Οι «Κρητικές Άλπεις» των Σφακίων ταξιδεύουν στα Χανιά μέσα από τον φακό του Γιώργου Πατρουδάκη

Οι «Κρητικές Άλπεις» των Σφακίων ταξιδεύουν στα Χανιά μέσα από τον φακό του Γιώργου Πατρουδάκη

Οι Σφακιανές Μαδάρες, η άγρια ομορφιά των Λευκών Ορέων και η ζωή των ανθρώπων που κρατούν ζωντανή την ορεινή Κρήτη βρίσκονται στο επίκεντρο της φωτογραφικής έκθεσης «APOCOSMOS – Έξω από τον κόσμο και τον χρόνο: Σφακιανές Μαδάρες, η Άγρια Δύση της Κρήτης», του δημοσιογράφου και φωτογράφου Γιώργου Πατρουδάκη.

Η έκθεση φιλοξενείται στον ιστορικό ναό του Αγίου Πέτρου των Δομινικανών στο Ηράκλειο, με τη συμμετοχή του Δήμου Σφακίων ως συνδιοργανωτή, και αναδεικνύει μια λιγότερο γνωστή πλευρά της Κρήτης. Εκείνη των δυσπρόσιτων ορεινών περιοχών, της κτηνοτροφίας, των μιτάτων και των εποχικών μετακινήσεων των κοπαδιών.

Ο Γιώργος Πατρουδάκης καταγράφει εδώ και 30 χρόνια με τον φακό του τα Λευκά Όρη, αποτυπώνοντας όχι μόνο το φυσικό τοπίο, αλλά και την καθημερινότητα των ανθρώπων που εξακολουθούν να ζουν και να εργάζονται στις Μαδάρες.

Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή 16 Οκτωβρίου, παρουσία του δημάρχου Σφακίων Ιωάννη Ζερβού, του Αρχιεπισκόπου Κρήτης Ευγενίου, του περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη, εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης και θεσμικών φορέων, καθώς και ανθρώπων του πολιτισμού και πλήθους πολιτών.

Ο δήμαρχος Σφακίων χαρακτήρισε το έργο του φωτογράφου μια ουσιαστική καταγραφή της ψυχής του τόπου, επισημαίνοντας ότι μέσα από τις εικόνες αναδεικνύεται η σκληρή αλλά περήφανη ζωή των κτηνοτρόφων, οι οποίοι διατηρούν ζωντανές παραδόσεις αιώνων. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η έκθεση μεταφέρει ένα σαφές μήνυμα για το μέλλον της κρητικής υπαίθρου και τον κίνδυνο εγκατάλειψής της.

Από την πλευρά του, ο Γιώργος Πατρουδάκης σημείωσε ότι στόχος του «APOCOSMOS» δεν είναι μόνο η ανάδειξη της φυσικής ομορφιάς των Σφακιανών Μαδάρων, αλλά και η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και του ανθρώπινου πλούτου της περιοχής.

Κοινό μήνυμα του δημάρχου και του φωτογράφου είναι ότι η προστασία του μοναδικού αυτού οικοσυστήματος, ακόμη και μέσω μιας ενδεχόμενης διεθνούς αναγνώρισης από την UNESCO, πρέπει να έχει στο επίκεντρο τους ανθρώπους που το διατηρούν ζωντανό. Όπως επισημαίνουν, η εγκατάλειψη της κτηνοτροφίας και η απώλεια των παραδοσιακών γνώσεων απειλούν να οδηγήσουν τις Μαδάρες στην ερήμωση, αποκόπτοντας τον τόπο από τις πολιτισμικές του ρίζες.

Μετά την ολοκλήρωσή της στο Ηράκλειο, η έκθεση θα μεταφερθεί στα Χανιά, όπου θα φιλοξενηθεί από τις 8 έως τις 28 Νοεμβρίου, στο Γιαλί Τζαμισί και στο Μεγάλο Αρσενάλι.

Ακολουθήστε το Kriti24 και στο Google News για να βλέπετε όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το Kriti24 στο Facebook και στο X (Twitter)