Εθελοντική συμφωνία συνεργασίας με το Πολυτεχνείο Κρήτης, στο πλαίσιο του έργου CSSBoost, υπέγραψε το LIFE-IP CEI-Greece, που συντονίζεται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, για την αξιοποίηση των αγροδιατροφικών αποβλήτων στην Κρήτη.
Η συμφωνία εντάσσεται στη δράση C5 του LIFE-IP CEI-Greece, η οποία στοχεύει στην ανάπτυξη τοπικών και περιφερειακών συμμαχιών,φέρνοντας κοντά φορείς με διαφορετική γνώση, εμπειρία και ρόλο στη διαχείριση των αποβλήτων του αγροδιατροφικού τομέα.
Η νέα αυτή συμμαχία δημιουργεί ένα πλαίσιο ανταλλαγής γνώσης και δεδομένων, με στόχο τη διερεύνηση λύσεων που ανταποκρίνονται στις ιδιαίτερες ανάγκες και τα χαρακτηριστικά της Κρήτης. Το Πολυτεχνείο Κρήτης θα συμβάλει στη συμμαχία με την επιστημονική και ερευνητική του εμπειρία, συμμετέχοντας στον διάλογο μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων και στη διαμόρφωση προτάσεων για την ορθολογική και καινοτόμο διαχείριση και αξιοποίηση των αγροδιατροφικών αποβλήτων. Παράλληλα, θα συμβάλει στη διάχυση της γνώσης και των αποτελεσμάτων της συνεργασίας προς ενδιαφερόμενους φορείς.
Από την πλευρά του, το LIFE-IP CEI-Greece θα διευκολύνει την ανταλλαγή τεχνογνωσίας μεταξύ των φορέων, θα καταρτίσει σχέδιο διαχείρισης με βάση τα είδη και τις ποσότητες των αποβλήτων, την εποχικότητα καιτην γεωγραφική κατανομή τους. Επίσης, θα διερευνηθούν πιθανές πηγές χρηματοδότησης που θα μπορούσαν να υποστηρίξουν την περαιτέρω ωρίμανση και εφαρμογή των προτεινόμενων λύσεων.
Μέσα από τη δράση C5, το LIFE IP CEI Greece επιδιώκει να φέρει κοντά φορείς με γνώση και εμπειρία, ώστε τα αγροδιατροφικά υπολείμματα να μπορούν να αξιοποιηθούν ως πόροι για νέες τοπικές αλυσίδες αξίας με όρους βιωσιμότητας. Η συμμαχία με το Πολυτεχνείο Κρήτης ενισχύει αυτή την προσπάθεια προσθέτοντας την επιστημονική και ερευνητική διάσταση που είναι απαραίτητη για τη μετάβαση από την καταγραφή των αναγκών στη διερεύνηση εφαρμόσιμων λύσεων κυκλικής οικονομίας για την Κρήτη.
Διαβάστε επίσης
Χανιά: “Βραδιά του Ερευνητή” από το Πολυτεχνείο Κρήτης (φωτό)
ΚΑΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Χανιά: “Βραδιά του Ερευνητή” από το Πολυτεχνείο Κρήτης (φωτό)
Το έργο LIFE-IP CEI-Greece – «Εφαρμογή της Κυκλικής Οικονομίας στην Ελλάδα» (LIFE18 IPE/GR/000013) συντονίζεται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα LIFE της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το Πράσινο Ταμείο.
Λίγα λόγια για το έργο «LIFE-IP CEI-Greece – Εφαρμογή της Κυκλικής Οικονομίας στην Ελλάδα»
Το ολοκληρωμένο έργο «LIFE-IP CEI-Greece – Εφαρμογή της Κυκλικής Οικονομίας στην Ελλάδα» φιλοδοξεί να συμβάλει στην υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων, του Εθνικού Προγράμματος Πρόληψης Δημιουργίας Αποβλήτων και της Εθνικής Στρατηγικής για την Κυκλική Οικονομία. Με το έργο αναδεικνύεται μια νέα αντίληψη στον τομέα των αποβλήτων στη βάση των αρχών της κυκλικής οικονομίας, υιοθετώντας πρακτικές και αλλαγή συμπεριφοράς για την αύξηση του κύκλου ζωής των προϊόντων, την μετατροπή των αποβλήτων σε πόρους και την αποτελεσματική εφαρμογή της νομοθετικής δέσμης μέτρων για τα απόβλητα. Το Έργο συντονίζεται από το ΥΠΕΝ και υλοποιείται σε συνεργασία με 19 στρατηγικούς εταίρους.
















