Χανιά: Δημοτική Αστυνομία: Αρχίζει τις συλλήψεις | Λειτουργία σε 24ωρη βάση με αλεξίσφαιρα, χειροπέδες και κλομπ

Χανιά: Δημοτική Αστυνομία: Αρχίζει τις συλλήψεις | Λειτουργία σε 24ωρη βάση με αλεξίσφαιρα, χειροπέδες και κλομπ

Αλλάζει πρόσωπο η Δημοτική Αστυνομία και διεκδικεί πλέον πρωταγωνιστικό ρόλο στο κυκλοφοριακό χάος των πόλεων. Το νέο θεσμικό πλαίσιο διευρύνει σημαντικά τις αρμοδιότητές της, φέρνοντάς τη σε πεδία που μέχρι σήμερα αποτελούσαν βασικό αντικείμενο της Τροχαίας: από την παράνομη στάθμευση και τους ελέγχους σε οδηγούς και οχήματα μέχρι την ακινητοποίηση οχημάτων, ακόμη και τη σύλληψη των παραβατών.

Το ερώτημα, ωστόσο, είναι αν η ενίσχυση των αρμοδιοτήτων θα συνοδευτεί από το απαραίτητο προσωπικό, τον εξοπλισμό και την επιχειρησιακή ετοιμότητα, ώστε οι νέες εξουσίες να μεταφραστούν σε πραγματική ασφάλεια και όχι απλώς σε μία ακόμη νομοθετική εξαγγελία. Τις αλλαγές, πάντως, αποσαφηνίζει εγκύκλιος του υπουργού Εσωτερικών Θοδωρή Λιβάνιου, η οποία περιγράφει το νέο πλαίσιο λειτουργίας της Δημοτικής Αστυνομίας και τις προσαρμογές που καλούνται να κάνουν οι δήμοι.

Ετσι, σημαντική αλλαγή αποτελεί η πρόβλεψη για λειτουργία της υπηρεσίας σε 24ωρη βάση, με τρεις βάρδιες, μια αναδιοργάνωση που, εφόσον εφαρμοστεί στην πράξη, μπορεί να ενισχύσει την παρουσία της Δημοτικής Αστυνομίας σε ώρες και σημεία όπου οι παραβάσεις παραμένουν συχνά ανεξέλεγκτες.

Παρ’ όλα αυτά, πιο ηχηρή μεταβολή αφορά το επιχειρησιακό προφίλ των δημοτικών αστυνομικών. Το νέο πλαίσιο προβλέπει τον εξοπλισμό τους με αλεξίσφαιρα γιλέκα, χειροπέδες και αστυνομική ράβδο άμυνας, ενώ αναγνωρίζει σε συγκεκριμένες περιπτώσεις τις ιδιότητες και τις εξουσίες που προβλέπονται για ειδικούς ανακριτικούς υπαλλήλους. Στο πλαίσιο, λοιπόν, των αρμοδιοτήτων τους προβλέπεται πλέον και η δυνατότητα σύλληψης παραβατών, σύμφωνα με τις προϋποθέσεις που ορίζει η νομοθεσία. Παράλληλα, ενισχύεται η ποινική προστασία των δημοτικών αστυνομικών απέναντι σε περιστατικά βίας και απείθειας κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.

Οπως γίνεται αντιληπτό, η διεύρυνση αυτή αλλάζει τα δεδομένα για μια υπηρεσία που μέχρι σήμερα είχε συνδεθεί κυρίως με τη δημοτική καθημερινότητα, την ελεγχόμενη στάθμευση και την εφαρμογή των αποφάσεων των δήμων. Πλέον, η αποτελεσματικότητά της θα κριθεί όχι μόνο από την παρουσία της στους δρόμους, αλλά και από την ικανότητά της να διαχειρίζεται περιστατικά αυξημένων απαιτήσεων με επαγγελματισμό, εκπαίδευση και σαφή κατανομή ευθυνών.

Με το νέο καθεστώς, τα δημοτικά συμβούλια αποκτούν τη δυνατότητα, με αυξημένη πλειοψηφία, να ανακατανέμουν αρμοδιότητες μεταξύ υπηρεσιών, αφαιρώντας ή προσθέτοντας καθήκοντα ανάλογα με τις ανάγκες κάθε δήμου. Παράλληλα, δήμοι που δεν διαθέτουν δική τους Δημοτική Αστυνομία θα μπορούν να συνεργάζονται με άλλους δήμους μέσω διαδημοτικών συμβάσεων. Για τη μεταβατική περίοδο έως το 2027 προβλέπεται, υπό τις προϋποθέσεις του νέου πλαισίου, η προσωρινή ανάθεση σχετικών καθηκόντων και σε άλλους δημοτικούς υπαλλήλους.

Πηγή: tanea.gr

Ακολουθήστε το Kriti24 και στο Google News για να βλέπετε όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το Kriti24 στο Facebook και στο X (Twitter)