59 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν πρόσβαση σε νερό και ενέργεια για τους κοινωνικά ευάλωτους

0
8

Τον στόχο της διασφάλισης της καθολικής πρόσβασης, ιδιαίτερα των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, στα βασικά αγαθά του νερού και της ενέργειας – κάτι που πρέπει να είναι απαραίτητο συστατικό των δράσεων που υλοποιούμε ως κοινωνία για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού – επισημαίνουν με Ερώτησή τους και Αίτηση Κατάθεση Εγγράφων προς τους συναρμόδιους Υπουργούς, 59 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

«Δεδομένων των συνεπειών της κρίσης στην οικονομία, στους εργαζομένους, στις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες, είναι προφανές ότι απαιτείται η διασφάλισης της καθολικής πρόσβασης στα αγαθά της ενέργειας και του νερού», αναφέρει σε δήλωσή του ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ ν. Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης, τονίζοντας: «Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει τις σχετικές προτάσεις, η Κυβέρνηση όμως δεν έχει ακόμα προχωρήσει στην υιοθέτηση αυτών των μέτρων. Αυτή η κωλυσιεργία, μόνο προβλήματα προκαλεί, γι’ αυτό και δεν θα σταματήσουμε να πιέζουμε με όλες μας τις δυνάμεις έτσι ώστε να αντιληφθεί η Κυβέρνηση την αναγκαιότητα άμεσης δημιουργίας του κατάλληλου νομοθετικού πλαισίου».

Υπενθυμίζεται ότι εξαιτίας της απουσίας αντίστοιχων μέτρων εκ μέρους της κυβέρνησης, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει σχετική πρόταση από τις 18 Μαρτίου, η οποία περιλαμβάνει τα κάτωθι μέτρα:

1. Καμία διακοπή παροχής φυσικού αερίου, ηλεκτρικού ρεύματος και νερού, για ένα 6μηνο ή όσο διαρκούν τα έκτακτα μέτρα.

2. Καμία αύξηση στα τιμολόγια ύδρευσης-αποχέτευσης, φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού, μέχρι το τέλος του 2020, μέτρο που πρέπει να αφορά όλους τους παρόχους.

3. Παράταση εξόφλησης λογαριασμών ύδρευσης-αποχέτευσης, φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού για 6 μήνες.

4. Διερεύνηση της δυνατότητας κάλυψης του κόστους ύδρευσης-αποχέτευσης, φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού, από την πολιτεία, για την περίοδο της πανδημίας, βάσει κοινωνικών και οικονομικών κριτηρίων που θα περιλαμβάνει ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και επιχειρήσεις ή εργαζόμενους που έχασαν ή σταμάτησαν την εργασία τους.

Παρότι από τις 18 Μαρτίου έχουν ενταθεί τα μέτρα εκ μέρους της πολιτείας και έχει εφαρμοστεί και περιορισμός της κυκλοφορίας, η κυβέρνηση δεν έχει προχωρήσει στην υιοθέτηση των ανωτέρω προτάσεων.

Σε αυτές τις συνθήκες και ενώ έχουν ληφθεί αντίστοιχες αποφάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την εφαρμογή πολιτικών αντιμετώπισης της κρίσης, εκτός των δημοσιονομικών περιορισμών, στην Ελλάδα παρατηρείται αδιανόητη αδράνεια, ατολμία και καθυστέρηση εκ μέρους του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Είναι προφανές ότι το κάλεσμα του κ. Χατζηδάκη προς τον ιδιωτικό τομέα για «δράσεις εταιρικής ευθύνης» δεν αρκεί.

Για όλα τα παραπάνω, ζητείται ενημέρωση από τους Υπουργούς Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Οικονομικών, Εσωτερικών και Υποδομών & Μεταφορών σχετικά με:

1. Ποιες πρωτοβουλίες θα αναλάβουν για να διασφαλιστεί η αδιάλειπτη παροχή νερού και ενέργειας σε όλους, για όσο διάστημα θα διαρκέσουν τα έκτακτα μέτρα ;

2. Θα ληφθούν μέτρα άμεσα για να μη διακοπεί καμία σύνδεση νερού ή ενέργειας ώστε, να μην μείνει κανείς χωρίς πρόσβαση στα βασικά αυτά αγαθά, το διάστημα που η πολιτεία έχει επιβάλλει την παραμονή στο σπίτι ως μέτρο ανάσχεσης της διασποράς του κορωνοϊού;

3. Θα ληφθούν μέτρα για τη μη αύξηση, εντός του 2020, των τιμολογίων ύδρευσης-αποχέτευσης, φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού;

4. Θα ληφθεί μέριμνα για τη δυνατότητα παράτασης εξόφλησης λογαριασμών ύδρευσης-αποχέτευσης, φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού, καθώς τα νοικοκυριά, οι εργαζόμενοι και οι επιχειρήσεις πλήττονται έντονα;

5. Θα ληφθεί μέριμνα για την απρόσκοπτη λειτουργία των ΔΕΥΑ διασφαλίζοντας το αγαθό του νερού σε όλα τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις χωρίς καμία αύξηση;

6. Εξετάζεται η πρόβλεψη κάλυψης από την πολιτεία, του κόστους ύδρευσης – αποχέτευσης, παροχής φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, τις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους που έχουν πληγεί ιδιαίτερα, με βάση κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια, για το χρονικό διάστημα της πανδημίας;

Οι 59 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τέλος, ζητούν την κατάθεση όλων των εγγράφων που σχετίζονται με τη δημιουργία μηχανισμού εγγυοδοσίας κεφαλαίου κίνησης για τις ενεργειακές επιχειρήσεις.