Επέστρεψε η αφρικανική σκόνη και «πνίγει» και πάλι την Κρήτη

0
416

Μέχρι την Τετάρτη θα υπάρχει πρόβλημα με την Αφρικανική σκόμη, στο νησί, η οποία μετά από ένα μικρό διάλειμμα, επέστρεψε και πάλι, από το απόγευμα της Δευτέρας στην Κρήτη.

Σήμερα στην Κρήτη προβλέπεται καλός με λίγες νεφώσεις. Oι άνεμοι θα πνέουν από Νοτιοδυτικές διευθύνσεις ασθενείς. H Θερμοκρασία θα κυμανθεί από 14 έως 24 βαθμούς Κελσίου, ενώ στα ορεινά από 10 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

Από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας Περιφέρειας Κρήτης εκδόθηκε ανακοίνωση με οδηγίες ειδικά για τα ευπαθή άτομα, που θα πρέπει να λάβουν μέτρα προστασίας  από την σκόνη.

Πιο αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει:

«Σύμφωνα με προβλέψεις θα υπάρξουν  πολύ υψηλές υπερβάσεις αιωρούμενων σωματιδίων PM10 λόγω μεταφοράς αφρικανικής σκόνης. 

Το φαινόμενο θα επηρεάσει ολόκληρη  την Περιφέρεια Κρήτης και  θα διαρκέσει από το απόγευμα της Δευτέρας 16-04-2018 έως και την Τετάρτη 18 -04-2018, οπότε και θα υποχωρήσει σταδιακά. 

Σε συνέχεια των παραπάνω, και βάση της ΚΥΑ με αρ. οικ. 70601 (ΦΕΚ 3272/23-12-2013 Β΄) με θέμα: «Βραχυπρόθεσμα σχέδια δράσης για την αντιμετώπιση ατμοσφαιρικής ρύπανσης από αιωρούμενα σωματίδια» 

Από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας Περιφέρειας Κρήτης συστήνεται:

 Άτομα με αναπνευστικό πρόβλημα ή καρδιοπαθείς καθώς επίσης τα παιδιά και τα άτομα άνω των 65 ετών θα πρέπει να αποφύγουν κάθε έντονη σωματική άσκηση – δραστηριότητα σε εξωτερικούς χώρους. 

 Άτομα με άσθμα μπορεί να χρειαστούν πιο συχνά εισπνοές του ανακουφιστικού φαρμάκου.

 Επί επιμονής συμπτωμάτων συνιστάται επικοινωνία με τον θεράποντα ιατρό».