Η πρόταση για τα σκιάδια, ο Δήμος, οι καταστηματάρχες και το…ΚΑΣ

0
554

Ανάμικτα συναισθήματα σε όσους βρέθηκαν στην αίθουσα του ΚΑΜ το πρωί της Τρίτης προκάλεσε η παρουσίαση της μελέτης για τα σκιάδια στο ενετικό λιμάνι των Χανίων και παρακολούθησαν τον επικεφαλής  μελετητή καθηγητή και Πρόεδρο της Αρχιτεκτονικής Σχολής του ΑΠΘ κ. Νίκο Καλογήρου να αναλύει όλες τις παραμέτρους της πρότασης της μελετητικής ομάδας.

Είναι σημαντικές οι διαφορές από την προηγούμενη και πιο «σκληρή» πρόταση του 2006, καθώς είναι φανερό πως έχουν γίνει σημαντικές υποχωρήσεις ώστε να ικανοποιηθούν βασικά αιτήματα των καταστηματαρχών, με σημαντικότερο ίσως όλων, ότι επιτρέπει την ένταξη σε αυτά πρόσθετων γυάλινων ανεμοπετασμάτων ορισμένου ύψους (1,60μ), γεγονός που θα δώσει τη δυνατότητα στα καταστήματα να λειτουργήσουν και το χειμώνα. 

Με ανάμικτες αντιδράσεις υποδέχτηκαν την πρόταση και οι καταστηματάρχες.

Άλλοι την είδαν με θετική διάθεση, όμως άλλοι εξακολουθούν να αντιδρούν επιμένοντας ότι ο Δήμος και το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο θα τους βάλουν σε μία διαδικασία να πληρώσουν πανάκριβες κατασκευές, σε μία πολύ δύσκολη περίοδο για τα οικονομικά τους.

Κάποιοι μάλιστα θεωρούν ότι πριν από τα σκιάδια υπάρχει η ανάγκη στο ενετικό λιμάνι να προηγηθούν και άλλα βασικά έργα υποδομής για τα οποία δεν γίνεται τίποτα κατά την άποψή τους, όπως το να λυθεί επιτέλους το σοβαρό πρόβλημα με τις καταστροφές που προκαλούν κάθε χειμώνα τα κύματα της θάλασσας που «εισβάλουν» μέσα στα καταστήματά τους.

Πάντως άσχετα με το ποιες είναι οι αντιδράσεις στην πρόταση των μελετητών, υπάρχει μία απαραίτητη προϋπόθεση για να είναι και πρακτικά εφαρμόσιμη.

Θα πρέπει πρώτα να πάρει την έγκριση και από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.

Και εδώ αρκετοί εκφράζουν αμφιβολίες, θεωρώντας ότι πιθανόν το θέμα να «κολλήσει» όχι μόνο στην ύπαρξη των γυάλινων προστατευτικών, αλλά και στη συνολικότερη εικόνα τους με πολύ μέταλλο που βγάζει μία πολύ… σύγχρονη εικόνα η οποία απέχει αρκετά από το να εναρμονίζεται με τον παραδοσιακό χαρακτήρα της παλιάς πόλης.

Μέχρι τότε θα περιμένουμε…

Μ.Κ