Αύξηση των αφίξεων με charter στην Κρήτη. Τι δείχνουν τα στοιχεία νέας έρευνας του ΜΑΙΧ

0
55

Αύξηση των αφίξεων αλλοδαπών επισκεπτών με charter στην Κρήτη κατά 11,1% (Χανιά: 10,1% και Ηράκλειο 11,5%) σημειώθηκε το πρώτο επτάμηνο του 2016 σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, γεγονός που αναμένεται να τονώσει την τοπική οικονομία και να στείλει αισιόδοξα μηνύματα για το μέλλον. Τα στοιχεία, προϊόν έρευνας και ανάλυσης του Παρατηρητηρίου Τουρισμού Δυτικής Κρήτης, δείχνουν αύξηση των Βρετανών στο αεροδρόμιο Χανίων κατά 39% και των Ρώσων στο αεροδρόμιο Ηρακλείου κατά 32%.
Σύμφωνα με τον διευθυντή του Μεσογειακού Αγρονομικού Ινστιτούτου Χανίων, δρα Γεώργιο Μπαουράκη, «το προφίλ του τουρίστα που επισκέπτεται τη Δυτική Κρήτη είναι ηλικίας 25 – 64 ετών, υψηλού εισοδηματικού και μορφωτικού επιπέδου, προτιμά οικογενειακές διακοπές σε πολυτελή ξενοδοχεία για 8 – 9 ημέρες στις περιοχές Πλατανιά, Αγίας Μαρίνας και Πόλης Χανίων, απολαμβάνοντας τις παραλίες, τους αρχαιολογικούς χώρους, την κρητική κουζίνα και φιλοξενία». Αναλύοντας τις απαντήσεις των αλλοδαπών τουριστών, εξάγεται το συμπέρασμα ότι μένει ικανοποιημένος από τις υπηρεσίες του καταλύματος και των χώρων εστίασης, χρησιμοποιεί για τις μετακινήσεις του τα μέσα μαζικής μεταφοράς, αλλά και ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα και μηχανάκια (όμως, όπως αναφέρει ο κ. Μπαουράκης, «εκφράζει σοβαρά παράπονα για την κακή κατάσταση του οδικού δικτύου και της σήμανσης»), αγοράζει αγροτικά τοπικά προϊόντα, κυρίως κρασί, φυσικό χυμό πορτοκαλιού, ελαιόλαδο, τοπικά τυριά, ενώ δαπανά τα περισσότερα χρήματά του σε εστιατόρια, ταβέρνες, καφετέριες και σούπερ μάρκετ.
Με βάση τα πρόσφατα στοιχεία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας Χανίων, την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2016 στο αεροδρόμιο Χανίων καταγράφηκαν 543.000 αφίξεις (αύξηση της τάξεως του 10,1% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο). Η αύξηση αυτή παρατηρείται για όλες τις κύριες εθνικότητες που επισκέπτονται τη Δυτική Κρήτη, με τη μεγαλύτερη άνοδο να αφορά τους Βρετανούς (39%).
Στο αεροδρόμιο Ηρακλείου, όπου το 65% όσων φθάνουν είναι Γερμανοί, Βρετανοί, Γάλλοι και Ρώσοι, σημειώνεται επίσης σημαντική αύξηση (11,5% το πρώτο επτάμηνο, σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο). Η αύξηση αφορά όλες τις κύριες εθνικότητες – τη μεγαλύτερη σημειώνουν οι Ρώσοι (32%), μετά την αξιοσημείωτη πτώση των δύο τελευταίων ετών.
Σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση αυτού του μικρού ποσοστού αύξησης, έπαιξε η μεταναστευτική/προσφυγική κρίση που επηρέασε αρνητικά τις αφίξεις αλλοδαπών τουριστών στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και κυρίως στα νησιά Λέσβου, Σάμου και Κω, όπου σημειώθηκαν μεγάλες μειώσεις κατά 63%, 30% και 16%, αντίστοιχα.