Αυξάνουν τα προβλήματα για την καλλιέργεια της ελιάς στη Κίνα

0
58
????????????????????????????????????

Συνάντηση των ασχολούμενων με τον ελαιοκομικό τομέα της Κίνας πραγματοποιήθηκε από τις 6-8/09/2016 στο Yongren της επαρχίας Yunnan της Κίνας, που οργάνωσε η Δ/νση Ελαιοκομίας της Chinese Academy of Forestry.

Στη συνάντηση συμμετείχαν πάνω από 400 άτομα (κυβερνητικά στελέχη, υπηρεσιακοί παράγοντες, τεχνικοί σύμβουλοι, ερευνητές, ιδιοκτήτες μεγάλων ελαιώνων και αγρότες) και συζητήθηκαν τα προβλήματα που υπάρχουν στην ελαιοκομία της Κίνας και προτάσεις για την βελτίωση της παραγωγικότητας των ελαιοδέντρων, μέσα στις υπάρχουσες οριακές συνθήκες εδάφους και κυρίως κλιματικών συνθηκών.

Στη συνάντηση συμμετείχαν εμπειρογνώμονες από την Ισπανία, Ιταλία, Ισραήλ και Ελλάδα, μεταξύ των οποίων και ο κ. Κ. Χαρτζουλάκης, που αναφέρθηκε στη καλλιέργεια της ελιάς στο κόσμο και τις προοπτικές της αλλά και στα θέματα της άρδευσης της ελιάς στην Κίνα, που είναι απαραίτητη ιδιαίτερα τους ξηρούς μήνες από Νοέμβριο μέχρι και Απρίλιο.

Σημαντικός είναι ο προβληματισμός τόσο των στελεχών όσο και των αγροτών από τα επιπλέον προβλήματα που άρχισαν να εμφανίζονται, όπως εντομολογικές και φυτοπαθολογικές ασθένειες που μέχρι σήμερα δεν υπήρχαν.

Η επαρχία Yunnan βρίσκεται στο νοτιοδυτικό τμήμα της Κίνας με έκταση 394.000 km² και πληθυσμό πάνω από 46.000.000. Έχει την μεγαλύτερη βιοποικιλότητα από τις επαρχίες της Κίνας αφού υπάρχουν πάνω από 18.000 διαφορετικά είδη από τα περίπου 30.000 που υπάρχουν στην Κίνα. Και βέβαια μεταξύ των ειδών πολλές δενδρώδεις καλλιέργειες, μεταξύ των οποίων και η ελιά.

Σήμερα στο Yunnan καλλιεργούνται περίπου 50.000 στρέμματα με ελιές (10% της έκτασης με ελιές της Κίνας) με διάφορες ποικιλίες, μεταξύ των οποίων και η ‘Κορωνέϊκη’, από τα οποία τα 30.000 είναι σε παραγωγή. Το έδαφος είναι καλλίτερο από την επαρχία Gansu, ωστόσο οι κλιματικές συνθήκες είναι οριακές. Δεν υπάρχουν βροχοπτώσεις από το Νοέμβριο μέχρι τον Απρίλιο (περίοδο διαφοροποίησης των οφθαλμών) και υπάρχει υψηλή σχετική υγρασία το Μάιο λόγω βροχοπτώσεων (περίοδο άνθησης-καρπόδεσης).

Η συνολική παραγωγή ελαιολάδου της επαρχίας δεν ξεπερνά τους 800 τόνους, που σε ολόκληρη την Κίνα δεν ξεπερνά τους 5.000 τόνους ενώ η κατανάλωση ξεπέρασε τους 65.000 τόνους.

Η φύτευση ωστόσο ελαιοδέντρων είναι ανοδική αφ’ ενός γιατί επιδοτείται από την κυβέρνηση και αφ’ ετέρου λόγω της πολύ υψηλής τιμής των 5-6 € (45-50 Yuan), που παίρνει ο Κινέζος αγρότης σε σχέση με το μέσο εισόδημα στην Κίνα.

Το σημαντικό είναι ότι οι Κινέζοι άρχισαν να βάζουν ελαιόλαδο και στα noodles, το παραδοσιακό τους φαγητό!