7 από τα 17 μέλη της Γ.Σ ενέκριναν τελικά τη σύμβαση παραχώρησης των κτηρίων του Πολυτεχνείου;

0
1475

Την περασμένη Παρασκευή ημέρα που συνεδρίασε η Γενική Συνέλευση της Εταιρείας Αξιοποίησης της Περιουσίας του Πολυτεχνείου Κρήτης και αποφάσισε την έγκριση της σύμβασης με την Belvedere ΕΠΕ για την παραχώρηση των τριών κτηρίων στο λόφο Καστέλι, ώστε να γίνουν πολυτελές ξενοδοχείο, η Πρυτανική αρχή εξέδωσε μία διθυραμβική ανακοίνωση στην οποία μεταξύ των άλλων σημείωνε:

«…Το αποτέλεσμα ήταν ότι επιβεβαιώθηκε πανηγυρικά πως η μεγάλη πλειοψηφία εμμένει στην αξιοποίηση των 3 κτιρίων του Καστελίου και εγκρίνει τη σύναψη της συγκεκριμένης Σύμβασης Εκμίσθωσης…

Με τη μέγιστη δυνατή δημοκρατική και θεσμική κατοχύρωση, επιβεβαιώνεται για μια ακόμη φορά η αποφασιστικότητα του Πολυτεχνείου Κρήτης για τη διάσωση, ανάδειξη και αξιοποίηση των ιστορικών κτιρίων ιδιοκτησίας του στο λόφο Καστελίου προς όφελος των ακαδημαϊκών, ερευνητικών και κοινωνικών σκοπών του δημοσίου Ιδρύματος και με την επανένταξή τους στον αναπτυξιακό και κοινωνικό ιστό της πόλης των Χανίων».

Για την πληρότητα του ρεπορτάζ στείλαμε την ίδια ημέρα ( Παρασκευή 4 Αυγούστου 2017) το παρακάτω e-mail στην ηλεκτρονική διεύθυνση από την οποία μας εστάλη η ανακοίνωση της Πρυτανικής Αρχής, με το οποίο και ζητούσαμε να μας αναφέρουν αναλυτικά με πόσες ψήφους μέσα στη Γενική Συνέλευση εγκρίθηκε η σύμβαση.

Το παραθέτουμε για να μην μας αμφισβητήσουν και πάλι κάποιοι:

Το e-mail το στείλαμε καθώς θεωρήσαμε ότι ήταν αυτονόητο πως για ένα τόσο σημαντικό θέμα που έχει «μονοπωλήσει» το τελευταίο διάστημα την επικαιρότητα στα Χανιά, είχε σημασία να μάθουμε ποια ήταν η στάση των μελών του Ιδρύματος.

Επίσης είχαμε πληροφορίες για αποχές από τη συνεδρίαση, ενώ και από την ανακοίνωση της Πρυτανικής Αρχής υπήρχε ήδη η επιβεβαίωση ότι η απόφαση για έγκριση της σύμβασης δεν είχε ληφθεί ομόφωνα, αλλά κατά πλειοψηφία. 

Απάντηση από την Πρυτανεία για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας είναι περιττό να αναφέρω ότι δεν μας εστάλη ποτέ.

Το ρεπορτάζ είχε δημοσιευτεί με τίτλο:

«Κατά πλειοψηφία ενέκρινε η Σύγκλητος του Πολυτεχνείου Κρήτης τη σύμβαση παραχώρησης των κτηρίων». 

Φυσικά την ανακοίνωση της Πρυτανείας την είχαμε δημοσιεύσει ως είχε.

Στο χθεσινό της ρεπορτάζ η Εφημερίδα των Συντακτών αναφέρει για το ίδιο θέμα:

«Στην τελευταία γενική συνέλευση της Εταιρείας Αξιοποίησης (την Παρασκευή 4/8) τρεις από τους κοσμήτορες αποχώρησαν διαμαρτυρόμενοι για τις ακολουθούμενες διαδικασίες.

Την ίδια στάση κράτησε και ο εκπρόσωπος των διοικητικών υπαλλήλων του Πολυτεχνείου, ενώ απών επέλεξε να είναι ο πρώην πρύτανης Ιωάννης Φίλης, έχοντας εκφράσει ήδη ανοιχτά τη διαφωνία του με τις επιλογές της παρούσας διοίκησης.

Η γενική συνέλευση έληξε με ψηφοφορία για το θέμα, στην οποία ψήφισαν μόλις 9 από τα 17 μέλη. Υπέρ των χειρισμών του πρύτανη τάχθηκαν 7 μέλη ενώ δύο ψήφισαν λευκό.

Ωστόσο, σε ανακοίνωση που εξεδόθη από την Πρυτανεία αναφέρεται ότι «επιβεβαιώθηκε πανηγυρικά πως η μεγάλη πλειοψηφία εμμένει στην αξιοποίηση των 3 κτιρίων του Καστελίου».

Στην ίδια ανακοίνωση, μάλιστα, ο πρύτανης «οπλισμένος» με τις 7 από τις 17 ψήφους των μελών της γενικής συνέλευσης προχώρησε και σε… μαθήματα δημοκρατίας αναφέροντας πως «στα συλλογικά όργανα, όπως και στις δημοκρατίες, είναι θεμιτό να υπάρχουν πλειοψηφίες και μειοψηφίες. Όμως, οι αποφάσεις που λαμβάνονται από την πλειοψηφία πρέπει να γίνονται σεβαστές απ’ όλους»».

Ρωτάμε λοιπόν:

Ισχύουν οι αριθμοί που επικαλείται στο ρεπορτάζ της η «Εφημερίδα των Συντακτών» για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας;

 Άσχετα με το νομικό σκέλος της υπόθεσης, όπου προφανώς υπήρχε πλειοψηφία ικανή για να γίνει η ψηφοφορία, εάν τελικά τη σύμβαση ενέκριναν 7 μόλις από τα 17 μέλη της Γενικής Συνέλευσης της Εταιρείας Αξιοποίησης, είναι ένα αποτέλεσμα που ικανοποιεί την Πρυτανική Αρχή;

Θεωρεί ότι της δίνει ηθικά το δικαίωμα να προχωρήσει στην συνέχιση της διαδικασίας υλοποίησης της σύμβασης;

Το ότι 10 μέλη της Γ.Σ κοσμήτορες και άλλοι καθηγητές, εκπρόσωποι των διοικητικών υπαλλήλων κ.α, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, είτε δια της αποχής, είτε δια της αποχώρησης, δεν έδωσαν την έγκρισή τους, σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα, αυτό δεν προβλημάτισε καθόλου την Πρυτανική Αρχή, η οποία στη λήξη της θητείας της θέλει να δεσμεύσει με μία τόσο σοβαρή απόφαση το Ίδρυμα για τα επόμενα 25 χρόνια; 

Και τέλος γιατί για μία ακόμη φορά με μία ανακοίνωση, όπως αυτές που συνηθίζει να εκδίδει τον τελευταίο καιρό, προσπάθησε να δώσει λάνθασμένη εντύπωση στην κοινή γνώμη των Χανίων, με διθυραμβικές αναφορές για «πανηγυρική επιβεβαίωση» και «μεγάλη πλειοψηφία», που φυσικά δεν ισχύουν; 

Εάν το αποτέλεσμα της Γ.Σ είναι διαφορετικό, περιμένουμε απλά να μας απαντήσει με αριθμούς.

Όπως θα έπρεπε να είχε κάνει από την περασμένη Παρασκευή στο  e-mail που είχαμε στείλει. 

Μανώλης Κονσολάκης