8ο Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου-Ένα ιστορικό σχολείο κλείνει…

0
213
8dimira.blogspot.gr

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Νομού Ηρακλείου ΄΄ Νίκος Καζαντζάκης ΄΄ εκφράζει την κάθετη αντίρρηση του στην πρόταση της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Ηρακλείου για την κατάργηση και συγχώνευση του 8ου Δημοτικού Σχολείου Ηρακλείου.

Καλεί τον Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Ηρακλείου αλλά και τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης Κρήτης να ξανασκεφτούν τις συνέπειες της πρότασης τους και να την επανεξετάσουν, ώστε να μην συνδέσουν το όνομα τους και την θητεία τους, με την κατάργηση ενός από τα ιστορικότερα σχολεία του Νομού Ηρακλείου.

Στο χώρο στον οποίο βρίσκεται σήμερα το 8ο Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου λειτουργούσε κατά την Τουρκοκρατία Χριστιανικό Νοσοκομείο. Αργότερα το κτίριο μετατράπηκε σε Διδασκαλείο και μετέπειτα στέγασε την πρώτη Παιδαγωγική Ακαδημία στο Ηράκλειο. Το 1978 το «Παλαιό Νοσοκομείο», όπως ήταν γνωστό στους παλαιότερους, κατεδαφίστηκε και κτίστηκε το κτίριο που στεγάζει σήμερα το 8ο Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου.

Είναι ένα σχολείο που χαρακτηρίζει το κέντρο της παλιάς πόλης, ανάμεσα στη Μονή των Σιναϊτών του Αγίου Ματθαίου και στο Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μηνά.
Το σχολείο αυτό βρίσκεται σε μια περιοχή όπου τα όμορα σχολεία είναι ήδη κορεσμένα όσον αφορά τον αριθμό των φοιτούντων μαθητών.

Είναι επιβεβλημένο λοιπόν το 8Ο Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου να συνεχίσει την λειτουργία του και να ενισχυθεί με μια ανακατανομή των ορίων του σε σχέση με την περιφέρεια την οποία καλύπτει, ώστε να απορροφήσει ένα μεγάλο αριθμό μαθητών από τα γειτονικά σχολεία που όπως γνωρίζουμε όλοι, κάποια από αυτά αδυνατούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του μεγάλου αριθμού των μαθητών και δημιουργούνται πληθωρικά τμήματα.

Καλούμε το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου να μην εγκρίνει την εισήγηση για κατάργηση και συγχώνευση του 8ου Δημοτικού Σχολείου Ηρακλείου και να μην στερήσει την πόλη του Ηρακλείου από ένα ιστορικό σχολείο επιβαρύνοντας ακόμα περισσότερο τα άλλα σχολεία του κέντρου του Ηρακλείου και το υπαρκτό πρόβλημα της σχολικής στέγης στην πόλη μας.

Εκφράζουμε την αντίθεση μας στην απώλεια των οργανικών θέσεων που θα προκύψουν στην περίπτωση που καταργηθεί.

Τονίζουμε την αναγκαιότητα σε οποιαδήποτε μεταβολή των σχολικών μονάδων να λαμβάνονται υπόψη οι ιδιαίτερες συνθήκες και οι κοινωνικές ανάγκες της περιοχής.

Εκφράζουμε την βεβαιότητα ότι η μεταφορά των μαθητών και τα προβλήματα που δημιουργούνται με το κλείσιμο του συγκεκριμένου σχολείου θα οδηγήσει ευάλωτες κοινωνικές ομάδες εκτός σχολικής τάξης.

Η οποιαδήποτε απόφαση σχετικά με την λειτουργία των σχολικών μονάδων θα πρέπει να είναι προϊόν διαλόγου με το εκπαιδευτικό προσωπικό και το Σύλλογο Γονέων ώστε να υπάρχει η ανάλογη συναίνεση.

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Νομού Ηρακλείου ΄΄ Νίκος Καζαντζάκης ΄΄ καλεί τον Διευθυντή Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Νομού Ηρακλείου αλλά και τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης Κρήτης να πάρουν πίσω την απόφαση τους για την κατάργηση και συγχώνευση του 8ου Δημοτικού Σχολείου Ηρακλείου γιατί η εκπαίδευση δεν είναι μόνο αριθμοί αλλά και ιστορία……..