7ο Amari Green Festival: Η μεγάλη γιορτή του Κρητικού πολιτισμού επιστρέφει

0
27

O θεσμός που αγκάλιασε ολόκληρη την Κρήτη, το Amari Green Festival επιστρέφει για 7 η φορά, από την Παρασκευή 22 έως την Δευτέρα 25 Ιουλίου, στη Σχολή Ασωμάτων και στα χωριά του Δήμου Αμαρίου, στο Ρέθυμνο. 

Η μεγάλη γιορτή της υπαίθρου, θα είναι και πάλι αφιερωμένη στον πολιτισμό, την παράδοση, τη γνώση και το περιβάλλον. Μέσα από ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων, όπως ξεναγήσεις, ημερίδες, δραστηριότητες για παιδιά, γαστρονομικά δρώμενα, καλλιτεχνικές παραστάσεις, κ.α., οι συμμετέχοντες στο φεστιβάλ θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τον τόπο και τους ανθρώπους του, να ενημερωθούν και να διασκεδάσουν.

Διοργανωτές του φεστιβάλ είναι ο Δήμος Αμαρίου, η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Αμαρίου, με συνδιοργανωτές την Περιφέρεια Κρήτης και το Επιμελητήριο Ρεθύμνης και με την υποστήριξη του Δικτύου Δήμων του Ψηλορείτη «Ιδαίων», του Γεωπάρκου Ψηλορείτη και του Ινστιτούτου Οικολογικής Γεωργίας ΔΗΩ.Εθελοντές από την Κρήτη και την υπόλοιπη Ελλάδα, επιστήμονες, καλλιτέχνες, μουσικοί, οι κάτοικοι των χωριών του Δήμου Αμαρίου και οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι για τέσσερις ημέρες, θα χαρίσουν απλόχερα τη φιλοξενία, τη γνώση, το ταλέντο και την αγάπη τους, μέσα από τις 30 εκδηλώσεις και δρώμενα του 7 ου Amari Green Festival.

Μεγάλο μέρος των εκδηλώσεων του Amari Green Festival 2022 θα  πραγματοποιηθεί στην Σχολή Ασωμάτων – στο Κτήμα Πάνακρον – στο κέντρο του Δήμου Αμαρίου, ενώ πολλές παράλληλες δράσεις και δρώμενα θα πραγματοποιηθούν στα χωριά του Δήμου.

Μέσα από ξεναγήσεις, οι συμμετέχοντες στο Φεστιβάλ θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν το μοναδικό σπήλαιο «Νοτική Τρύπα» Paul Faure στο χωριό Νίθαυρη, να περπατήσουν στον αμπελώνα του Αμαρίου στο χωριό Πατσός, να βιώσουν το αυθεντικό έθιμο της και την παραδοσιακή τεχνική της «κουράς των προβάτων» στο χωριό Παντάνασσα, να περιηγηθούν στους σπάνιους Βυζαντινούς Ναούς στο χωριό Μέρωνας, να μάθουν για την παραδοσιακή φάμπρικας στο χωριό Κουρούτες,.

Η μάθηση με μεράκι πρωταγωνιστεί και πάλι στο Amari Green Festival 2022.Επιδείξεις και  μαθήματα για την τέχνη του Πυλού, μαθήματα μαγειρικής με βιολογικές πρώτες ύλες παντρεμένες με την παράδοση του τόπου, γευσιγνωσία κρασιών του Αμαριώτικου αμπελώνα, κ.α. Μικροί και μεγάλοι θα «Παίξουν όπως παλιά» στο χωριό Βισταγή όπου θα γίνει η αναβίωση παιδικών παιχνιδιών, με κεράσματα παλαιϊνά από τις γιαγιάδες του χωριού.

Οι ημερίδες ενημέρωσης και εκπαίδευσης που θα πραγματοποιηθούν το πλαίσιο του 7 ου Amari Green Festival, είναι πολλές και σημαντικές.

Θα πραγματοποιηθεί ενημέρωση για τη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων Αμαρίου, ένα έργο πνοής για τον τόπο, αλλά και σημαντικές ομιλίες με την υποστήριξη του Ινστιτούτου ΔΗΩ, όπως η ομιλία για τα Βιολογικά προϊόντα μέλισσας και τα φυσικά καλλυντικά, αλλά και η ομιλία για την Βιολογική αμπελουργία και την ανάδειξη και τις προοπτικές των τοπικών οίνων, ομιλία για την βιοπροστασία και τις τοπικές ποικιλίες και τους οίνους ΠΓΕ, ομιλία για τις δυνατότητες καλλιέργειας, εμπορίας & τυποποίησης της ντόπιας σταφιδολιάς. Επιπλέον θα γίνει παρουσίαση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας Ρεθύμνου για τα έργα που έχουν δρομολογηθεί στην περιοχή του Δήμου Αμαρίου.

Μια ιδιαίτερης σημασίας εκδήλωση θα είναι αυτή με θέμα «Η πορεία αναβάθμισης του Σταθμού Γεωργικής Έρευνας Ασωμάτων σε «Δίκτυο Έρευνας και Κτηνοτροφικής Ανάπτυξης Σχολής Ασωμάτων», επένδυση για την ανάπτυξη της αιγοπροβατοτροφίας στην Κρήτη», μια συνεργασία του Δήμου Αμαρίου και της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου και ΕΛΓΟ Δήμητρα. Τέλος θα γίνει παρουσίαση του Γεωπάρκου Ψηλορείτη – UNESCO με θέμα «Συγκριτικό και επιχειρηματικό πλεονέκτημα».

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί μια ξεχωριστή εκδήλωση με θέμα«Ένα ταξίδι στο χώρο και στο χρόνο της τοπικής Εκκλησίας στο Δήμο Αμαρίου», όπου θα ακολουθεί  έκθεση φωτογραφίας με τις σημαντικότερες Εικόνες από τις Εκκλησίες και Τοπία αλλά και εισήγηση με θέμα «Θρύλοι και παραδόσεις, χαμένες ιστορίες που συνδέονται με έθιμα των Αμαριώτικων χωριών με τοπωνύμια και κειμήλια που έχουμε».

Όμορφες εκθέσεις θα διοργανωθούν σε διάφορα σημεία. Στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου στην Αγία Φωτεινή θα υπάρχει η έκθεση φωτογραφίας «Εικόνες, Εκκλησίες και Τοπία στο Δήμο Αμαρίου», στο Κτήμα Πάνακρον η περιοδική έκθεση «Γεωπάρκου Ψηλορείτη UNESCO» και στο Πνευματικό Κέντρο Ενορίας Κουρουτών, «Έκθεση Λαϊκής Τέχνης Παλαιών Κουρουτιανών».

Καλλιτεχνικές και μουσικές εκδηλώσεις θα ψυχαγωγούν και θα διασκεδάζουν το κοινό κάθε βράδυ! Μουσικό αφιέρωμα στο Μίκη Θεοδωράκη «Ο Μίκης … των ποιητών». Αφήγηση: Άννα Ψαρρά. Τραγούδι: Ερωφίλη και Αργυρώ Καπαρού. Πιάνο: Κώστας Γιαννάκης. Συναυλία και γλέντι κρητικής και παραδοσιακής λαϊκής μουσικής με τη Μαρία Κώτη και τους συνεργάτες της με θέμα «Στω μερακλήδω τα χαρτιά είμαι κι εγώ γραμμένος». Συναυλία της Γεωργίας Νταγάκη», όλες στο Κτήμα Πάνακρον και στο θέατρο Αποστόλων, θεατρική παράσταση με τίτλο «Θέρος, ‘Ερως, Ήρως» βασισμένη σε δύο δραματοποιημένα διηγήματα του Αλέξανδρο  Παπαδιαμάντη. Σκηνοθεσία- Διασκευή: Λίλλυ Μελεμέ. Την τελευταία βραδιά στ Κτήμα Πάνακρον οι νέοι και οι νέες του Αμαρίου… παρεΐζουν Αμαριώτικα», μια βραδιά με τραγούδι, μουσική και χορό.

Ο δήμαρχος του Δήμου Αμαρίου Παντελής Μουρτζανος σε δήλωσή του τόνισε: «Οι εκδηλώσεις του Amari Green Festival είναι πλέον θεσμός. Σας καλούμε στο 7ο AGF μετά από μια αναγκαία παρένθεση λόγω covid-19. Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν την περιοχή του Αμαρίου, τα ήθη και έθιμα της περιοχής, μιας περιοχής με σπουδαία και πολυσήμαντη ιστορική πορεία που χάνεται σταβάθη των αιώνων. Σας περιμένουμε από τις 22 έως τις 25 Ιουλίου για να ζήσουμε μαζί ένα μοναδικό και υπέροχο πάντρεμα πολιτισμού,  μουσικής και παράδοσης αλλά και να μοιραστούμε μαζί τον σχεδιασμό μας για την επόμενη μέρα και το μέλλον του Αμαρίου».

Ο αντιδήμαρχος και πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής κ. Μανώλης Ψαρουδάκης δήλωσε: "Η βραβευμένη δουλειά μας τον προηγούμενο χρόνο μας επιτρέπει να σας καλέσουμε στην καρδιά της Κρήτης σε μια τετραήμερη συνάντηση επιστημόνων, δημιουργών, καλλιτεχνών και εθελοντών. Δίνεται η ευκαιρία στους κατοίκους, τους απόδημους, στους φιλοξενούμενούς μας, τους ξένους επισκέπτες και στα παιδιά όχι μόνο να διασκεδάσουν μαζί, να ψυχαγωγηθούν  μέσα σε ένα όμορφο και ευχάριστο περιβάλλον και να διευρύνουν τις μεταξύ τους σχέσεις, αλλά και να ακούσουν προτάσεις ειδικών για την ανάπτυξη της τοπικής  επιχειρηματικότητας και της εκμετάλλευσης των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της περιοχής.

Όλες οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ έχουν δωρεάν είσοδο για το κοινό!

Η Περιοχή του Αμαρίου

Ο τόπος πραγματοποίησης του Φεστιβάλ, δεν είναι άλλος από την εξαιρετικού φυσικού κάλους και ιστορικής σημασίας, περιοχή της Σχολής Ασωμάτων, στην οποία βρίσκεται η Μονή των Ασωμάτων, είναι αφιερωμένη στη Σύναξη των Αγγέλων και κτίστηκε κατά τη Β’ βυζαντινή περίοδο.

Η περιοχή του Αμαρίου απλώνεται νοτιοανατολικά του Ρεθύμνου σε μια καταπράσινη εύφορη κοιλάδα που περικλείεται από τα βουνά Κέντρος, Σάμιτος καιβέβαια τον Ψηλορείτη. Πρόκειται για μια περιοχή ιδιαίτερης φυσικής ομορφιάς η  οποία είναι διάσπαρτη από πολλά μικρά, γραφικά χωριά που διατηρούν το παραδοσιακό τους χρώμα.

Ταυτόχρονα, είναι μια περιοχή με μακραίωνη ιστορία και σημαντικά πολιτιστικά μνημεία όπως ο μινωικός οικισμός στο Μοναστηράκι, η αρχαία Σύβριτος, το Αποδούλου και τα πολυάριθμα πανάρχαια εκκλησάκια. Σήμερα ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να περιηγηθεί στα όμορφα αυτά χωριά, να ανακαλύψει αναπάντεχα αξιοθέατα, να θαυμάσει την υπέροχη φύση του Αμαρίου ανακαλύπτοντας τη μέσα από πεζοπορίες και να βιώσει την πλούσια παράδοση της περιοχής μέσα από τα πανηγύρια και τις παραδοσιακές γιορτές που αναβιώνουν στα χωριά της.

Η περιοχή του Αμαρίου από την Μινωική περίοδο υπήρξε η φυσική έξοδος και πέρασμα απ’ τα νότια παράλια της Κρήτης και την εύφορη πεδιάδα της Μεσσαράς προς τις βόρειες και δυτικές περιοχές του νησιού. Ίχνη της Μινωικής αυτής οδού, αποτελούν σταθμοί και χώροι που έχουν έρθει στο φως απ’ την αρχαιολογική σκαπάνη. Μέσα στο ήρεμο τοπίο με την απαράμιλλη ομορφιά του συναντούμε, σε κάθε σημείο της περιοχής του Δήμου, διάσπαρτους μικρούς κεραμοσκέπαστους ναούς με πλούσιο εσωτερικό διάκοσμο και καλοδιατηρημένες αγιογραφίες που  επιβεβαιώνουν την ανάπτυξη της περιοχής και στα χρόνια που ακολουθούν την ελληνική αρχαιότητα.

Ακολουθήστε το Kriti24 και στο Google News για να βλέπετε όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το Kriti24 στο Facebook και στο Twitter