Ακόμη 2 εκ. ευρώ «ζητά» το Φράγμα Βαλσαμιώτη

0
328

Ακόμη δύο εκατομμύρια ευρώ απαιτούνται ακόμη για να μπορέσει να λειτουργήσει κανονικά στο σύνολο της δυναμικότητάς του( 5 εκ. κυβικά μέτρα),  το φράγμα του Βαλσαμιώτη, ένα έργο το οποίο παρά το γεγονός ότι έχει στοιχίσει περίπου 40 εκατ. ευρώ και έχει εγκαινιαστεί επίσημα, παρουσιάζει ακόμη πολλά λειτουργικά προβλήματα. 

Αυτό ανακοίνωσε την Παρασκευή κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, ο Γενικός Διευθυντής του ΟΑΚ κ. Φώτης Καζάσης.

Η συνέντευξη τύπου δόθηκε με αφορμή μία ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 10 Ιανουαρίου στην Αθήνα, στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, με τη συμμετοχή και τοπικών φορέων.

Σκοπός της συνάντησης ήταν αφενός να γίνει ενημέρωση για τα αποτελέσματα της πραγματογνωμοσύνης που πραγματοποίησε στο φράγμα ο κ. Μιχαήλ Καββαδάς-Αναπλ. καθηγητής Εδαφομηχανικής του ΕΜΠ και αφετέρου να αναζητηθούν τρόποι χρηματοδότησης των απαιτούμενων έργων, ώστε το φράγμα να μπορεί να λειτουργήσει χωρίς προβλήματα στο σύνολο της δυναμικότητάς του.

Από τα στοιχεία της πραγματογνωμοσύνης του κ. Καββαδά στο Φράγμα Βαλσαμιώτη προκύπτουν τα εξής:

1.Υπάρχει ανάγκη για περαιτέρω επεμβάσεις έτσι ώστε να μειωθεί η διαρροή που παρουσιάζει το φράγμα

2. Απαιτούνται εργασίες αποκατάστασης

3. Απαιτούνται περαιτέρω πιστώσεις 2 εκ. ευρώ. 

4. Μέχρι να ολοκληρωθούν οι επεμβάσεις το φράγμα μπορεί να λειτουργήσει μόνο στο 1/5 της δυναμικότητάς του, δηλαδή με 1 έως 1,5 εκατ. κυβικά νερού ανά σεζόν.

Το βασικό πρόβλημα όμως που εντοπίστηκε στη σύσκεψη είναι ότι αυτή τη στιγμή το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δεν διαθέτει τις απαιτούμενες πιστώσεις, ώστε να πραγματοποιηθούν οι εργασίες αποκατάστασης, καθώς τα 2 εκ. ευρω δεν μπορούν πλέον να εξευρεθούν από κάποιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα, αλλά μόνο μέσα από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων. 

Μέχρι να επιλυθεί το ζήτημα και να βρεθούν οι αναγκαίες πιστώσεις, την ευθύνη της διαχείρισης του φράγματος, όπως είπε ο κ. Καζάσης, θα συνεχίσει να την έχει ο ΟΑΚ, που θα το λειτουργεί με μειωμένη δυναμικότητα, καθώς όπως σημείωσε «δεν μπορεί να κάνει και διαφορετικά, αφού έχει… δεμένα τα χέρια. 

«Δεν είναι λογικό να αποδεχτούμε ότι το φράγμα μπορεί να λειτουργεί μόνο  με 1 εκ. κυβικά νερό. Περιμένουμε απαντήσεις από το Υπουργείο. Πρέπει να μας πει τι θα κάνουμε και πρέπει να αναζητηθούν ευθύνες για το ποιος φταίει, μέσα από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς που διαθέτει», τόνισε χαρακτηριστικά ο ΓΔ του ΟΑΚ.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι αν και έχει εγκαινιαστεί, το έργο δεν έχει παραδοθεί επίσημα, ενώ ο ανάδοχος έχει καταθέσει αίτηση θεραπείας η οποία θα εξεταστεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, που είναι η εποπτεύουσα αρχή του φράγματος.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Καζάσης εκφράζοντας την προσωπική του γνώμη, όπως σημείωσε, είπε: «Όταν έγιναν τα εγκαίνια το έργο δεν ήταν σε καμία περίπτωση έτοιμο να τεθεί σε λειτουργία» 

Ο Διευθυντής Υδραυλικών Έργων του ΟΑΚ κ. Μάρκος Πατρελάκης από την πλευρά του σημείωσε ότι «το κόστος του έργου ανέβηκε στο ποσό των 40 εκατ. ευρώ γιατί κατά τη διάρκεια των εργασιών κατασκευής του φράγματος, αποδείχτηκε ότι υπήρχε σοβαρό προβλημα στο έδαφος, το οποίο δεν είχε εντοπίσει η αρχική μελέτη». 

Σε σχέση με τις διαρροές νερού που παρατηρήθηκαν είπε, ότι «πιέσαμε τον ανάδοχο και αυτός ανταποκρίθηκε και έκανε ότι ήταν αναγκαίο για να μειωθούν αυτές»

«Ήταν πράγματι πολύ δύσκολο να κάνουμε μία δουλειά σε αχαρτογράφητα νερά» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Πατρελάκης, ο οποίος εξέφρασε πάντως την αισιοδοξία του ότι » με την βοήθεια των παραγόντων των Χανίων θα καταφέρουμε να βρούμε την αναγκαία χρηματοδότηση, ώστε να ολοκληρωθούν οι απαραίτητες  εργασίες αποκατάστασης», όπως χαρακτηριστικά είπε.

Σε ότι αφορά τη λειτουργία του φράγματος ο κ. Πατρελάκης είπε ότι το σύστημα παρά τις ελλείψεις είναι λειτουργικό, καθώς παίρνουν από το φράγμα νερό όλοι οι ΤΟΕΒ του κάμπου των Χανίων. Αυτό που λείπει ακόμη είναι να κατασκευαστεί ο κεντρικός αγωγός που θα μεταφέρει το νερό προς το Κολυμπάρι.