«ΕΙΚΟΝΕΣ ΜΙΑΣ ΑΛΛΗΣ ΕΠΟΧΗΣ» ΣΤΟ ΕΛΑΙΟΥΡΓΕΙΟΝ

0
82

Το Σάββατο, 13 Αυγούστου 2016,  το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Χανίων – Ελαιουργείον, στο πλαίσιο του προγράμματος «Το Βήμα της Τέχνης», παρουσιάζει τη διάλεξη και την παρουσίαση του φωτογραφικού λευκώματος «Εικόνες μιας άλλης Ευρώπης» του Κωνσταντίνου Πίττα με εισαγωγή του ιστορικού και θεωρητικού της φωτογραφίας, Κωστή Αντωνιάδη. Η εκδήλωση θα παρουσιαστεί στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Χανίων – Ελαιουργείον του Δρομονέρου στις 8.30 μ.μ. με ελεύθερη είσοδο.

Το φωτογραφικό λεύκωμα «Εικόνες μιας άλλης Ευρώπης» περιλαμβάνει 95 ασπρόμαυρες φωτογραφίες του Κωνσταντίνου Πίττα,  από τη Δυτική, όσο και από την Ανατολική Ευρώπη, την περίοδο 1985-1989 όταν τον πολιτικό χάρτη της Ευρώπης οριοθετούσε το Τείχος του Βερολίνου. Ο Κωνσταντίνος Πίττας ταξιδεύει απ’ άκρη σ’ άκρη της Γηραιάς Ηπείρου, από την Πορτογαλία μέχρι την Πολωνία, λίγο πριν πέσει το Τείχος, και στρέφει τον φωτογραφικό φακό του στους ανθρώπους που κατοικούν σε αυτή τη διαιρεμένη ήπειρο και ζουν στη σκιά της Ιστορίας που καθοριστικά έχει σημαδέψει τη ζωή τους. Οι χιλιάδες φωτογραφίες εκείνης της περιόδου θάβονται σε ένα κουτί για 25 χρόνια. Σήμερα βγαίνουν στο φως και αποτελούν ιστορικό τεκμήριο μιας Ευρώπης που αλλάζει ραγδαία και καλλιτεχνικό επίτευγμα ενός φωτογράφου που δεν κάνει ρεπορτάζ ούτε φωτογραφία τέχνης.

Η διάλεξη και η παρουσίαση του φωτογραφικού λευκώματος «Εικόνες μιας άλλης Ευρώπης» του Κωνσταντίνου Πίττα εντάσσεται στο πρόγραμμα «ΧΑΝΙaRT 2016 – Εικαστικές Διαδρομές στο Νομό Χανίων» που για τη φετινή περίοδο έχει γενικό θέμα: «Οδηγίες προς Ναυτιλλομένους και Ναυαγούς» και περιλαμβάνει εικαστικές εκθέσεις, διαλέξεις, μουσικές βραδιές και Δημιουργική Φιλοξενία Καλλιτεχνών (Art Residency) στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Χανίων – Ελαιουργείον. Η δράση συνδιοργανώνεται από την Περιφέρεια Κρήτης, την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, το Δήμο Πλατανιά και το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Χανίων – Ελαιουργείον.

Η διάλεξη και η παρουσίαση του φωτογραφικού λευκώματος «Εικόνες μιας άλλης Ευρώπης» του Κωνσταντίνου Πίττα αποτελεί το δεύτερο τμήμα του τρίπτυχουαφιερώματος στη Φωτογραφία που θα αναπτυχθεί στο Νομό Χανίων τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο του 2016. Το τρίτο τμήμα περιλαμβάνει την παρουσίαση, σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη, της έκθεσης φωτογραφίας «Μαίρη Παρασκευά (1882-1951) – Η Πρώτη Ελληνίδα Φωτογράφος», στον Άγιο Ρόκκο Χανίων, την Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2016, στις 20:30, σε επιμέλεια του καλλιτεχνικού διευθυντή των Φωτογραφικών Συναντήσεων Κυθήρων, Γιάννη Σταθάτου. Το πρώτο τμήμα περιελάμβανε την έκθεση φωτογραφίας «Αυτή η Στιγμή που έχει προ πολλού παρέλθει  – Προκλήσεις και Διλήμματα των Χανιωτών Φωτογράφων στο ξεκίνημα του 21ουαιώνα. Β΄ Μέρος» που ήδη βρίσκεται σε παρουσίαση στο Κέντρο Φωτογραφίας & Κινηματογράφου Ζυμπραγού έως τις 15.11.2016.

Σε όλες τις εκδηλώσεις η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη.