Β. Κώτσος: Σύστημα εισροών-εκροών σε όλα τα επίπεδα αλλιώς θα βασιλεύει το λαθρεμπόριο στα καύσιμα

0
43

Εάν δε μπουν σε όλα τα στάδια και σε όλα τα επίπεδα συστήματα εισροών εκροών και εάν η γενική γραμματεία πληροφοριακών συστημάτων δε μπορεί να λαμβάνει όλες τις απαραίτητες ενδείξεις από τα συγκεκριμένα συστήματα η λαθρεμπορία θα ζει και θα βασιλεύει.

Αυτό επεσήμανε ο αντιπρόεδρος της ΠΟΠΕΚ Βαγγέλης Κώτσος σχολιάζοντας την πρόσφατη παραδοχή,του αναπληρωτή υπουργού οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη σχετικά περί ελλιπών ελέγχων για το λαθρεμπόριο καυσίμων μιλώντας στη Βουλή.

Χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής υπουργός είχε δηλώσει: «Στους 3 άξονες του Υπουργείου Οικονομικών για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καυσίμων είναι η πλήρης εφαρμογή του συστήματος εισροών – εκροών. Θα πιέσουμε να εφαρμοστεί το πλαίσιο όσο πιο γρήγορα και βεβαίως όχι μόνο για να συλλέγουμε τα στοιχεία, γιατί παλιά υπήρχε πλήθος αρχείων που δεν ήλεγχε κανένας ή τώρα ηλεκτρονικά αρχεία που δεν ελέγχονται όσο θα έπρεπε».

Αναφορικά με το γενικότερο ζήτημα αντιμετώπισης του φαινομένου ο Τρύφων Αλεξιάδης επέρριψε ευθύνες στις προηγούμενες κυβερνήσεις, σημειώνοντας ότι: «έχουμε ένα πλήρες νομοθετικό πλαίσιο με πολύ καλές διατάξεις που προέβλεπαν πολύ σωστά μέτρα, αλλά με μία δηλητηριώδη λεπτομέρεια ότι ήθελε ΚΥΑ και παρέμενε στα συρτάρια του υπουργείου. Υπάρχει μεγάλη προσπάθεια να επιταχυνθούν όλες οι διαδικασίες».

Στον «αγώνα δρόμου» που εξακολουθεί να επιδίδεται το Υπουργείο Οικονομικών για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καυσίμων σύμφωνα με τον κο Αλεξιάδη συμπεριλαμβάνονται επίσης η ιχνηθέτηση καυσίμων και η τοποθέτηση GPS, ώστε όπως είπε «να εξυγιανθεί η αγορά καυσίμων, να αυξηθούν τα έσοδα και να σταματήσουν τα παρατράγουδα».