Μόλυναν με κατσίγαρους ποταμό στον Αποκόρωνα

0
613

Ασυνείδητοι άδειασαν απόβλητα ελαιουργείων στα νερά του ποταμού Αναβρετή, στον Αποκόρωνα, προκαλώντας μόλυνση στον ξηροπόταμο κάτω από το γήπεδο του Νέου Χωριού και οικολογική καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος.

Αποτέλεσμα αυτής της πράξης, θα είναι σε πιθανή επιδείνωση του καιρού τα απόβλητα των ελαιουργείων να παρασυρθούν από τα νερά τους ποταμού Κοιλιάρη και περνώντας μέσα από τις Καλύβες να καταλήξει στη θάλασσα, μολύνοντας τον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής και προκαλώντας αημαντικότατη ζημιά στο οικοσύστημα.

Για το… οικολογικό αυτό έγκλημα ενημερώθηκε άμεσα ο Δήμαρχος Αποκορώνου, Χαράλαμπος Κουκιανάκης που αναμένεται να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προς τις Υπηρεσίες, καθώς ο Δήμος δεν είναι αρμόδιος.

Αναδεικνύεται έτσι το μείζον ζήτημα με την επεξεργασία των αποβλήτων των ελαιουργείων, ένα θέμα που έχει προχωρήσει ο Δήμος, με την Αναπτυξιακή να ψάχνει να βρει χώρο για να εγκατασταθεί μία τέτοια μονάδα.

«Θα είναι μία επένδυση για το ίδιο το περιβάλλον και την προστασία του, καθώς υπάρχουν σοβαροί κίνδυνοι για τον υδροφόρο ορίζοντα. Η μονάδα θα επεξεργάζεται απόβλητα και υποπροϊόντα των ελαιουργείων, λύνοντας ένα μεγάλο πρόβλημα σε όλο τον Αποκόρωνα. Θα δώσει πάνω από 200 θέσεις εργασίας. Είναι μία επένδυση που θα ξεπεράσει τα 80 εκ. ευρώ που θα δώσει οριστικό τέλος στο πρόβλημα με τους κατσιγάρους, δίνοντας περαιτέρω βιωσιμότητα σε οικογενειακές επιχειρήσεις, όπως τα ελαιουργεία.

Στον Αποκόρωνα λειτουργούν 12 πιστοποιημένα ελαιουργεία, που παράγουν 7.000 τόνους ελαιόλαδο. Θέλουμε και την ελαιοκομία να ανθεί και τα ελαιουργεία να συνεχίσουν να λειτουργούν. Θεωρώ ότι σε ένα χρόνο, λογικά, η μονάδα θα λειτουργεί», σημειώνει ο κ. Κουκιανάκης.

Δείτε τις οικολογικές συνέπειες από έρευνα του Πανεπιστημίου Κρήτης.

«Ο κατσίγαρος περιέχει φυτοτοξικές και βιοτοξικές ουσίες, που αποτρέπουν τη διάθεσή του. Οι φυτοτοξικές και αντιβακτηριδιακές ιδιότητές του οφείλονται στις φαινόλες που περιέχει ο κατσίγαρος.

Έχει υπολογιστεί ότι το τοξικό φορτίο όσον αφορά στις φαινόλες που περιέχονται στον κατσίγαρο είναι έως και χίλιες φορές περισσότερο από αυτό των οικιακών λυμάτων. Αν τα υγρά απόβλητα ελαιοτριβείων διατίθονταν κατευθείαν σε καθαρό νερό ή στη θάλασσα (όπως συμβαίνει στη Λέσβο), θα κατέστρεφαν τις ικανότητες αυτοκαθαρισμού των συστημάτων στα οποία θα γινόταν η διάθεση και θα μετέβαλλαν σοβαρά τη βιολογική ισορροπία.

Επίσης, η φτωχή δυνατότητα βιοαποικοδόμησης των περιεχομένων του κατσιγάρου εμποδίζει τη διάθεσή του σε χωράφια, αφού τα μη βιοδιασπάσιμα οργανικά συστατικά του θα έφταναν στον υπόγειο υδροφορέα και θα τον μόλυναν.

Ο κατσίγαρος επίσης εμποδίζει τη βλάστηση διάφορων σπόρων και την ανάπτυξη διάφορων φυτών. Έχει επίσης αποδειχθεί ότι η άμεση εφαρμογή ανεπεξέργαστων υγρών αποβλήτων ελαιοτριβείου σε φυτά προκαλεί την πτώση των φύλλων και των καρπών του φυτού. Η φυτοτοξικότητα του κατσιγάρου έχει αποδοθεί, από πολλούς συγγραφείς, στην περιεκτικότητά του σε φαινόλες και μερικά οργανικά οξέα όπως το οξικό και φορμικό οξύ, που παράγονται, συχνά μαζί με άλλους μικροβιακούς μεταβολίτες, κατά τη διάρκεια της φύλαξης.

Οι κύριες επιπτώσεις των υγρών αποβλήτων στο νερό συνδέονται με τη συγκέντρωσή τους, τη σύνθεσή τους και την εποχιακή τους παραγωγή. Η πιο ορατή επίπτωση που έχει ο κατσίγαρος, όταν διατεθεί σε υδάτινους αποδέκτες, είναι ο χρωματισμός των φυσικών νερών.

Αυτή η αλλαγή χρώματος οφείλεται στην οξείδωση και τον επακόλουθο πολυμερισμό των τανινών, που δίνει σκουρόχρωμες πολυφαινόλες, που είναι δύσκολο να απομακρυνθούν από τις εκροές. Ο κατσίγαρος έχει μια σημαντική συγκέντρωση σακχάρων. Αν αυτά διατεθούν κατευθείαν στους επιφανειακούς υδροφορείς, το αποτέλεσμα θα είναι αύξηση στον αριθμό των μικροοργανισμών που θα τα χρησιμοποιήσουν ως υπόστρωμα.

Η επίπτωση του γεγονότος αυτού είναι η μείωση του διαλυμένου οξυγόνου στο νερό, και επιπλέον, θα επέφερε μείωση στο μερίδιο των υπόλοιπων ζωντανών οργανισμών. Αυτό μπορεί να προκαλέσει τη διατάραξη της ισορροπίας ολόκληρου του οικοσυστήματος.

Παρόμοια αποτελέσματα παρατηρούνται και από υψηλές συγκεντρώσεις φωσφόρου. Ο φώσφορος ενθαρρύνει και επιταχύνει την ανάπτυξη των αλαγών και αυξάνει τις πιθανότητες ευτροφισμού, καταστρέφοντας την οικολογική ισορροπία.

Σε αντίθεση με το άζωτο και τον άνθρακα, που διαφεύγουν μετά από την αποικοδόμησή τους σαν διοξείδιο του άνθρακα και αέριο άζωτο, ο φώσφορος δεν μπορεί να αποικοδομηθεί παρά μόνο να εναποτεθεί. Αυτό σημαίνει ότι απομακρύνεται μόνο σε ένα μικρό ποσοστό δια μέσου της τροφικής αλυσίδας. Η παρουσία μεγάλων ποσοτήτων θρεπτικών στον κατσίγαρο, παρέχει ένα ιδανικό μέσο για τον πολλαπλασιασμό των παθογόνων οργανισμών, ο οποίος έχει σοβαρές συνέπειες στην υδρόβια ζωή, και στους ανθρώπους που μπορεί να έρθουν σε επαφή με το νερό».