Μεγάλη πολιτική τομή για τη χώρα οι δασικοί χάρτες, δήλωσε από τα Χανιά ο Αναπλ. Υπουργός περιβάλλοντος-φωτο και video

0
177

Η Κρήτη αποτελεί μία ιδιαίτερη περίπτωση καθώς οι αεροφωτογραφίες του 1945, δεν ανταποκρίνονται στην σημερινή πραγματικότητα.

Αυτή ήταν η θέση των ομιλητών στην ημερίδα για τους δασικούς χάρτες που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής στο Τμήμα Δυτικής Κρήτης του ΤΕΕ, την οποία διοργάνωσαν το Επιμελητήριο και  ο Δικηγορικός Σύλλογος Χανίων στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΤΕΕ Δυτικής Κρήτης.

Ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων κ. Γιάννης Δασκαλάκης, ζήτησε μάλιστα από τον Υπουργό να χειριστεί με προσοχή το θέμα της Κρήτης για να μην καταστραφεί ο κρητικός ελαιώνας.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Μανώλης Φάμελλος στην τοποθέτησή του ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Οι δασικοί χάρτες καθυστερούν τα τελευταία 40 χρόνια, παρότι είναι συνταγματική επιταγή. Οι δασικοί χάρτες δεν είναι το πρόβλημα, αλλά αποκαλύπτουν το πρόβλημα της Ελλάδας, το οποίο το πολιτικό σύστημα δε θέλησε όλα αυτά τα χρόνια να λύσει. Αποτελούν μία μεγάλη πολιτική τομή για την Ελλάδα. Στην υπόλοιπη χώρα έχει ήδη αναρτηθεί το 35% περίπου των δασικών χαρτών, ενώ στην Κρήτη δεν έχει ξεκινήσει ακόμη η ανάρτησή τους.

Εδώ και πέντε μήνες νομοθετεί η κυβέρνηση εργαλεία για να λύσει η κυβέρνηση προβλήματα που σχετίζονται με τους δασικούς χάρτες. Η πραγματικότητα της ελληνικής υπαίθρου δεν έχει καμία σχέση με τη νομιμότητα».

Οι δασικοί χάρτες θα μας δώσουν όμως το δικαίωμα επιστροφής στην κανονικότητα.
Θα κάνουμε ότι χρειαστεί με νομοθετικές παρεμβάσεις για να λύσουμε προβλήματα , που σχετίζονται με τους δασικούς χάρτες, μαζικά για όλους τους αγρότες και όχι επιλεκτικά για να εξυπηρετήσουμε καταστάσεις και συμφέροντα.

Για όλες τις περιοχές της χώρας θα εκπονηθούν οι δασικοί χάρτες και θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η ανάρτησή τους μέχρι το τέλος του 2019.

» Οι Δασικοί χάρτες οργανώνονται πάνω στο υπόβαθρο του Κτηματολογίου, ένα σύγχρονο ψηφιακό υπόβαθρο του 2007 και μετά. Αυτό που είναι αναγκαίο από το σύνταγμα είναι να συγκρίνεται η ιδιοκτησία με παλιότερες αεροφωτογραφίες. Όμως ο δασικός χάρτης θα έχει πάνω του όλες τις νόμιμες πράξεις της διοίκησης. Αν κάποια πράξη δεν την έχει, τότε ο πολίτης χωρίς κανένα κόστος, υποβάλλει αυτό το έγγραφο, χωρίς αντίτιμο. Δεν χρειάζεται ούτε εκπόνηση τοπογραφικών, ούτε σύνταξη συμβολαίων και ούτε χρειάζεται να δημιουργούμε πηγές επαγγελματικής δραστηριότητας εκεί που δεν υπάρχουν.

Αυτό έχει αποφασιστεί και έχει ψηφιστεί και δεν χρειάζεται να γίνεται σπέκουλα. Ο πολίτης θα πρέπει να υποβάλει τις αντιρρήσεις του χωρίς ταλαιπωρία, με το μικρότερο δυνατό κόστος, με τα σημεία στήριξης που θα υπάρχουν. Αλλά και αυτές, θα είναι αναγκαίες μόνο σε ελάχιστες περιπτώσεις».Για να κάνει ένσταση κάποιος αρκεί να έχει καταθέσει Ε9 και τίποτα άλλο», κατέληξε ο κ. Φάμμελος.

Την ημερίδα παρακολούθησε πολύς κόσμος, καθώς η αίθουσα του ΤΕΕ είχε γεμίσει ασφυκτικά, γεγονός που καταδεικνύει και το ενδιαφέρον αλλά και την αγωνία, που υπάρχει για το φλέγον θέμα των δασικών χαρτών.