Χανιά: Με τη συμμετοχή χιλιάδων πιστών τα εγκαίνια του Ιερού Ναού Οσίου Παϊσίου

Χανιά: Με τη συμμετοχή χιλιάδων πιστών τα εγκαίνια του Ιερού Ναού Οσίου Παϊσίου

Με τη συμμετοχή χιλιάδων πιστών και παρουσία τριών Αρχιερέων πραγματοποιήθηκαν το Σαββατοκύριακο 11 και 12 Ιουλίου 2026 η πανήγυρη της μνήμης του Οσίου Παϊσίου του Αγιορείτου και τα εγκαίνια του ομώνυμου Ιερού Ναού στην Ενορία Αγίου Χριστοφόρου Χανίων.

Ο νέος ναός, ο θεμέλιος λίθος του οποίου τέθηκε στις 16 Ιουνίου 2019, ολοκληρώθηκε μέσα σε επτά χρόνια χάρη στις προσπάθειες της Ενορίας, την προσφορά κληρικών και πιστών και τη συνδρομή δωρητών από την Κρήτη, την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Οι ιερές ακολουθίες συγκέντρωσαν πλήθος κόσμου, με τους πιστούς να κατακλύζουν τον ναό και τους γύρω χώρους για να προσκυνήσουν την εικόνα του Οσίου Παϊσίου.

Το απόγευμα του Σαββάτου τελέστηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Τίτου, ο οποίος προχώρησε και στη χειροθεσία του συνεφημερίου του ναού π. Ζαχαρία Καραταράκη σε Πρωτοπρεσβύτερο και Πνευματικό.

Στο κήρυγμά του ο κ. Τίτος χαρακτήρισε τη μεγάλη προσέλευση των πιστών ως «ένα μεγάλο θαύμα του Οσίου Παϊσίου», τονίζοντας ότι ο νέος ναός θα αποτελέσει «φυτώριο ορθοδόξου πνευματικής ζωής» και θα παραμένει καθημερινά ανοικτός για τους πιστούς.

Τα εγκαίνια και η πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία τελέστηκαν την Κυριακή, προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γερασίμου, με τη συμμετοχή των Μητροπολιτών Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Τίτου και Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Προδρόμου.

Ο κ. Γεράσιμος αναφέρθηκε στη σημασία των εγκαινίων ενός ναού, σημειώνοντας ότι δεν αφορά μόνο τον καθαγιασμό ενός κτηρίου, αλλά και την «ανακαίνιση του έσω ανθρώπου». Παράλληλα εξήρε την προσπάθεια όλων όσοι συνέβαλαν στην ανέγερση και τον ευπρεπισμό του ναού.

Ο Μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Τίτος εξέφρασε τη συγκίνησή του για τα πρώτα εγκαίνια ναού κατά την αρχιερατική του διακονία στη Μητρόπολη, ευχαριστώντας όσους εργάστηκαν για την ολοκλήρωση του έργου.

«Εδώ στα ευλογημένα και ξακουστά Χανιά μας ο Όσιος Παΐσιος βρήκε το σπίτι του», ανέφερε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας ότι ο ναός θα αποτελέσει χώρο προσευχής, στήριξης και πνευματικής ανακούφισης για τους κατοίκους της περιοχής, αλλά και για τη νεολαία του σχολείου που βρίσκεται απέναντι.

Ο προϊστάμενος της Ενορίας Αγίου Χριστοφόρου, πρωτοπρεσβύτερος π. Βασίλειος Φραγκιαδάκης, ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλαν στην ολοκλήρωση του έργου, σημειώνοντας ότι η ανέγερση του ναού στηρίχθηκε στην αγάπη και την προσφορά ανθρώπων από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Στις εκδηλώσεις παρέστησαν, μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης, ο δήμαρχος Αποκορώνου Χαράλαμπος Κουκιανάκης, η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Σέβη Βολουδάκη, ο βουλευτής Χανίων Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης, καθώς και εκπρόσωποι των τοπικών αρχών, των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.

Η εκκλησιαστική αυτή ημέρα καταγράφηκε ως μία από τις σημαντικές στιγμές για την τοπική Εκκλησία των Χανίων, με τον νέο Ιερό Ναό του Οσίου Παϊσίου να ανοίγει πλέον τις πύλες του ως χώρος λατρείας και πνευματικής αναφοράς.

Ακολουθήστε το Kriti24 και στο Google News για να βλέπετε όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το Kriti24 στο Facebook και στο X (Twitter)