχυση των εθελοντικών ομάδων της περιοχής και όλων των μέτρων πυροπροστασίας.
7.-Αναβάθμιση του υπάρχοντος Πυροσβεστικού Κλιμακίου Σπηλίου σε Πυροσβεστικό Σταθμό με παράλληλη ενίσχυση σε ανθρώπινο δυναμικό και οχήματα και επιπλέον δημιουργία Πυροσβεστικού Κλιμακίου στην περιοχή μας .

Θεωρώντας εφικτά τα παραπάνω μέτρα αλλά και όντας βέβαιοι ότι μπορούν να συμβάλουν αποτελεσματικά στην πρόληψη, στην έγκαιρη κατάσβεση των πυρκαγιών αλλά και στην οικονομική ανάκαμψη της περιοχής προτείνουμε την άμεση σύγκλιση κοινής σύσκεψης υπηρεσιακών και θεσμικών παραγόντων στην περιοχή υπό την προεδρία του Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρου Αρναουτάκη ώστε να συζητηθούν διεξοδικά τα παραπάνω και να εξεταστεί η δυνατότητα προώθησης λύσεων.