2ο Συνέδριο, «Φυσικής Δρώμενα» με την στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης

0
28

Το διήμερο 18 & 19 Μαρτίου στο Πολιτιστικό Κέντρο Ηρακλείου, ο Σύλλογος Φυσικών Κρήτης, θα πραγματοποιήσει το 2ο Συνέδριο, «Φυσικής Δρώμενα», στο οποίο θα συμμετέχουν μαθητές, εκπαιδευτικοί δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, εκπαιδευτικοί τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ερευνητές, μεταπτυχιακοί φοιτητές και υποψήφιοι διδάκτορες. Οι εργασίες του διημέρου, αφορούν ένα «πανηγύρι» Φυσικής, όπου καλούνται να αλληλοεπιδράσουν όλοι όσοι θα εμπλακούν και θα συμμετάσχουν.

Το συνέδριο έχει δύο βασικούς πυλώνες, «Φυσική στην εκπαίδευση» και «Φυσική στην έρευνα». Κατά τις εργασίες της πρώτης ημέρας, εκπαιδευτικοί της δευτεροβάθμιας θα μας παρουσιάσουν καλές πρακτικές στη διδασκαλία της Φυσικής στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο που σχετίζονται με τα καινούρια προγράμματα σπουδών που βρίσκονται υπό πειραματική υλοποίηση στα πρότυπα σχολεία της χώρας καθώς και άλλες προσεγγίσεις εκπαίδευσης που βρίσκονται τα προγράμματα σπουδών που εφαρμόζονται σήμερα στα σχολεία, παρουσίαση βραβευμένων σε Πανευρωπαϊκούς διαγωνισμούς εργασιών για τη χρήση πειραματικής Φυσικής και νέων τεχνολογιών για να γίνει το μάθημα της Φυσικής πιο διαδραστικό . Θα υπάρξουν επίσης παρεμβάσεις από το Ινστιτούτο Αστροφυσικής καθώς και την Αστρονομική Ομάδα του Πανεπιστημίου Κρήτης. Παράλληλα κατά τις εργασίες της πρώτης ημέρας, οι μαθητές και οι καθηγητές των σχολείων της Κρήτης που συμμετέχουν στον 4ο Παγκρήτιο διαγωνισμό κατασκευών, θα εκθέσουν τις προσπάθειες τους και θα κριθούν από την αρμόδια επιτροπή που έχει ορίσει ο Σύλλογος Φυσικών.

Τη δεύτερη ημέρα, αξιοποιούμε με τον καλύτερο τρόπο το ακαδημαϊκό περιβάλλον του νησιού μας με εισηγήσεις από ερευνητές των ΑΕΙ και ερευνητικών κέντρων της Κρήτης. Συγκεκριμένα συμμετέχουν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Κρήτης (ΠΚ), το Ινστιτούτο Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο και το Πολυτεχνείο Κρήτης καθώς και τα ερευνητικά τους ινστιτούτα στο Ρέθυμνο και τα Χανιά αντίστοιχα. Επιπλέον θα παρακολουθήσουμε εισηγήσεις για τον τομέα της Ιατρικής Φυσικής, της Φυσικής των Υλικών, της Γεωφυσικής και Φυσικής των Καταστροφών ,για τους Κβαντικούς υπολογιστές καθώς και εισήγηση από καθηγητή του Παιδαγωγικού τμήματος του ΠΚ για τον τομέα της Διδακτικής της Φυσικής. Με αυτό τον τρόπο γίνεται μία προσπάθεια οι μαθητές να γνωρίσουν τον κόσμο της Φυσικής σε διάφορους τομείς εργασίας πλην της εκπαίδευσης καθώς και οι φοιτητές τα πεδία με τα οποία θα μπορούσαν να ασχοληθούν σε μεταπτυχιακό και γενικότερα σε ερευνητικό επίπεδο.

Την προσπάθεια αυτή στηρίζει για ακόμη μία φορά έμπρακτα η Περιφέρεια Κρήτης, συμμετέχοντας ως συνδιοργανωτής του συνεδρίου.

Ακολουθήστε το Kriti24 και στο Google News για να βλέπετε όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το Kriti24 στο Facebook και στο Twitter