Κόκκινος συναγερμός από την ΕΜΥ: Ισχυρές καταιγίδες στην Κρήτη

Κόκκινος συναγερμός από την ΕΜΥ: Ισχυρές καταιγίδες στην Κρήτη

Σε αυξημένο επίπεδο επικινδυνότητας θέτει η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία την κακοκαιρία που αναμένεται να επηρεάσει μεγάλο μέρος της Ελλάδας το διήμερο Τρίτη 13 και Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2026, αναβαθμίζοντας το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού σε Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων.

Η αναβάθμιση αφορά το δελτίο με αριθμό 14, το οποίο είχε εκδοθεί τη Δευτέρα 12 Οκτωβρίου, καθώς προβλέπονται ισχυρές βροχοπτώσεις, καταιγίδες και πιθανές τοπικές χαλαζοπτώσεις σε πολλές περιοχές της χώρας.

Στο επίκεντρο των προειδοποιήσεων βρίσκεται και η Κρήτη, όπου τα έντονα φαινόμενα αναμένονται από το βράδυ της Τρίτης, με μεγαλύτερη έμφαση στα Χανιά και το Ρέθυμνο.

Κρήτη: Πορτοκαλί προειδοποίηση για Χανιά και Ρέθυμνο

Σύμφωνα με το επικαιροποιημένο δελτίο της ΕΜΥ, οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπεται να επηρεάσουν την Κρήτη από τις βραδινές ώρες της Τρίτης 13 Οκτωβρίου.

Η προειδοποίηση αφορά κυρίως τις Περιφερειακές Ενότητες Χανίων και Ρεθύμνου, για τις οποίες επισημαίνεται αυξημένη πιθανότητα εκδήλωσης έντονων φαινομένων.

Η Κρήτη βρίσκεται σε πορτοκαλί επίπεδο προειδοποίησης, ενώ η κακοκαιρία αναμένεται να συνεχιστεί κατά τη διάρκεια της Τετάρτης 14 Οκτωβρίου.

Με βάση την πρόγνωση, τα ισχυρά φαινόμενα στο νησί ενδέχεται να διατηρηθούν έως αργά τη νύχτα της Τετάρτης.

Κόκκινη προειδοποίηση για την Εύβοια

Η σοβαρότερη προειδοποίηση της ΕΜΥ αφορά την Εύβοια, όπου προβλέπονται βροχές και καταιγίδες με ιδιαίτερη ένταση και διάρκεια.

Τα φαινόμενα αναμένεται να αρχίσουν από το απόγευμα της Τρίτης και να συνεχιστούν έως αργά το απόγευμα της Τετάρτης.

Για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα έχει εκδοθεί κόκκινη προειδοποίηση.

Πού θα εκδηλωθούν έντονα φαινόμενα την Τρίτη

Η κακοκαιρία θα επηρεάσει διαδοχικά αρκετές περιοχές της χώρας.

Στα νησιά του Ιονίου, συγκεκριμένα στη Λευκάδα, την Κεφαλλονιά και τη Ζάκυνθο, καθώς και στη δυτική Στερεά Ελλάδα και τη δυτική και νότια Πελοπόννησο, προβλέπονται πρόσκαιρα ισχυρές βροχές και καταιγίδες έως τις βραδινές ώρες.

Για τις περιοχές αυτές ισχύει πορτοκαλί προειδοποίηση.

Στη Χαλκιδική, τα έντονα φαινόμενα αναμένονται από το μεσημέρι, ενώ στις Σποράδες και τη Μαγνησία θα εκδηλωθούν από το απόγευμα, με την ΕΜΥ να επισημαίνει ότι θα παρουσιάζουν ένταση και διάρκεια.

Από αργά το απόγευμα προβλέπονται επίσης ισχυρές βροχές και καταιγίδες στη βορειοανατολική Πελοπόννησο, στην ανατολική Στερεά Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης της Αττικής, καθώς και στις Κυκλάδες, κυρίως στα δυτικά και βόρεια τμήματά τους.

Στα Δωδεκάνησα, τα φαινόμενα θα αρχίσουν αργά τη νύχτα.

Τετάρτη 14 Οκτωβρίου: Πού συνεχίζεται η κακοκαιρία
Την Τετάρτη τα ισχυρά φαινόμενα θα εξακολουθήσουν να επηρεάζουν αρκετές περιοχές, με διαφορετική διάρκεια ανά γεωγραφικό διαμέρισμα.

Ειδικότερα:

Εύβοια: Κόκκινη προειδοποίηση έως αργά το απόγευμα.

Βορειοανατολική Πελοπόννησος, ανατολική Στερεά και Αττική: Πρόσκαιρα έντονα φαινόμενα έως τις πρώτες πρωινές ώρες.

Κυκλάδες: Ισχυρές βροχές και καταιγίδες κυρίως στα δυτικά και βόρεια τμήματα έως τις πρώτες ώρες της ημέρας.

Χαλκιδική: Τα φαινόμενα θα συνεχιστούν έως το πρωί.

Σποράδες και Μαγνησία: Η κακοκαιρία θα διαρκέσει έως το απόγευμα.

Δωδεκάνησα: Πορτοκαλί προειδοποίηση έως το απόγευμα.

Κρήτη: Πορτοκαλί προειδοποίηση, κυρίως για Χανιά και Ρέθυμνο, έως αργά τη νύχτα.

Άνεμοι έως 10 μποφόρ στο Αιγαίο
Εκτός από τις ισχυρές βροχοπτώσεις, η ΕΜΥ προειδοποιεί και για σημαντική ενίσχυση των ανέμων στο Αιγαίο.

Από το βράδυ της Τρίτης θα πνέουν πολύ θυελλώδεις βορειοανατολικοί άνεμοι έντασης 8 έως 9 μποφόρ, ενώ πρόσκαιρα και τοπικά οι ριπές ενδέχεται να φτάσουν τα 10 μποφόρ.

Οι άνεμοι θα επηρεάσουν αρχικά το βόρειο Αιγαίο και σταδιακά θα επεκταθούν στο κεντρικό Αιγαίο.

Σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο, οι συγκεκριμένες συνθήκες προβλέπεται να διατηρηθούν έως αργά τη νύχτα της Τετάρτης 14 Οκτωβρίου

H ανακοίνωση από το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας

Σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων (ΕΔΕΚΦ) που εκδόθηκε σήμερα Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2026 από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), ισχυρές βροχές και καταιγίδες, με πιθανότητα τοπικών χαλαζοπτώσεων, αναμένονται στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, κυρίως σε θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές, σήμερα Τρίτη (13-10-2026) και αύριο Τετάρτη (14-10-2026). Παράλληλα προβλέπονται τοπικά πολύ θυελλώδεις βορειοανατολικοί άνεμοι στο βόρειο Αιγαίο από το βράδυ της Τρίτης (13-10-2026).

Πιο συγκεκριμένα,

Κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:
Α. Σήμερα Τρίτη (13-10-2026)

α) Πρόσκαιρα στα νησιά του Ιονίου (Λευκάδα, Κεφαλλονιά, Ζάκυνθος), στη δυτική Στερεά και τη δυτική και νότια Πελοπόννησο έως τις βραδινές ώρες (πορτοκαλί προειδοποίηση).

β) Στη Χαλκιδική από τις μεσημβρινές ώρες (πορτοκαλί προειδοποίηση).

γ) Στις Σποράδες και την ανατολική Θεσσαλία (ν. Μαγνησίας) από τις απογευματινές ώρες (πορτοκαλί προειδοποίηση). Επισημαίνεται ότι στις περιοχές αυτές τα φαινόμενα θα έχουν ένταση και διάρκεια.

δ) Στην Εύβοια από τις απογευματινές ώρες (κόκκινη προειδοποίηση). Επισημαίνεται ότι στις περιοχές αυτές τα φαινόμενα θα έχουν ένταση και διάρκεια.

ε) Στη βορειοανατολική Πελοπόννησο, την ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής) και τις Κυκλάδες (κυρίως τα δυτικά και βόρεια τμήματα) από αργά το απόγευμα (πορτοκαλί προειδοποίηση).

στ) Στα Δωδεκάνησα από αργά τη νύχτα (πορτοκαλί προειδοποίηση).

ζ) Στην Κρήτη (κυρίως ν. Χανίων, ν. Ρεθύμνου) από τις βραδινές ώρες (πορτοκαλί προειδοποίηση).

Β. Αύριο Τετάρτη (14-10-2026)

α) Στην Εύβοια έως αργά το απόγευμα (κόκκινη προειδοποίηση).

β) Πρόσκαιρα στη βορειοανατολική Πελοπόννησο, την ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής) και τις Κυκλάδες (κυρίως τα δυτικά και βόρεια τμήματα) έως τις πρώτες ώρες (πορτοκαλί προειδοποίηση).

γ) Στη Χαλκιδική έως τις πρωινές ώρες (πορτοκαλί προειδοποίηση).

δ) Στις Σποράδες, την ανατολική Θεσσαλία (ν. Μαγνησίας) έως το απόγευμα (πορτοκαλί προειδοποίηση).

ε) Στα Δωδεκάνησα έως το απόγευμα (πορτοκαλί προειδοποίηση).

στ) Στην Κρήτη (κυρίως ν. Χανίων, ν. Ρεθύμνου) έως αργά τη νύχτα (πορτοκαλί προειδοποίηση).

Τοπικά πολύ θυελλώδεις βορειοανατολικοί άνεμοι εντάσεως 8 με 9 και πρόσκαιρα τοπικά έως 10 μποφόρ θα πνέουν αρχικά στο βόρειο Αιγαίο και βαθμιαία και στο κεντρικό, από το βράδυ της Τρίτης έως αργά τη νύχτα της Τετάρτης.
Οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται καθημερινά για την εξέλιξη των έκτακτων καιρικών φαινομένων στα τακτικά δελτία καιρού της ΕΜΥ και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.emy.gr, (www.oldportal.emy.gr)

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr) του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:

Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στα σημεία του οδικού δικτύου, όπου ο δρόμος διασταυρώνεται με χειμάρρους και δεν υπάρχει γέφυρα.
Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).
Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.
Σε περιοχές που εκδηλώνεται έντονη κεραυνική δραστηριότητα:

Αν βρίσκεστε στο σπίτι

Μην κρατάτε ηλεκτρικές συσκευές ή το τηλέφωνο διότι ο κεραυνός μπορεί να περάσει μέσα από τα καλώδια. Αποσυνδέστε τις συσκευές τηλεόρασης από την κεραία και την παροχή του ηλεκτρικού ρεύματος.
Αποφύγετε να αγγίξετε τις σωληνώσεις των υδραυλικών (κουζίνα, μπάνιο) καθώς συνιστούν καλούς αγωγούς του ηλεκτρισμού.
Αν βρίσκεστε στο αυτοκίνητο

Ακινητοποιείστε το στην άκρη του δρόμου και μακριά από δέντρα που ενδέχεται να πέσουν πάνω του.
Μείνετε μέσα και ανάψτε τα προειδοποιητικά φώτα στάσης (φώτα έκτακτης ανάγκης) μέχρι να κοπάσει η καταιγίδα.
Κλείστε τα τζάμια και μην ακουμπάτε σε μεταλλικά αντικείμενα.
Αποφύγετε τους πλημμυρισμένους δρόμους.
Αν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο

Καταφύγετε σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο διαφορετικά καθίστε αμέσως στο έδαφος χωρίς να ξαπλώσετε.
Προστατευτείτε κάτω από συμπαγή κλαδιά χαμηλών δέντρων στην περίπτωση που είστε μέσα σε δάσος.
Μην καταφύγετε ποτέ κάτω από ένα ψηλό δέντρο σε ανοιχτό χώρο.
Αποφύγετε τα χαμηλά εδάφη για τον κίνδυνο πλημμύρας.
Μην στέκεστε πλάι σε πυλώνες, γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος, τηλεφωνικές γραμμές και φράκτες.
Μην πλησιάζετε μεταλλικά αντικείμενα (π.χ. αυτοκίνητα, ποδήλατα, σύνεργα κατασκήνωσης κλπ.).
Απομακρυνθείτε από ποτάμια, λίμνες ή άλλες μάζες νερού.
Αν είστε μέσα στη θάλασσα βγείτε αμέσως έξω.
Αν βρίσκεστε απομονωμένοι σε μια επίπεδη έκταση και νιώσετε να σηκώνονται τα μαλλιά σας (γεγονός που δηλώνει ότι σύντομα θα εκδηλωθεί κεραυνός), κάντε βαθύ κάθισμα με το κεφάλι ανάμεσα στα πόδια (ώστε να ελαχιστοποιήσετε την επιφάνεια του σώματός σας και την επαφή σας με το έδαφος) πετώντας τα μεταλλικά αντικείμενα που έχετε επάνω σας.
Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και την βατότητα του οδικού δικτύου λόγω εισροής πλημμυρικών υδάτων σε αυτό, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. www.astynomia.gr.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση civilprotection.gov.gr

 

Ακολουθήστε το Kriti24 και στο Google News για να βλέπετε όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το Kriti24 στο Facebook και στο X (Twitter)